Tabte halmballer koster betinget frakendelse af kørekort

Tabte halmballer samt tab af andet gods på offentlig vej er en alvorlig sag.

Det er naturligvis vigtigt, at halmballer og andet gods ikke tabes under kørslen. Foto: Jesper Hallgren

I forbindelse med transport af halmballer og andet gods skal chaufføren sikre, at godset forbliver på køretøjet under hele kørslen.

Det fortæller energi- og teknikrådgiver fra Byggeri og Teknik i Herning, Gunnar Schmidt, og understreger, at der ved landbrugskøretøjer alene er krav om, at godset skal sikres, så det ikke kan falde af under transporten. Der er ikke udspecificerede krav til udførelsen af sikringen af godset.

- Det betyder, at man frit kan vælge, hvordan man vil sikre sit gods. Det skal dog påpeges, at vælger man at anvende spændestropper til at sikre godset med, skal disse være belastningsgodkendte, forklarer han.

To former for straf

Hvis man taber halmballer eller andre former for gods under kørsel på offentlig vej, kan straffen antage mindst to former.

Hvis forholdet betegnes som »uforsvarlig kørsel« af politiet, koster det en bøde og et klip.

- Taber man halmballer eller andet større gods, er der tale om groft uforsvarlig kørsel, og så koster det en bøde samt en betinget frakendelse af kørekortet. Får man en betinget frakendelse, skal man igennem såvel teoriprøve som køreprøve og bestå begge for at beholde sit kørekort, fortæller Gunnar Schmidt.

Læs også