700 fik ny viden om hybridsorter og teknik

De godt 700 gæster på årets Agri Farm Day i Klarup ved Aalborg onsdag fik blandt andet set en ny hybridhvede og ny teknik til sprøjten.

Det var næsten umuligt at gå hjem fra Agri Farm Day onsdag uden ny inspiration til planteavlen derhjemme.

Der var linet op med nye sorter og forsøg i marken, og på maskinudstillingen præsenterede firmaerne også en række nyheder. Her kunne deltagerne blandt andet se nyt udstyr til sprøj-ten, der sikrer, at man aldrig kommer i kontakt med planteværnet.
Dunkene placeres i en holder, der selv prikker hul i dunken og renser den, når den er tom.

- Det var der stor interesse for, fortæller teamleder for planteavl i Agri Nord, Poul Madsen.

Ligeledes fik årets temaudstilling om dræning og korntørring meget opmærksomhed.

Hybrider vinder frem
Poul Madsen og medarbejderne i Agri Nord viste også mange nyheder frem i marken, når de guidede deltagerne rundt til alle forsøgsparcellerne i hold.

Blandt andet kom deltagerne forbi to nye hybridhvedesorter: Hyking og Hyvento. Hyvento har været afprøvet i 2017 og er med igen i år i Landsforsøg. Den havde et forholdstal på 96 sidste år. Hyking er i forsøg i år, og begge sorter er i handlen til den kommende sæson.

- Der har været arbejdet meget med hybridsorter i rug og vinterbyg de seneste år, men nu er der også kommet fokus på hvede, siger Poul Madsen.

Hybrid-sorterne har generelt set den fordel, at de kan give op til 20 procent mere udbytte end linjesorterne. Dog er det kun tilfælde en gang – og landmanden er nødt til at købe ny udsæd hvert år.

Tørken var et emne
Jorden på Agri Nords forsøgsmarker i Klarup øst for Aalborg er en ler- og kridtblanding under et lag muld – en særdeles gunstig blanding.
Desuden er der kommet nedbør i området, hvilket har resulteret i, at afgrøderne står rigtig godt derude.

Tørken, der har hærget den seneste tid, har derfor ikke sat så alvorligt et aftryk, som mange af de deltagende landmænd oplever hjemme på deres egne ejendomme.

- Tørken er ganske alvorlig her i Nordjylland. Især vårsæden er påvirket, idet den ikke har nå-et at få en ordentlig rodudvikling, forklarer Poul Madsen.

God start vigtig for vårsæd
Mælke- og slagtesvineproducent Thomas Sørensen havde taget turen fra Ingstrup ved Løkken til Klarup for at lade sig inspirere.
Og netop etablering af vårbyg var et af de forsøg, han især gik efter.

- Man kan se, om det man gør hjemme er rigtigt, og se hvad der ikke er rigtigt. Man kan ek-sempelvis tydeligt se, hvor vigtigt det er med gødning, så det kommer med fra start af og får noget at leve af, siger Thomas Sørensen.
 

Læs også