Stor tilfredshed med ny hvedesort

På ejendommen Skovgaard nær Odense har de skiftet hvedesort til den nye Graham og er godt tilfredse. - Den busker sig, er sygdomsfri og har et høj stråstivhed, hvilket er helt perfekt til vores jorde, siger de.

Store dele af hveden står rigtigt flot hos Jacob Skovgaard og Ole Nygaard Nielsen ved Blommenslyst nær Odense.

- Ja, vi er meget tilfredse med hvordan hveden, især af sorten Graham, ser ud, siger Jacob Skovgaard og bakkes op af sin far.

- Vi har været meget tilfredse med, så godt Graham lukkede tidligt af til bunden, hvilket især er vigtigt, da vi ikke pløjer, siger Ole Nygaard Nielsen.

Han fremhæver, at sorten ikke er angrebet af rust, hvilket ellers er tilfældet i nogle af de øvrige hvedemarker, der er på ejendommen.

 

Tidlig såning

Jacob Skovgaard og Ole Nygaard Nielsen driver i alt 795 hektar, hvoraf de 220 hektar denne sæson er med hvede, heraf 100 hektar af sorten Graham.

- Vi valgte Graham på et forholdsvist stort areal, da den ifølge producenten er mulig af så tidligt, ligesom den lukker tæt af tidligt og skygger for græsukrudt.

Jacob Skovgaard uddyber.

- Vi er også ret begejstrede for, at den har krybende vækst i efteråret og et fint rodnet, og så er det rart at få bekræftet her i foråret, hvor vi kan se væksten, at den kommer fint på alle jorde.

- Vi har ret forskellige jordforhold her på ejendommen og en del bakket og ukurant terræn. Det ser det ud til, at den er helt ligeglad med, lyder det fra Jacob Skovgaard, der er meget tilfreds med, at der kun er behov for vækstregulering en gang i sæsonen.

- Vi skal blive gode til kun at bruge det planteværn, der er nødvendigt, supplerer Ole Nygaard Nielsen.

- Vi skal have fokus på miljøet, ligesom det koster på bundlinjen, hvis ikke vi har stort fokus på forbrug. Så det er en stor fordel med en sort, hvor behovet et mindre, siger han.

 

Valgt ud fra lille risiko for lejesæd

Valget af hvedesorten Graham er blevet taget på baggrund af egenskaber som lille risiko for lejesæd, septoria- og rustresistens.

- Vi har som sagt jord på et meget bakket terræn, og mange af stederne er det simpelthen ikke muligt for os at få korn, der har lagt sig bare en smule, høstet.

- Jorden er stiv og meget kuperet og det duer bare ikke at have lejesæd, så at Graham har et stift strå er vigtigt, fastslår Jacob Skovgaard.

- Muligheden for at så tidligt tiltaler os også, siger Ole Nygaard Nielsen.

- Har vi en god september måned, så skal vi i gang – meget gerne omkring 10. september – så har vi kornet oppe og klar til vinteren, inden vi risikerer frost.

- Ja, det har utroligt meget at sige, at kornet kommer godt afsted fra start, supplerer Jacob Skovgaard.

- Og så sørger vi for at have et godt sanerende sædskifte. Vi har gode muligheder både med hestebønner, græs, majs og raps, lyder det.

 

Også Graham næste sæson

Jacob Skovgaard og Ole Nygaard Nielsen håber på otte tons i gennemsnit på de 220 hektar med hvede.

- Vi er ikke forvænte med at avle mere end syv tons pr. hektar på vores jorde, men lige nu ser det godt ud, så det ønske skulle gerne indfries, siger Jacob Skovgaard.

Til kommende sæson har Jacob Skovgaard og Ole Nygaard Nielsen bestemt at fortsætte med hvedesorterne Graham og Torp.

- Vi er helt sikre på Graham. Torp overvejede vi lige en ekstra gang, men den ser ud til at buske sig ok, så vi vælger de to igen, lyder det fra Jacob Skovgaard.

Skovgaard

Jacob Skovgaard og Ole Nygaard Nielsen driver i alt 795 hektar. 600 hektar er ejet og 195 i pasningsaftale.

Der laves grovfoder til 430 malkekøer.

 

Konsulenten anbefaler

Henrik Ryberg, Syngenta forstår Jacob og Ole Nielsens glæde ved hvedesorten Graham.

- Det er en fremragende sort med mange gode egenskaber, men jeg anbefaler nu alligevel på en ejendom som denne – hvor der er så forskellig jord med mange hektar og mange marker – at man vælger forskellige sorter med forskelligt såtidspunkt. Der skal være mulighed for både at så tidligt og sent og høste tilsvarende. Ellers bliver det ikke til at nå, siger han.

- Men Graham forventer vi os rigtigt meget af. Også med tanke på, at tidlig såning kan blive et issue i forhold til kravet om efterafgrøder. Det kan sagtens være, at der er nogen, der hellere vil så tidligt og klare kravet ad den vej. Og her er muligheden, lyder det fra Henrik Ryberg.

 

Graham-data

 

Fordele

• Stærk allround sygdomsresistens

• Meget kortstrået med super god stråstyrke

• Forædlet til de nye danske højere kvælstofnormer

• God vinterfasthed grundet lavt vækstpunkt

• Tidlig moden

 

Dyrkningstips

• Meget velegnet til tidlig såning grundet den kompakte vækst i efteråret

• Starter sent i foråret, hvilket gør den velegnet til gyllegødskning

Kilde: Brdr. Ewers

Læs også