Hjælp os med at bevare glyphosat

Fra Monsanto, der er opkøbt af Bayer, trygler man om landmændenes hjælp for at sikre glyphosat på langt sigt.

Monsantos deltagelse i Plantetræf 2018 var præget af lettelse, men også af en fortsat kamp om muligheden for at kunne anvende Roundup i planteproduktionen.
- Vi fik fem år mere, men følelserne har taget over i beslutningsprocessen i EU, hvor det ikke mere er fagligheden, der råder. Alt sammen fordi, glyphosat skifter fra måske kræftfremkaldende og til sandsynligvis kræftfremkaldende og dermed kommer i samme kategori som nattearbejde, rødt kød og stegning. Det bliver op ad bakke fremover, og her må I som brugere og borgere også hjælpe til.
- Vi finder jo, at Roundup er et vigtigt redskab til at holde CO2-udslippet nede, og mener, at det er et tungt argument, lød det fra Hans Jørgen Hansen, sales manager i Danmark.
 

Rapsmarkens skæbne

- Til næste år vil vi nok optræde sammen med Bayer, som har købt Monsanto og dermed også Dekalbs rapssorter, kunne technical development manager Ditte Clausen fortælle.
Det ændrer dog ikke ved den aktuelle situation hos mange, der overvejer at skulle omså en dårlig rapsmark.
- I kan ligeså godt tage beslutningen nu. Skal marken bestå, skal den hurtigst muligt sættes i gang med en gang gødning, med mindre den står kraftigt og er særdeles veletableret.
- Men husk, at ved omsåning med vårbyg er man allerede 2.400 kroner bagud pr. hektar. Det betyder, at hvis forventningen er 60 hkg i vårbyg, skal der blot 20 hkg i raps til at balancere dette. Er forventningen 80 hkg i vårbyg kan et udbytte på 30 hkg raps konkurrere med dette, og det betyder, at der faktisk skal ganske gode argumenter til at dømme rapsen ude, påpeger Ditte Clausen.

Læs mere om Glyphosat

Glyphosat – gift eller guld? Læs med her, når vi går i dybden med emnet i over 100 indsigtsgivende artikler om glyphosat.

Læs mere her

Læs også