Statsministeren i åbningstale: Den grønne trepart er Danmark, når det er allerbedst

Den grønne trepartsaftale er den stærkeste generationskontrakt, der er skrevet i mine snart 25 år her i Folketinget, lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun tirsdag holdt åbningstale i Folketinget.

Den grønne trepartsaftale var naturligvis ikke glemt, da statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag holdt åbningstale i Folketinget, der nu indleder en ny sæson.

I sin tale lagde statsministeren vægt på det historiske i aftalen og ikke mindst omstændighederne omkring den.

Da aftalen blev indgået mellem regeringen, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og kommunerne i juni måned i år, inviterede formand for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, nemlig alle deltagerne i forliget med til høstfest på sin slægtsgård Baldershave ved Billund, fortalte Mette Frederiksen.

- Derfor var det en meget umage flok, der mødtes i slutningen af august. Repræsentanter fra landbruget, fagbevægelsen, arbejdsgivere, grønne organisationer og nogle politikere her fra salen. For at fejre, at årets høst var i hus. Og for at markere en grøn aftale, der krævede mere end almindelig vilje for alle, der var med, lød det fra statsministeren, og tilføjede:

- Hvilke andre steder på hele den her jordklode kunne det ske end netop i Danmark? At så forskellige interesser har mod til at sætte sig ved det samme bord. Velvidende, at det nemmeste var at gå. Den grønne trepartsaftale er Danmark, når Danmark er allerbedst. Og det er efter min mening den stærkeste generationskontrakt, der er skrevet i mine snart 25 år her i Folketinget.

- Vigtigere end os selv

Ifølge Mette Frederiksen skortede det ellers ikke på folk, der mente, at den grønne trepartsaftale ikke ville blive til virkelighed. Men det blev den.

- Fordi det var noget, der var vigtigere end os selv. Fordi Danmarks fjord og drikkevand er vigtigere. Fordi vores børn og børnebørn stadig skal kunne synge med på vores danske sange om gøgen, storken og nattergalen. Og også i deres fremtid finde dem i deres eget land, lød det fra statsministeren, der langede ud efter de politikere, der ikke synes om trepartsaftalen.

Umiddelbart inden statsministerens åbningstale havde Dansk Folkeparti forladt forhandlingerne om det politiske forlig, der skal føre den grønne trepart ud i livet. Tidligere har Danmarksdemokraterne og Alternativet forladt forhandlingerne.

- At der allerede nu er partier, der ikke vil være med til at gøre den grønne trepart til virkelighed, er mig en gåde. Men tak til I andre, der tager ansvar, lød det fra Mette Frederiksen.

Læs også