Kofoed takker af som viceformand: - Jeg er stolt af det, vi har opnået

Når delegeretmødet finder sted i begyndelsen af november, skal Landbrug & Fødevarer have en ny viceformand. Thor Gunnar Kofoed takker af efter seks år på posten.

- Thor har aldrig hvilet på gårsdagens resultater. Hans hjerne kører på højtryk om det næste store slag. Den næste store vision eller plan. Det ved alle, der har været i rum med Thor, når han folder sig ud, siger formand for L&F, Søren Søndergaard. Arkivfoto

Jeg har indfriet det, jeg satte mig for, og jeg er stolt af alt det, vi har opnået i fællesskab, siger Thor Gunnar Kofoed og ridser eksempler op:

- En kontrakt med samfundet. En organisation, der søger indflydelse baseret på faglighed og proaktive udspil. Hvor vi er dagsordenssættende og tænker i både teknologi og multifunktionalitet - og hele tiden minder politikerne om at skelne mellem løsninger på og udenfor dyrkningsfladen. Og hvor vi i høj grad er lykkes med at få politikerne til at fokusere på lokale løsninger frem for skrivebordsmodeller og centralisering.

Viceformanden fortæller, at udgangspunktet de seneste seks år har været at gøre en forskel for nuværende og især kommende generationer af landmænd, hvorfor indflydelse har været vigtigere end vrede og protest.

- Vi er en agil organisation, der hele tiden inkorporerer ny viden og maksimerer vores mulighed for indflydelse. Det er det, vi er her for. Vi har slugt nogle kameler for at bedrive effektiv interessevaretagelse, når politikerleden var størst. Men altid med det for øje, at vi kunne og skulle gøre en mærkbar forskel for vores erhvervs rammevilkår, legitimitet og fremtid, siger han og tilføjer:

- Det havde sikkert været lettere at være viceformand for en protestorganisation. Men det havde medlemmerne ikke fået noget ud af, og det ligger heller ikke til mig. Det er resultaterne, der tæller, når jeg spørger mig selv, om det har været seks år værd. Og det har det.

Netop mængden af tid har været udslagsgivende for Thor Gunnar Kofoeds beslutning om at stoppe som viceformand på det kommende delegeretmøde.

Næsten ikke været hjemme

- Når man har adresse på en lille klippeø, så siger det meget, at bilen har kørt mere end 200.000 km de seneste år, og de samlede arbejdsopgaver ser ikke ud til at blive mindre. Jeg har stort set ikke været hjemme i seks år, så noget skal skæres fra i kalenderen. Jeg ønsker mere tid til mit landbrug og frøavl, og jeg vil også være morfar og lære mine børnebørn, hvad et godt landmandsliv er.

Det er kalenderen, der har afgjort, at meldingen fra viceformanden falder netop nu:

- Jeg har haft en række opgaver og møder, der ikke skulle handle om, at jeg var afgående. Men nu starter kandidatpræsentationerne og de lokale valgmøder. Det skal have lov til at udfolde sig uden blind makker. Derfor synes jeg også, det er mest ordentligt at melde ud nu. En afsked med formandskabet er dog ikke et hårdt farvel til landbrugets organisationer.

- Jeg har påtaget mig nogle vigtige opgaver i både L&F og COPA, som ikke handler om viceformandsposten, og som jeg selvfølgelig følger til dørs. Jeg står også til rådighed i overgangsfasen, mens en ny viceformand finder sig til rette, siger Thor Gunnar Kofoed, der slutter af med ordene:

- Det er på sin plads at sige tak for tilliden og samarbejdet. Til kollegaer og medarbejdere i såvel L&F som i de mange stærke landboforeninger. Jeg glæder mig til at sige det mere direkte, når mange af os mødes i Herning. En særlig tak skal dog allerede nu tilgå Søren Søndergaard og Martin Merrild for et fortrinligt og fortroligt samarbejde. Det er et privilegium at være viceformand i så stærkt et fællesskab. Det har jeg ikke taget let på.

- Thor er aldrig løbet tør for visioner

- At være viceformand er benhårdt arbejde alle ugens dage og på tværs af mange dagsordener. Alt er vigtigt, og intet kommer ad sig selv. Vi skylder Thor en stor tak - for langt mere end de fleste måske aner, lyder det fra Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer.

Ifølge formanden er det særskilt kendetegnende for den afgående viceformand, at ideer og visioner står i kø:

- Thor har aldrig hvilet på gårsdagens resultater. Hans hjerne kører på højtryk om det næste store slag. Den næste store vision eller plan. Det ved alle, der har været i rum med Thor, når han folder sig ud. Jeg vil gerne sige personligt tak til Thor for samarbejdet og opbakningen gennem fire år - og tak til hele hans familie for de utallige timer, der er blevet investeret i organisationen og i erhvervet.

Læs også