Smalt flertal sikrer minkaflivninger - ikke lov endnu

Mandag aften kom det frem, at der var opnået enighed i Folketinget om en politisk aftale om aflivning af mink, tempo-bonussen og forbud mod minkavl i 2021.

Mandag aften meldte erhvervsminister Simon Kollerup ud, at regeringen var blevet enige med sine støttepartier om en politisk aftale om aflivning af mink og forbud mod minkavl i 2021.

Men loven, der følger i kølvandet på den politiske aftale er endnu ikke vedtaget. På grund af det spinkle flertal bag den skal den først igennem tre behandlinger i Folketinget, inden den kan vedtages. 

Med aftalen er der samtidig skabt lovmæssigt grundlag for at udbetale den såkaldte tempobonus for at aflive mink til minkavlerne. Den bliver på 30 kroner pr. mink, der er aflivet senest den 19. november.

Erhvervsminister Simon Kollerup udtaler, at han håber på snart at kunne få en aftale på plads om erstatning til minkavlerne.

- Det er ikke minkavlernes skyld, at corona smitter i netop deres branche. Det er en ubarmhjertig opgave, de løfter lige nu for folkesundhedens skyld. Derfor er jeg også glad for, at der nu er vished om grundlaget for aflivningen af mink og udbetalingen af tempobonus. Forhandlingerne om erstatning fortsætter, og jeg håber, at vi snart kan få en aftale om fuldstændig erstatning til alle minkavlerne, siger han.

Blå blok står udenfor aftalen. Mandag aften forlod Venstre og Dansk Folkeparti forhandlinger netop på grund af uenighederne om den erstatning, minkavlerne skal have.

Læs også