Klar med erstatningsplan: Øger forskud til minkavlere

Regeringen har præsenteret en ny plan, der skal fremskynde udbetalingen af erstatning til tidligere minkalvere.

Arkivfoto: Brian Langballe Kristiansen

- Vi skylder jer og jeres familier et ordentligt og værdigt punktum. Det håber jeg, at denne model kan være med til at give jer.

Sådan lød det fra fødevareminister Jacob Jensen (V), henvendt til minkavlere, da han fredag præsenterede en ny model, der skal sætte farten for erstatning til tidligere minkavlere i vejret.

- Vi skylder jer og jeres familier et ordentligt og værdigt punktum. Det håber jeg, at denne model kan være med til at give jer

Jacob Jensen (V), fødevareminister

Helt konkret betyder den nye plan, at det forskud, som minkavlere har fået på deres erstatning, er sat op fra 50 til 70 procent af det samlede beløb. 

Desuden lægger regeringen op til, at der indføres en såkaldt »fast track«-ordning med færre skøn og individuelle vurderinger i de mange sager, skriver tv2.dk.

Med den nye plan er der udsigt til, at der kommer yderligere skub i udbetalingen af penge til de minkavlere, der har valgt at indstille deres produktion. 

- Erstatningssagen har været en hjertesag for mig. Det har været et voldsomt forløb for avlerne med et langvarigt efterspil. Nu skal vi have flere penge hurtigere ud til minkavlerne, så vi kan få en hurtigere afslutning på hele forløbet, sagde Jacob Jensen ifølge Maskinbladet.

Han tilføjede, at det er regeringens ambition, at erstatningssagerne er afsluttet i løbet af næste år.

Langsom behandling

Det har således vist sig at være særdeles vanskeligt at få gennemført de kalibreringssager, som det såkaldte Minksekretariat har forberedt. Tidligere i år erkendte sekretariatet, at de 25 sager, der var udvalgt, efter alt at dømme først ville være afviklet i slutningen af maj måned.

- En af de helt store udfordringer har vist sig at være, at minkavlernes rådgivere i en række prøvesager har sendt ansøgninger om erstatninger ind til Minksekretariatet uden at oplyse, at interessentskabet eller anpartsselskabet i 2020 ikke ejede alle aktiver på minkfarmen, sagde kontorchef i Minksekretariatet, Karen Thomsen, ved den lejlighed:

- Det betyder, at vi ikke kan sende udkast til afgørelser om erstatninger ud til de pågældende minkavlere, før vi i samråd med Kammeradvokaten har afklaret, hvordan vi bedst håndterer den nye problemstilling med interessentskaber eller anpartsselskaber. Problemstillingen gør sig generelt ikke gældende i de tilfælde, hvor der er tale om enkeltmandsvirksomheder, sagde hun om årsagerne til den langsommelige sagsbehandling.

Udbetalinger

Sidste år udbetalte Fødevarestyrelsen, der står for udbetalingerne, i alt 6,7 milliarder kroner, mens det har vist sig at være en langstrakt affære at få de endelige erstatninger på plads. Med den øgede forskudsbetaling kommer der ifølge ministeriet 2,8 milliarder kroner ekstra ud til minkavlere.

Samlet set har myndighederne udbetalt den endelige nedlukningserstatning til fem minkavlere, der til sammen i anden omgang har fået udbetalt 34,2 millioner kroner. 

Læs mere om Minksagen

Dyk ned i vores mere end 450 artikler om minksagen. Helt tilbage fra hvor de første besætninger blev smittet og frem til afhøringerne i Minkkommissionen.

Læs mere her

Læs også