Minister om BNBO-aftale: - Nok det jeg har lavet i dansk politik, som jeg er mest stolt af

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen er stærkt begejstret for aftalen fra januar, der medfører sprøjteforbud i BNBO.

I januar blev et bredt politisk flertal i Folketinget enige om, at det skal være forbudt at bruge pesticider i de boringsnære beskyttelsesområder (BNB). Kommuner landet over har i første omgang frem til 2022 til at finde lokale løsninger med landbruget. Sker det ikke, bliver forbuddet tvangsindført, og der vil blive givet erstatning til landmanden via en kompensationsordning.

På torsdagens samråd om fundet af nedbrydningsproduktet DMS, som dog primært stammer fra maling og træbeskyttelse, så kom miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) også ind på BNBO-aftalen fra januar.

- Jeg synes ærlig talt, at den aftale, som vi lavede i januar, er noget, som vi kan være stolte af. Det er en aftale, som vi har lavet i et valgår, og det ved vi alle sammen, at det kan godt være lidt vanskeligt for at sige det ligeud. I fællesskab lavede vi en rigtig god aftale.

- I mangel af bedre udtryk så er det faktisk nok det, som jeg har lavet i dansk politik, som jeg er mest stolt af, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Kun Alternativet og Enhedslisten er ikke med i BNBO-aftalen

Drikkevand er ikke i krise

Om det danske drikkevand er i krise eller ej blev også debatteret under samrådet. Og her er forskellene mellem rød og blå blok til at tage og føle på. Ordførerne fra rød blok er således ikke i tvivl om, at drikkevandet er i krise. Især ikke mindst efter de seneste fund af DMS. Fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen lyder det dog:

- Nej, jeg mener ikke, at det danske drikkevand som sådan er i krise på grund af de fund. Vi skal tage det alvorligt, og det skal give anledning til løftede øjenbryn fra vores side, sagde ministeren og fremhævede, at fundene af DMS jo netop er kommet efter, at partierne i januar i den brede politiske tillægsaftale til pesticidstrategien blev enige om at udvide overvågningen for stoffer i grundvandet.

Ministeren understregede, at han dog i dag trygt drikker vand fra vandhanen.

- Vi kortlægger jo blandt andet over for danskerne, hvor der er drikkevandsfontæner henne. Mener vi noget med det, så skylder vi at give den rigtige borgeroplysning om, hvordan drikkevandet har det. Og drikkevandet har det godt. Jeg har større tillid til at drikke vand fra hanen i det her land end i noget andet land i verden, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

 

Læs også