Grise kan hjælpe landbruget til at blive grønnere

Forskere fra Aarhus Universitet har lavet komplekse genetiske analyser af flere hundrede grise og mennesker for at finde forskelle og ligheder. Den nye viden betyder, at landmænd kan få sundere grise, og at medicinalindustrien kan udvikle bedre forsøgsgrise til at teste ny medicin. Det fremgår af en nyhed fra Ritzau.

- Der er aldrig blevet lavet så omfattende en kortlægning af, hvilke gener, der er aktive i de forskellige typer væv. Vores resultater gør det muligt mere præcist at finde de genetiske mekanismer, der fører til forskellige ønskværdige træk i grise, siger forsker Lingzhao Fang, der er en af hovedmændene bag de nye resultater.

- Det kan eksempelvis være træk, der gør dem mere klimavenlige.

Kortlægningen baner også vejen for, at forskere langt mere præcist kan redigere i generne på grise og på den måde udvikle helt nye egenskaber i fremtiden.

- Fordi vi nu har en større viden om en lang række træk hos grise, kan andre forskere nemmere bruge genredigeringsteknikker såsom CRISPR til at ændre i gener eller sætte nye sekvenser ind med grønnere egenskaber, siger han.

Læs også