bannerPos

Svinenoter: Mere fut i diegivningsfoderet

Foto: LMO

Redaktionen

17-04-2019 10:28

- Flere sobesætninger oplever faldende mælkeydelse ved de diegivende søer. Problemet ses både ved især gyltekuld, men også ved ældre søer sidst i diegivningsperioden.

Det meddeler svinekonsulent Bjarke Lassesen, LMO.

I den seneste udgave af nyhedsbrevet »Trynekontakten« beretter han om en besætning, der har rapporteret alvorlige pattebid og var vildt frustreret over søernes dårlige malkeevne.

- Ved gennemgang af diegivningsblandingen blev det klart, at indholdet af byg var steget siden høst på bekostning af hvede. 10 procent byg blev taget ud og 10 procent majs sat ind. Vupti, så malkede søerne igen tæt på normalt, fortæller konsulenten.

Andre besætninger har oplevet, at meget valset byg også påvirker søernes malkeevne.

- Så bruger du 20 procent valset byg, er anbefalingen at sænke denne til 10 procent – dog med hensyntagen til søernes mavesundhed, lyder det fra Bjarke Lassesen.

De gode erfaringer uden medicinsk zink

For mange besætninger er fravænning uden zink et emne, der begynder at fylde en del. Enten fordi man allerede er i gang med at reducere dosis eller at fravænne helt uden zink, eller også fordi man overvejer, hvordan man kan gøre det. Det samlede forbrug af receptordineret zink er da også støt faldende, så det tyder på, at mange forbereder sig på udfasningen.

Ifølge dyrlægerne hos Ø-Vet har Seges foreløbigt samlet følgende fælles træk for de besætninger, der har bedst effekt af at fravænne uden zink: De har en erfaren medarbejder i klimastalden, de har fokus på fodersammensætning, std. fordøjeligt råprotein ligger gerne nede mellem 134-145 g/FE, og de har fokus på at øge foderoptaget efter fravænning (gulvfodring, tildeling af ekstra vand, mælk m.m.).

Hos Ø-Vet har de selv erfaret, at det ved fravænning uden zink ofte er nødvendigt at rykke flokbehandlingen nedad til kort tid efter fravænning. Hvis man kan nøjes med den ene behandling, er det en klar fordel, idet der så skal bruges mindre medicin.

Af øvrige emner, som der forventes at blive fundet god effekt af, er øget fravænningsalder og øget foderoptag inden fravænning. Dertil kommer selvfølgelig, at man skal følge »best practice« – altså have fokus på vask, hygiejne, udtørring, klima, vandkvalitet og -forsyning, minimering af sammenblanding samt minimering af øvrige smitstoffer, der belaster immunforsvaret.

Frontløbere indenfor zink-alternativer

Fravænning uden medicinsk zink ligger ikke længere så langt ude i fremtiden, og der arbejdes i udvikling af nye foderkoncepter og andre alternativer.

LMO søger frontløbere, der vil hjælpe med at løse problemet til et landbrug uden tildeling af medicinsk zink. I den seneste udgave af nyhedsbrevet »Trynekontakten« lyder det fra praktikant Amalie Holm:

- Hos LMO søger vi dig, som eksperimenterer på hjemmefronten med alternativer til medicinsk zink. Har du skudt papegøjen i løsningen til LoZn fravænning, bedes du kontakte LMO på mail aan@lmo.dk og dele din løsning med os.

Danske landmænd har i 25 år hjulpet kolleger i Sydøstasien

Danske landmænd på studietur til Cambodia og Vietnam blev i 1994 starten på en langsigtet hjælp til kollegerne i de krigshærgede lande.

Stadig stort behov for vanding

Behovet for vanding er stadig stort i store dele af Danmark, hvor tørkeindekset målt mandag lå mellem syv og ti.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Driftsleder: Fungerer soen – så fungerer resten

Udfordringerne med tomme søer og gaspustere var store for et år siden på Ødum Engholm ved Hadsten. Et forsøg i besætningen med tang fra de norske fjorde har imidlertid vist sig som problemløser.

Kun de ti procent bedste slagtesvineproducenter lavede overskud i 2018

Kun de cirka ti procent bedste slagtesvineproducenter formåede at lave overskud i deres driftsgren i 2018, viser nye Business Check-tal.

Valggyser i vente for tidligere landboformand

Venstre står til at få tre-fire mandater i Europa-Parlamentet. Den tidligere mangeårige KHL-formand, Asger Christensen, der er EU-kandidat for Venstre, er formentlig lige på vippen til at blive valgt ind.
Side 1 af 1543 (30858 artikler)Prev1234567154115421543Next