bannerPos

Svinenoter: Mere fut i diegivningsfoderet

Foto: LMO
17-04-2019 10:28

- Flere sobesætninger oplever faldende mælkeydelse ved de diegivende søer. Problemet ses både ved især gyltekuld, men også ved ældre søer sidst i diegivningsperioden.

Det meddeler svinekonsulent Bjarke Lassesen, LMO.

I den seneste udgave af nyhedsbrevet »Trynekontakten« beretter han om en besætning, der har rapporteret alvorlige pattebid og var vildt frustreret over søernes dårlige malkeevne.

- Ved gennemgang af diegivningsblandingen blev det klart, at indholdet af byg var steget siden høst på bekostning af hvede. 10 procent byg blev taget ud og 10 procent majs sat ind. Vupti, så malkede søerne igen tæt på normalt, fortæller konsulenten.

Andre besætninger har oplevet, at meget valset byg også påvirker søernes malkeevne.

- Så bruger du 20 procent valset byg, er anbefalingen at sænke denne til 10 procent – dog med hensyntagen til søernes mavesundhed, lyder det fra Bjarke Lassesen.

De gode erfaringer uden medicinsk zink

For mange besætninger er fravænning uden zink et emne, der begynder at fylde en del. Enten fordi man allerede er i gang med at reducere dosis eller at fravænne helt uden zink, eller også fordi man overvejer, hvordan man kan gøre det. Det samlede forbrug af receptordineret zink er da også støt faldende, så det tyder på, at mange forbereder sig på udfasningen.

Ifølge dyrlægerne hos Ø-Vet har Seges foreløbigt samlet følgende fælles træk for de besætninger, der har bedst effekt af at fravænne uden zink: De har en erfaren medarbejder i klimastalden, de har fokus på fodersammensætning, std. fordøjeligt råprotein ligger gerne nede mellem 134-145 g/FE, og de har fokus på at øge foderoptaget efter fravænning (gulvfodring, tildeling af ekstra vand, mælk m.m.).

Hos Ø-Vet har de selv erfaret, at det ved fravænning uden zink ofte er nødvendigt at rykke flokbehandlingen nedad til kort tid efter fravænning. Hvis man kan nøjes med den ene behandling, er det en klar fordel, idet der så skal bruges mindre medicin.

Af øvrige emner, som der forventes at blive fundet god effekt af, er øget fravænningsalder og øget foderoptag inden fravænning. Dertil kommer selvfølgelig, at man skal følge »best practice« – altså have fokus på vask, hygiejne, udtørring, klima, vandkvalitet og -forsyning, minimering af sammenblanding samt minimering af øvrige smitstoffer, der belaster immunforsvaret.

Frontløbere indenfor zink-alternativer

Fravænning uden medicinsk zink ligger ikke længere så langt ude i fremtiden, og der arbejdes i udvikling af nye foderkoncepter og andre alternativer.

LMO søger frontløbere, der vil hjælpe med at løse problemet til et landbrug uden tildeling af medicinsk zink. I den seneste udgave af nyhedsbrevet »Trynekontakten« lyder det fra praktikant Amalie Holm:

- Hos LMO søger vi dig, som eksperimenterer på hjemmefronten med alternativer til medicinsk zink. Har du skudt papegøjen i løsningen til LoZn fravænning, bedes du kontakte LMO på mail aan@lmo.dk og dele din løsning med os.

Noteringen falder igen-igen

Noteringen for slagtesvin falder igen med 30 øre, og er nu på 11,10 kroner, selv om coronanedlukningen af Europa ser ud til snart at være et overstået kapitel.

Nu skal der forskes i loftshøjden på svinetransporter

Lovgivningen kræver at smågrises velfærd tilgodeses - også under transport. Et af elementerne heri er loftshøjden i bilerne. Der eksisterer imidlertid ingen videnskabelig dokumentation for, hvad loftshøjde betyder for grisene. Det skal et nyt forskningsprojekt give viden om.

Helms forbereder generationsskifte

I løbet af de næste tre år vil der blive gennemført et generationsskifte hos Helms TMT, fortæller den nuværende frontfigus, Kristian Helms.

GPS skal guide til fleksibel naturpleje

60 kreaturer har fået GPS-halsbånd på for at hjælpe Landbrugsstyrelsen med at finde vej til mere fleksible og attraktive tilskudssystemer til naturpleje.

Fik minister i tale om §3-forbud og efterafgrødekrav

Fælles for §3-dyrkningsforbuddet og det fremrykkede efterafgrødekrav er, at nogle landmænd oplever det, som om de får en stor økonomisk øretæve og usikkerhed om fremtiden, lyder det fra SLF, der forleden gik til miljøministeren med urimelighederne.

Overvældende tilslutning til Hobro Dyrskue

Der er tilmeldt 34 katalognumre til den første digitale udgave af Hobro Dyrskue. - Det er helt overvældende, lyder det fra arrangørerne.

Den danske foodservicebranche er på vej tilbage

Salget af Arla Pro-produkter er fordoblet, siden coronakrisen var på sit højeste tilbage i marts måned, og de seneste to uger er efterspørgslen steget med 30 procent. Det vidner om en foodservicebranche, som er på vej tilbage, lyder det fra Arla Pro.

Sæd-smitte fra Mors 2 afkræftes

Analyse afkræfter, at sæd fra Mors 2 har været kilden til PRRS i to produktionsbesætninger.
Side 1 af 1852 (37032 artikler)Prev1234567185018511852Next