bannerPos

Svinenoter: Mere fut i diegivningsfoderet

Foto: LMO

Redaktionen

17-04-2019 10:28

- Flere sobesætninger oplever faldende mælkeydelse ved de diegivende søer. Problemet ses både ved især gyltekuld, men også ved ældre søer sidst i diegivningsperioden.

Det meddeler svinekonsulent Bjarke Lassesen, LMO.

I den seneste udgave af nyhedsbrevet »Trynekontakten« beretter han om en besætning, der har rapporteret alvorlige pattebid og var vildt frustreret over søernes dårlige malkeevne.

- Ved gennemgang af diegivningsblandingen blev det klart, at indholdet af byg var steget siden høst på bekostning af hvede. 10 procent byg blev taget ud og 10 procent majs sat ind. Vupti, så malkede søerne igen tæt på normalt, fortæller konsulenten.

Andre besætninger har oplevet, at meget valset byg også påvirker søernes malkeevne.

- Så bruger du 20 procent valset byg, er anbefalingen at sænke denne til 10 procent – dog med hensyntagen til søernes mavesundhed, lyder det fra Bjarke Lassesen.

De gode erfaringer uden medicinsk zink

For mange besætninger er fravænning uden zink et emne, der begynder at fylde en del. Enten fordi man allerede er i gang med at reducere dosis eller at fravænne helt uden zink, eller også fordi man overvejer, hvordan man kan gøre det. Det samlede forbrug af receptordineret zink er da også støt faldende, så det tyder på, at mange forbereder sig på udfasningen.

Ifølge dyrlægerne hos Ø-Vet har Seges foreløbigt samlet følgende fælles træk for de besætninger, der har bedst effekt af at fravænne uden zink: De har en erfaren medarbejder i klimastalden, de har fokus på fodersammensætning, std. fordøjeligt råprotein ligger gerne nede mellem 134-145 g/FE, og de har fokus på at øge foderoptaget efter fravænning (gulvfodring, tildeling af ekstra vand, mælk m.m.).

Hos Ø-Vet har de selv erfaret, at det ved fravænning uden zink ofte er nødvendigt at rykke flokbehandlingen nedad til kort tid efter fravænning. Hvis man kan nøjes med den ene behandling, er det en klar fordel, idet der så skal bruges mindre medicin.

Af øvrige emner, som der forventes at blive fundet god effekt af, er øget fravænningsalder og øget foderoptag inden fravænning. Dertil kommer selvfølgelig, at man skal følge »best practice« – altså have fokus på vask, hygiejne, udtørring, klima, vandkvalitet og -forsyning, minimering af sammenblanding samt minimering af øvrige smitstoffer, der belaster immunforsvaret.

Frontløbere indenfor zink-alternativer

Fravænning uden medicinsk zink ligger ikke længere så langt ude i fremtiden, og der arbejdes i udvikling af nye foderkoncepter og andre alternativer.

LMO søger frontløbere, der vil hjælpe med at løse problemet til et landbrug uden tildeling af medicinsk zink. I den seneste udgave af nyhedsbrevet »Trynekontakten« lyder det fra praktikant Amalie Holm:

- Hos LMO søger vi dig, som eksperimenterer på hjemmefronten med alternativer til medicinsk zink. Har du skudt papegøjen i løsningen til LoZn fravænning, bedes du kontakte LMO på mail aan@lmo.dk og dele din løsning med os.

Nord-West noteringen falder

Nord-West noteringen falder i dag med 4 euro til 60,00 €.

Som en 3-trins raket: Sæt fart på økonomien

Vil man videreudvikle sin bedrift, er det vigtigt at kende såvel ens økonomi som de rigtige nøgletal. Og så har elementer som skatteregnskab, årsrapport og fraktilanalyse med benchmark stod betydning.

Nu kan man efterisolere på en eftermiddag

Energioptimering topper danskernes ønsker for boligen, og nu kan et nyt isoleringsprodukt opfylde ønsket nemt og endda kradsefrit.

Tolv meter ballevogn

Metsjö lancerer en tolv meter udgave af MetaX ballevogn med eller uden hydraulisk lastsikring.

Comeback til tysk læsser hos nordjysk forhandler

Efter ni års fravær er Tahlers minilæssere tilbage på programmet hos Vestergaards Maskinservice. Siden sidst har læsserne blandt andet fået hydraulisk hæve/sænke-tag og ny motor.

Chaufførlærlinge er vigtige for SPF-Danmark

Når SPF-Danmark A/S tager nye chaufførlærlinge ind, er det som oftest unge mennesker med en landbrugsmæssig baggrund.

Rolig uge i majs, kartofler og sukkerroer

Der er kun registreret få angreb af skadegørere i majs, kartofler og sukkerroer i planteavlskonsulenternes registreringsnet i ugens løb.

Nemt at se græsukrudt i vintersæden lige nu

Det er nu, du skal kigge efter græsukrudt, for det er nemt at spotte i den uhøstede vintersæd, lyder det fra Seges.
Side 1 af 1587 (31737 artikler)Prev1234567158515861587Next