EU skal igen undersøge ASF-smittefare i hø

På opfordring fra Danark skal EU nu undersøge, hvor stor smittefaren for afrikansk svinepest er gennem hø og halm, skriver Jyske Vestkysten.

EU har tidligere undersøgt, hvor stor faren er for overførsel af afrikansk svinepest gennem hø og halm. Men det seneste års udvikling har nu fået Danmark til at forlange en ny risikovurdering for den farlige svinesygdom. Det oplyste miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen(V) under sidste uges stormøde på Agerskov Kro. 

- Tørken har gjort, at trafikken af hø og halm har været større end nogensinde før. Derfor ser vi nu også på, om det giver en smitterisiko, sagde ministeren under mandagens møde ifølge jv.dk.

Sommerens tørke ik mange danske landmænd til at købe hø og halm i udlandet, og flere frygter nu, at ASF-smitten kan importeres af den vej. Derfor skal smittefaren undersøges igen, efter at det ellers blev konkluderet i 2014, at faren var minimal. 

- Vi risikerer nu, at landmænd køber halm fra områder i eksempelvis Polen eller Rumænien, hvor der er faldet meget vand denne sommer, og hvor der er konstateret afrikansk svinepest, siger souchef i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard til avisen.

Undersøgelser fra Fødevarestyrelsen og flere veterinærmyndigheder har vist, at afrikansk svinepest-virus er overlevelsesdygtig i lang tid i naturen. 

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også