- Sjovt at modtage ærespræmie i corona-tid

Bedste malkekvæg: 032008-0468, fjerdekalvs Sargeant-datter, Christian Bøgh, Hobro.

AF: CHRISTIAN CARUS

FAGJOURNALIST
17-06-2020 07:22
Christian Bøgh, Hobro, kan som en af de få prale af at have modtaget en ærespræmie i en corona-ramt dyrskuesæson. Det skete på den virtuelle udgave af Hobro Dyrskue 2020.

Selvom dyrskue-sæsonen 2020 er corona-aflyst – i hvert fald for de udendørs skuers vedkommende – blev der forleden uddelt ærespræmier og udpeget vinderdyr på Hobro Dyrskue, der i et samarbejde mellem dyrskuet, LandbrugNord og Effektivt Landbrug i år foregik digitalt.

I alt var 34 dyr tilmeldt fordelt på malkekøer, kødkvæg, heste og får.

- I betragtning af, at landmænd generelt måske ikke er dem, der bruger mest tid på at lægge videoer op på sociale medier, synes jeg, det er fint, at vi har nået 10-15 procent af de dyr, vi formoder ville have stillet op på det oprindeligt planlagte dyrskue, siger formand for Hobro Dyrskue, Jacob Bjerrum.

Han glæder sig dog endnu mere over den opmærksomhed det digitale skue har fået med indslag på blandt andet TV2 News, i regionale medier og med mange tusinde video-visninger af vinderudpegningerne på Facebook.

- Vi er kommet langt omkring, og med det bedste alternativ, vi kunne finde til et rigtigt dyrskue, har vi i hvert fald formået at fortælle, at vi er klar til dyrskue i 2021, siger formanden.

Sjovt at have corona-ærespræmie

Hos malkekøerne blev Christian Bøghs fjerdekalvs Sargeant-datter kåret til skuets bedste malkeko.

Og selvom titlen ikke betyder helt det samme, som den sædvanlige kåring i ringen ville have gjort, glæder den hobrogensiske mælkeproducent sig stadig.

- Et digitalt dyrskue bliver aldrig det samme som et traditionelt. Man mangler det sociale, spændingen fra ringen og den ånd, man oplever på et dyrskue ude i det fri. Til gengæld må jeg indrømme, at det som udstiller er noget lettere på den her måde, og jeg synes også, at måden det blev afgjort på, var rigtig fin. Det er også mit indtryk, at dommerne synes, det var en god måde. Så når et »rigtigt« dyrskue ikke kunne lade sig gøre, var det her en god løsning, siger Christian Bøgh, der skulle have været ansvarlig for malkekøerne på det oprindeligt planlagte dyrskue.

- Og så bliver det da også sjovt, når jeg om 10-20 år kan fortælle, at jeg faktisk fik en ærespræmie under corona-tiden, griner landmanden, der normalt har plottet fire-fem dyrskuer ind i kalenderen hvert år.

Mens han håber på igen at kunne trække sine køer i ringen på vanlig vis, hvis corona-restriktionerne tillader det til oktober, hvor Kimbrerskuet plejer at løbe af stablen, stiller Christian Bøgh op til endnu et uvant skue, når Avlsforeningen Dansk Holstein kommer ud på bedrifterne for at kåre årets bedste besætningsgruppe.

Ting at tage med

Selvom Christian Bøgh ikke ser en fremtid med rent digitale dyrskuer, når den fysiske af slagsen kan lade sig gøre, ser han alligevel muligheder i den virtuelle dyrskueform.

- Der er nogle elementer, som vi kan tage med videre. For eksempel, at vi via digitale platforme kan nå ud til mange flere. Det er imponerende så mange, videoerne er nået ud til, og jeg tænker helt sikkert, at det er noget, man kan bruge fremover. Hvorfor ikke tage video og måske sende live, når tingene bliver afgjort i ringen?

Mens mange har kunnet følge dyrskuet fra skærmen, tror Christian Bøgh også, at konkurrencen i den virtuelle ring kunne være blevet endnu større med en anelse mere forberedelsestid til landmændene.

- Jeg har hørt mange sige »åh, vi nåede ikke lige at få lavet en video«, så med en eller to uger mere til at forberede, tror jeg, endnu flere ville have deltaget. Men jeg synes faktisk, at 34 dyr i alt er flot. Og så er det da også lidt sjovt med et Hobro Dyrskue, hvor der blandt andet var en hest fra Sjælland meldt til, siger han.

Besøg Dyrskuepladsen

Ringen Dyrskue tilbud Udstillerliste Presseteltet

Udstillervideoer

Årets dyr

Dyrskuetilbud

New Holland ProRotor 420

Arbejdsbredde 4.20m, 12 rivearme, boogie hjulstel, simpel højdejustering

Læs mere
40.000,- DKK.

Farmas A/S

Fabriksvej 1
9640 Farsø

Vil du udnytte de nye, digitale muligheder i marken?

Vi er eksperter i CropManager, CropSat og Farmtracking.

Læs mere
Pris ikke angivet

Agri Nord

Hobrovej 437
9200 ÅlborgSV

Start din fremtid her!

På Nordjyllands Landburgsskole har vi en brev vifte af uddannelser indenfor jordbrug og fødevarer

Læs mere
Pris ikke angivet

Nordjyllands Landbrugsskole

Halkærvej 3
9240 Nibe

Besøg Dyrskueringen