bannerPos

Positivt møde mellem land og by på Bredagergård

Christina og Poul Erik har taget turen fra Stenlille for at give børnene, Fredrik, Marcus og Sia, indsigt i, hvad der sker på en gård. Fotos: Majbritt Christensen

Majbritt Rytter Christensen

Fagjournalist
17-09-2019 10:04
Åbent Landbrug løb af stablen denne weekend og havde 84.922 besøgende i hele landet. På Bredagergård ved Skibby på Sjælland kunne man møde får og malkekøer, smage ost og klappe en kalv.

Der var ingen sure miner på Bredagergård ved Skibby, sydvest for Frederikssund, der søndag havde inviteret til Åbent Landbrug.

- Jeg har ikke noget overblik over, nøjagtigt hvor mange der er kommet, men der er mange. Og det jeg ser, er lutter glade ansigter og en rigtig positiv stemning, fortæller Charlotte Winther. Hun driver til dagligt Bredagergård sammen med sin mand, Jens, der er tredje generation på gården.

Hele familien er med for at hjælpe, og de er lettede over, at det hele forløber gnidningsløst, og at folk har taget imod de positive hensigter bag invitationen.

Startede traditionen op for fyrre år siden

Tilbage i 1980 blev folk kørt til gården i busser inde fra København, fortæller Martin Winther, der drev ejendommen sammen med sin kone, Agnethe, frem til at sønnen og svigerdatteren overtog gården.

- Jeg har jo rundet de firs år, men bor tæt på og kommer stadig og hjælper til. Jeg kører meget traktor, og så reparerer jeg og laver lidt svejsearbejde. Det er jo dejligt, at man kan holde sig lidt i gang, fortæller Martin Winther, hvis kone Agnethe er anden generation på gården. De er begge til stede som medværter til Åbent Landbrug.

Det var dem, der startede traditionen op med at åbne stedet for omverdenen, længe før det hed Åbent Landbrug. Måske inspireret af, at Martin gennem tyve år var underviser på Høng Landbrugsskole.

Børnene skal vide, hvor tingene kommer fra

-Vi er med i dag, for at børnene skal få en god indsigt i, hvad der sker på en gård. Deres mor arbejder selv indenfor landbruget, men derfor kan det jo godt være, at maden kommer fra et andet sted. Måske kommer den mælk, de drikker i skolen her fra gården, bemærker Poul Erik og Christina.

De har taget turen fra Stenlille for at børnene, Fredrik, Sia og Marcus, kan se, hvor mælken og kødet kommer fra.

Og det lader til at være en succes, for børnene er meget begejstrede for kalvene, som villigt lader sig blive rørt ved og beundret.

62 landmænd over hele landet tog i år imod 84.922 besøgende. Sidste år dykkede tallet til cirka 73.000, men gennem de senere år har der været godt 80.000 besøgende til Åbent Landbrug i gennemsnit.

Tallet glæder Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

- Det er en kæmpe indsats, værterne lægger i Åbent Landbrug. Oftest er hele landmandens familie, naboer og lokalsamfundet involveret. Det vidner om engagement og stolthed, og det sender et signal til danskerne om, at vi er et åbent erhverv, der gerne viser vores produktion frem, siger han.

majbritt@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 60 40

 

Bredagergård

  • Drives af Charlotte og Jens Winther, der er tredje generation på gården
  • 130 sortbrogede malkekøer af holstein-racen og lidt får
  • Køerne giver tilsammen 3.500 liter mælk pr. dag
  • 75 hektar planteavl med majs, græs og forskellig slags korn, der bliver brugt som foder til dyrene

Kryb og kravl virker mod skadegørere

Hos Borregaard Bioplants i Hvidovre fører man et stort udvalg i såvel nyttedyr som bakterier og svampe, der virker mod skadegørere. Flere er godkendt i markafgrøder.

Strammere krav i ny ordning

Tilsagnskrav vægter miljøeffekter højere end bedriftsstørrelsen i ny ordning til kvæg og gartneri.

EU-tilskud hjalp generationsskifte i mål

En støtteordning med tilskud fra EU var med til at gøre et generationsskifte muligt for far og søn i Thy. Forarbejde og rådgiver-hjælp sikrede dem en smidig proces, mener de.

Knap halvdelen af rapsmarkerne skal sprøjtes mod jordlopper

Planteavlskonsulenterne har i denne uge fundet bekæmpelsesbehov for larver i 45 procent af rapsmarkerne landet over.

Moderne kameraløsninger gør det nemt at overvåge bedriften inde og ude

Overvågning af landbrugsbedrifter vinder frem. Optagelserne kan dokumentere adfærd overalt og brugs som værn mod aktivister eller til efteruddannelse, når udførte arbejdsopgaver filmes og evalueres.

De danske svineproducenter samles til årets største møde

Tirsdag og onsdag i næste uge mødes svineproducenter fra hele landet for at debattere, netværke og tanke ny viden i Herning.

Nyt bejdsemiddel mod rapsjordlopper

Efter EU's forbud mod insektbejdse med neonikotinoider er der behov for en anden type bejdse til blandt andet rapsudsæd. Corteva har nu midlet Lumiposa klar, som også vil aflaste den stigende pyrethroid-resistens.
Side 1 af 1664 (33269 artikler)Prev1234567166216631664Next