bannerPos

Positivt møde mellem land og by på Bredagergård

Christina og Poul Erik har taget turen fra Stenlille for at give børnene, Fredrik, Marcus og Sia, indsigt i, hvad der sker på en gård. Fotos: Majbritt Christensen

AF: MAJBRITT CHRISTENSEN

FAGJOURNALIST
17-09-2019 10:04
Åbent Landbrug løb af stablen denne weekend og havde 84.922 besøgende i hele landet. På Bredagergård ved Skibby på Sjælland kunne man møde får og malkekøer, smage ost og klappe en kalv.

Der var ingen sure miner på Bredagergård ved Skibby, sydvest for Frederikssund, der søndag havde inviteret til Åbent Landbrug.

- Jeg har ikke noget overblik over, nøjagtigt hvor mange der er kommet, men der er mange. Og det jeg ser, er lutter glade ansigter og en rigtig positiv stemning, fortæller Charlotte Winther. Hun driver til dagligt Bredagergård sammen med sin mand, Jens, der er tredje generation på gården.

Hele familien er med for at hjælpe, og de er lettede over, at det hele forløber gnidningsløst, og at folk har taget imod de positive hensigter bag invitationen.

Startede traditionen op for fyrre år siden

Tilbage i 1980 blev folk kørt til gården i busser inde fra København, fortæller Martin Winther, der drev ejendommen sammen med sin kone, Agnethe, frem til at sønnen og svigerdatteren overtog gården.

- Jeg har jo rundet de firs år, men bor tæt på og kommer stadig og hjælper til. Jeg kører meget traktor, og så reparerer jeg og laver lidt svejsearbejde. Det er jo dejligt, at man kan holde sig lidt i gang, fortæller Martin Winther, hvis kone Agnethe er anden generation på gården. De er begge til stede som medværter til Åbent Landbrug.

Det var dem, der startede traditionen op med at åbne stedet for omverdenen, længe før det hed Åbent Landbrug. Måske inspireret af, at Martin gennem tyve år var underviser på Høng Landbrugsskole.

Børnene skal vide, hvor tingene kommer fra

-Vi er med i dag, for at børnene skal få en god indsigt i, hvad der sker på en gård. Deres mor arbejder selv indenfor landbruget, men derfor kan det jo godt være, at maden kommer fra et andet sted. Måske kommer den mælk, de drikker i skolen her fra gården, bemærker Poul Erik og Christina.

De har taget turen fra Stenlille for at børnene, Fredrik, Sia og Marcus, kan se, hvor mælken og kødet kommer fra.

Og det lader til at være en succes, for børnene er meget begejstrede for kalvene, som villigt lader sig blive rørt ved og beundret.

62 landmænd over hele landet tog i år imod 84.922 besøgende. Sidste år dykkede tallet til cirka 73.000, men gennem de senere år har der været godt 80.000 besøgende til Åbent Landbrug i gennemsnit.

Tallet glæder Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

- Det er en kæmpe indsats, værterne lægger i Åbent Landbrug. Oftest er hele landmandens familie, naboer og lokalsamfundet involveret. Det vidner om engagement og stolthed, og det sender et signal til danskerne om, at vi er et åbent erhverv, der gerne viser vores produktion frem, siger han.

majbritt@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 60 40

 

Bredagergård

  • Drives af Charlotte og Jens Winther, der er tredje generation på gården
  • 130 sortbrogede malkekøer af holstein-racen og lidt får
  • Køerne giver tilsammen 3.500 liter mælk pr. dag
  • 75 hektar planteavl med majs, græs og forskellig slags korn, der bliver brugt som foder til dyrene

GPS skal guide til fleksibel naturpleje

60 kreaturer har fået GPS-halsbånd på for at hjælpe Landbrugsstyrelsen med at finde vej til mere fleksible og attraktive tilskudssystemer til naturpleje.

Fik minister i tale om §3-forbud og efterafgrødekrav

Fælles for §3-dyrkningsforbuddet og det fremrykkede efterafgrødekrav er, at nogle landmænd oplever det, som om de får en stor økonomisk øretæve og usikkerhed om fremtiden, lyder det fra SLF, der forleden gik til miljøministeren med urimelighederne.

Overvældende tilslutning til Hobro Dyrskue

Der er tilmeldt 34 katalognumre til den første digitale udgave af Hobro Dyrskue. - Det er helt overvældende, lyder det fra arrangørerne.

Den danske foodservicebranche er på vej tilbage

Salget af Arla Pro-produkter er fordoblet, siden coronakrisen var på sit højeste tilbage i marts måned, og de seneste to uger er efterspørgslen steget med 30 procent. Det vidner om en foodservicebranche, som er på vej tilbage, lyder det fra Arla Pro.

Sæd-smitte fra Mors 2 afkræftes

Analyse afkræfter, at sæd fra Mors 2 har været kilden til PRRS i to produktionsbesætninger.

Kommunal spildevandsudledning er vigtigt skyts i BNBO-retsopgør

De kommunale udledninger af milliarder af liter urenset spildevand direkte til det danske vandmiljø, leverer ifølge advokat Hans Sønderby Christensen en vigtig pind til BNBO'er og kommunale indsatsplaners »ligkiste«.

Kompensation kan redde forretningen

Myndighedernes økonomiske corona-hjælpepakke kan for nogle minkavlere være lige præcis den redningsplanke, der skal til, fortæller rådgiver.
Side 1 af 1852 (37029 artikler)Prev1234567185018511852Next