Jagttur i Tyskland blev skæbnesvangert

Det kan få store konsekvenser, hvis man bliver bidt af en flåt, som bærer borrelia-bakterien.

SKOVFLÅTER Der findes over 200 forskellige arter af skovflåter, og fire af dem er bærer af borrelia-bakterien, og giver sygdommen borreliose. Værst er det herhjemme på Bornholm, men i Tyskland, Østrig og Schweiz er der mange flere flåter, der er bærer af sygdommen.

Det er ikke kun skovflåter, der kan overføre sygdommen. Det kan en myg også, idet både en skovflåt og en myg stikker og sender spyt ind i blodet, som holder blodet flydende.

Spyttet indeholder et stof, der bedøver nerverne, så man ikke altid mærker, at den sidder der. Via spyttet bliver borrelia-bakterien, som skovflåten har i tarmsystemet, overført og breder sig ud i kroppen.

Selv om man ofte får antibiotika dækker dette ikke alle former for borrelia, og man kan ikke være sikker på at det er effektivt. Antibiotika er således også kun effektivt, hvis man får det inden for en kort tidshorisont efter biddet.

Lam i ansigtet

71-årige Mogens Halkjær fra Blåvand i Vestjylland blev i 2016 bidt af en skovflåt, og efterhånden blev han mere og mere lam i ansigtet, så han måtte opgive at spille på jagthorn, som han også underviste i.

I dag – efter at han i et halvt år har taget nogle naturlige kosttilskudsprodukter fra Sundhedsshoppen, har han fået det godt igen – og kan atter trutte i hornet.

Mogens Halkjær var taget til Brandenborg syd for Berlin i Tyskland for at gå på jagt i november 2016. Men da vi har fået grønne og varme vintre, og skovflåten er aktive helt ned til temperatur på fem grader, blev han bidt af en skovflåt, selv om det var uden for sæsonen for skovflåter.

- Jeg blev bidt i knæhasen, men tænkte først på det en uge efter, da det begyndte at klø i knæhasen. En morgen, da jeg stod ud af sengen, faldt skovflåten ned på gulvet. Jeg kiggede på knæhasen, det var rødt, og efter et par dage begyndte rødmen at trække op i låret, fortæller Mogens Halkjær.

Han gik til lægen, men fik det værre og værre. Han fik ondt i alle led, de store muskelgrupper fungerede ikke, og han fik voldsomme muskelsammentrækninger og lammelser i den ene side af ansigtet. Det var først, da han begyndte at tage kosttilskudsprodukter, han langsomt begyndte at få det bedre.

jhal

Læs også