Sønderjysk planteavler med 530 hektar: - For mig er Fendt lidt som Rolls-Royce. Alt er bare mere lækkert
Paul Hilhorst var ikke i tvivl, da han for få år siden blev ejer af bedriften Busholm ved Løgumkloster. Han skulle køre Fendt frem for den anden farve, som den tidligere ejer havde. Maskinerne er bare væsentligt bedre, mener han, og så er den lokale service fra Kai Homilius i top.
Paul Hilhorst har stuehuset fuldt af børn. Og med en planteavlsdel på 530 hektar er det vigtigt, at tingene på bedriften bare spiller.
I år er vejret desværre ikke med ham og de danske landmænd. Slut juli 2024 er høsten endnu ikke kommet i gang. Selv ikke frøhøsten, da græsset endnu ikke er modent.
- Det er noget rigtigt møg. Vejret var ellers perfekt til høst her forleden, siger han.
Til gengæld glæder Paul sig over de ting, han faktisk har nogenlunde kontrol over. Nemlig sine maskiner.
Af disse tæller de tre Fendt-traktorer, som han er meget glad for. Der er tale om den ”lille og handy” 724’er, den ”fine og stærke” 828’er og den ”robuste og store” 936’er.
De to mindste traktorer er købt som nye for tre år siden, imens 936’eren blev købt brugt i foråret 2024.
Vil klare alt selv
I 2015 har han været tilknyttet Busholm. I 2015 blev han ansat af den gamle ejer, der søgte en medarbejder, der ville overtage stedet, og nogle år senere - i 2022 – købte han således hele bedriften.
Afgrøderne spænder fra de gængse kornarter til frøgræs, hestebønner og kartofler, og selv går Paul Hilhorst med tanker om at specialisere planteavlen endnu mere og blandt andet supplere med spiseløg til næste sæson.
Den 40-årige landmand og familiefar er ikke bange for at prøve ting af. Han elsker at rode med og bygge maskiner, og så er han én af få landmænd i Danmark, der har valgt at køre med en 48 meters sprøjtebom. Derudover har han valgt at prøve kræfter med den pløjefri dyrkning, og så er han typen, der gerne vil klare alt selv.
- Vi har selv alle de maskiner, vi skal bruge i løbet af en sæson. Det er bare lettest sådan. Som planteavler mener jeg, at det er vigtigt, at man kan rykke ud med det samme, når det er muligt. Hvis man ringer for sent til en maskinstation, ryger man sidst i køen, og det giver bare mere frihed at kunne køre gyllevognen ud, når man vil, siger Paul.
Bedre kvalitet og service
Paul Hilhorst valgte for tre år siden at skifte sine traktorer over til Fendt. Det skyldtes flere ting:
- For det første, så har min familie bare altid kørt Fendt. Og jeg ved, at det fungerer med det mærke, plus at der er god service. Jeg sammenligner tit Fendt med at køre Rolls-Royce. Alting er bare mere lækkert. Det er ikke sådan noget stift og hakkende noget som andre mærker, og alt i kabinen virker bare til at være af bedre kvalitet, siger planteavleren og kommer dernæst ind på del nummer 2:
- Derudover så handler det især også om serviceniveauet. Min forhandler, Kai Homilius, kommer bare, når man kalder, hvis der er noget, der ikke helt går, som man vil det, siger Paul.
For eksempel var der et problem med 828'eren, der krævede en helt ny motor.
- Og de skiftede den uden at blinke, selvom den havde kørt 2.500 timer, siger han.
Gider ikke ”en spand”
For Paul er valget af traktorer sket med et særligt fokus på deres kapacitet og komfort i forhold til, hvor mange timer der rent faktisk skal bruges i kabinen.
- Jeg gider ikke at hoppe rundt i en gammel spand, som ikke burde køre mere, siger landmanden.
Derudover har det været vigtigt for Paul Hilhorst, at man kan styre hastigheden meget nøjagtigt, hvilket traktorerne også leverer på.
- Det andet mærke der blev brugt før kørte med Powershift, og det er jeg ikke til. Især når det kommer til kartoflerne, hvor en forskel på 0,1 eller 0,2 km/t faktisk betyder ret meget, siger planteavleren, som har haft langt bedre kontrol med Fendt-traktorerne.
Flere hestekræfter
Paul er især glad for at køre med 724'eren, som han betegner som en lille, fin og handy traktor, der kan klare en meget stor del af opgaverne. Og så er han især glad for, at den har den nyeste FendtONE-teknologi installeret, som betyder, at markarbejdet bliver udført mere nøjagtigt og ressourceeffektivt, at dataene bliver behandlet meget let og intuitivt og hele tiden er forbundet til terminalen via mobilradio og at det nye armlæn og computeren bare er lidt mere lækkert.
828'eren betegner Paul Hilhorst som en solid, nem og ordentlig traktor, der især er god til at trække gyllevognen og ploven.
- Jeg kunne dog i sidste ende ikke klare mig alene med 828'eren, fordi vi skulle i gang med at dyrke pløjefrit, hvor vi skal grubbe og så samtidigt, og til det var 828'eren lige til den lille side, siger Paul og nævner samtidig den våde kartoffeloptagning sidste år, som også krævede sine ekstra hestekræfter. Derfor fik han 936'eren her til foråret.
En anden grund til, at det blev 936'eren var, at den har forakselaffjedring, hvilket giver et yderst komfortabelt miljø i kabinen, mener han.
Dyrere og billigere
På nogle områder har Fendt muligvis været lidt dyrere at investere i i forbindelse med startomkostningerne. Men i sidste ende tror Paul Hilhorst også at andre ting til gengæld har været billigere.
- Eksempelvis med det med, at jeg fik udskiftet motoren på 828'eren. Ligeledes havde jeg en utæt pakning ved baghjulet på 724'eren, der også bare blev skiftet, Jeg er spændt og nysgerrig på, hvad der ville være sket, hvis det havde været et andet mærke. Jeg tror i hvert fald ikke, at det havde været gratis. Servicen fungerer bare her, lyder det fra planteavleren.
AGCO DANMARK A/S
Stationsparken 37 2.
2600 Glostrup