Sponseret af: Corteva Agriscience Denmark A/S

Mælkeproducent med 1.150 køer vælger majssorter med omhu

Cruijsen Farming ligger lige ud til vestkysten på Bornholm, hvor det blæser meget. Derfor er standfasthed et af kravene, når der skal vælges majssorter på stedet. I år er 300 hektar ud af bedriftens i alt 525 hektar med majs tilsået med Pioneer-sorten P7647 – FAO 205.

Af Corteva Agriscience

Markplanen hos Leon Cruijsen, Hasle på Bornholm, indeholder ikke mindre end 525 hektar med majs til helsæd fordelt på tre sorter. Sammen med datteren Femke Cruijsen, der er medejer af bedriften, driver han Cruijsen Farming ApS med 1.150 holstein-årskøer.

Majsfrøene købes hos grovvarefirmaet Brødr. Ewers A/S, der sælger majsfrø under flere brands, blandt andet Pioneer, der markedsføres af Corteva Agriscience. Vi besøgte Cruijsen Farming den 2. september i forbindelse med en majsdag på Bornholm, der var arrangeret af Brødr. Ewers.

Kræver standfasthed

- Vi ligger lige ud til Bornholms vestkyst, så det blæser meget her. Derfor er en god standfasthed - udover et højt udbytte i marken - en af de egenskaber, vi lægger stor vægt på, når vi skal vælge majssorter. Herudover er en høj fordøjelighed og kvalitet egenskaber, vi vægter højt i valget af majssorter, siger Leon Cruijsen.

- Hvert år får vi så et samlet tilbud på majsfrø fra Brødr. Ewers, der er tilpasset vore specifikke ønsker, tilføjer han.

Det er Engegårds Maskinstation, Aakirkeby, der står for såningen og finsnitningen af de 525 hektar majs hos Cruijsen Farming. I år er de 300 hektar af Pioneer-sorten P7647 - FAO 205.

Højt udbyttepotentiale

Ifølge Corteva Agriscience er P7647 en sildig sort med et højt udbyttepotentiale. Firmaet oplyser, at P7647 kombinerer et middelhøjt stivelsesindhold med en høj fiberfordøjelighed, hvilket giver en høj fordøjelighed af hele planten. Under optimale vækstforhold giver P7647 et højt udbytte, hedder det.

Det er den erfarne maskinfører Carsten Ipsen fra Engegårds Maskinstation, der sår og finsnitter de 525 hektar majs hos Cruijsen Farming.

- Majsfrøene skal have form og størrelse som ærter, hvis majssåmaskinen skal kunne arbejde ordentligt med dem. Og så skal såvel spireevnen som bejdsningen selvfølgelig være i orden, fastslår Carsten Ipsen.

- Når man skal så så stort et areal med samme majssort, som der er tale om her, kan det godt betale sig at bruge tid på at indstille såmaskinen korrekt, påpeger den bornholmske maskinfører.

Løbende dialog

I løbet af vækstsæsonen har der været en løbende dialog mellem Leon Cruijsen, Carsten Ipsen, produktkonsulent Torben Stjernholm fra Brødr. Ewers og Corteva Agriscience om, hvordan P7647 har udviklet sig.

Der er en tørstofmåler på finsnitteren, så der er styr på majsens tørstofindhold, når den lægges i silo. Herudover tager Leon Cruijsen selv løbende tørstofprøver af majshelsæden.

- Vi får majsen finsnittet med en snitlængde på 9-10 millimeter. Så passer det efter min mening strukturmæssigt, konstaterer han.

Kigger på køerne

- Jeg får ikke taget andre analyser af majshelsæden udover tørstofprøverne. I stedet kigger jeg på køerne og holder øje med gødningskonsistensen. Og så kigger jeg efter, om der er hele, ufordøjede kerner i gødningen, fortæller den bornholmske mælkeproducent.

Når han får finsnittet majs, forlanger han en stubhøjde på kun 25 centimeter.

Hans begrundelse for det er, at de kortere majsstubbe er nemmere at pløje godt ned.

- Når majsstubbene er pløjet godt ned, har det en sanerende effekt på majsmøl. De sidder nemlig i de majsstubbe, der stikker op af jorden efter pløjningen, forklarer Leon Cruijsen.

En tur rundt på Bornholm i forbindelse med majsdagen den 2. september viste, at majsen på øen står rigtig godt i år.

Kold og våd sæsonstart

Mange andre steder i landet, især i nogle egne af Jylland, har sæsonstarten været kold og våd, og majsen har generelt manglet varme. Derfor forventes der generelt en mindre indlejring af stivelse i majsplanterne i år.

Udover sorten P7647 har Corteva Agriscience yderligere otte Pioneer majssorter i sortimentet.

Den tidlige sort P7179 - FAO 170 er velegnet til kølige lokaliteter og giver et højt udbytte af stivelse og foderenheder, oplyser firmaet.

P7034 - FAO 180 er en såkaldt Dent-sort. Dens dybtgående rodnet giver den en god tørketolerance, og samtidig har den en god kuldetolerance. Desuden har P7034 en tidligt vomtilgængelig stivelse.

Kuldetolerant sort

Også den tidlige sort P7326 - FAO 180 har en god kuldetolerance og udvikler sig hurtigt og kraftigt om foråret, så den er god til at konkurrere mod ukrudt. Denne sort kombinerer et højt stivelsesindhold og en god fordøjelighed, oplyses det.

Pioneer-sorten P7364 - FAO 190 er blandt andet kendetegnet ved hurtig fremspiring, et højt udbyttepotentiale og høj stængelstyrke. Desuden har P7364 en høj fordøjelighed af fiber samt potentiale til et højt udbytte af stivelse.

Den næste i rækken, den bladrige P7381 - FAO 190 egner sig til dyrkning på de fleste lokaliteter. Sorten spirer hurtigt og dækker jorden godt, så den er god til at konkurrere mod overlevende ukrudt. Endelig har P7381 en høj koncentration af stivelse og et middelhøjt tørstofudbytte. Resultatet er, ifølge Corteva Agriscience, et højt udbytte af foderenheder med en høj fordøjelighed.

Tre nye sorter

P68106 - FAO 165 er en ny, tidlig sort - i øjeblikket den tidligste fra Pioneer. Den egner sig til dyrkning på kølige lokaliteter. I forhold til dens hurtige udvikling giver denne nye sort et højt udbytte af stivelse og en god fordøjelighed af hele planten. Desuden har P68106 en god standfasthed, oplyses det.

En anden ny sort fra Pioneer er den middeltidlige P71073 - FAO 180. Den vokser kraftigt i foråret og konkurrerer godt mod ukrudt. Der er tale om den i øjeblikket tidligste af de såkaldte Dent-sorter, som er kendetegnet ved en høj foderudnyttelse lige efter høst.

Endelig nævnes den nye, middeltidlige sort P72847 - FAO 190, der er med i sortsforsøgene for første gang i år. Det oplyses, at P72847 udvikler sig hurtigt om foråret og har en høj fiberfordøjelighed og et højt stivelsesudbytte.

Vidt omkring i verden

Leon Cruijsen og hans hustru, Franka Cruijsen, stammer fra Holland. I 1998 overtog de en bedrift i Sønderjylland med 45 køer. Den solgte de i 2008 efter at have udvidet til 170 køer.
Herefter rejste Franka og Leon Cruijsen til Texas, USA. Her ville de etablere en mælkeproduktion med 2.500 køer. Det blev ikke til noget, fordi USA blev ramt af krise ligesom den øvrige verden, så bankerne blev nervøse.

Undervejs købte parret en stor grisegård i Vestjylland, hvor staldene blev lejet ud og jorden bortforpagtet, mens de stadig boede i USA med deres fire børn.

Hurtig gårdhandel

- Gennem en dansk ejendomsmægler fik vi at vide, at gården her med 330 køer var til salg. Vi var herovre for at se bedriften i december 2012 og overtog den i februar 2013. Siden er vores datter, Femke, blevet medejer, fortæller Leon Cruijsen.

Malkerobotterne på stedet blev hurtigt erstattet af en malkestald. Siden er besætningen udvidet til de nuværende 1.150 årskøer, der malkes i en 2x20 malkestald. Gennemsnitsydelsen ligger på 11.600 kg EKM pr. årsko.

Grovfoderrationen består af 55 procent majshelsæd og 40 procent græsensilage. Markbruget er på cirka 1.000 hektar, hvoraf de 150 hektar er forpagtet. Udover ejerne er der 10 fastansatte medarbejdere på bedriften.

Corteva Agriscience Denmark A/S

Langebrogade 3H
1411 København