Sponseret af: CNH Industrial Danmark Case IH A/S

Driftsleder: - Ny Case IH-mejetærsker leverer en fantastisk renvare

Holsteinborg Gods har kørt med Case IH mejetærskere siden 2005. I år kom der dog nye boller på suppen med en nyanskaffet Case IH 9250 med Axial Flow-teknologi. Driftsleder Hans-Henrik Pedersen fremhæver både kapaciteten, skånsomheden over for afgrøderne og den høje komfort som afgørende for valget. – Hvis vi ikke var tilfredse, ville vi jo ikke blive ved med at vende tilbage til Case IH, siger han.

Hans-Henrik Pedersen har været driftsleder på Holsteinborg Gods på Sydsjælland i snart 31 år.

Siden 2005 har de kørt tre mejetærskere fra Case IH.

Holsteinborg Gods startede med en 9010, så blev det til en 9230, og i begyndelsen af 2024-sæsonen anskaffede godset sig en 9250’er med Axial Flow.

- Altså, vi var jo ikke fortsat med at køre Case IH, hvis ikke vi var meget tilfredse, siger driftslederen med et smil.

Derudover kører man på godset med en række Case IH-traktorer.

De tre hovedtraktorer er en stor Magnum 340’er, som kun harver. Derudover er der to mindre traktorer - en Puma 230’er og en Puma 240’er - til alle andre opgaver såsom såarbejde, sprøjtearbejde og slåmaskine-arbejde.

- Grunden til at vi fortsætter med Case IH er udsigten til det nemme vedligehold, de billige driftsomkostninger og en stabil drift, siger driftslederen.

På Holsteinborg Gods er Hans-Henrik Pedersen i spidsen for cirka 725 hektar landbrug. Derudover er der cirka 550 hektar skov.

Hans-Henrik Pedersen betegner landbruget som ”helt klassisk” med en overvægt af frøavl dog.

- Fantastisk renvare og enkel maskine

Den nye mejetærsker fik godset her i sommer, og de har således nået at høste denne sæson med den.

- Vi har været meget tilfredse, siger driftslederen.

Driftslederen forklarer, at den nye mejetærsker har nogle nye funktioner, som den gamle ikke havde.

- Især halmsprederen og halmsnitteren er blevet bedre, siger han.

- Den laver en fantastisk renvare i vores frø og maltbyg, hvor det handler om at undgå beskadigede kerner. Den er meget skånsom mod det høstede materiale.

- Axial flow-teknologien fungerer godt, selv under varierende fugtighedsforhold. Hvis vi høster med 20 procent vandindhold, er kapaciteten lidt nedsat, men levere hele tiden en rigtig flot vare, siger Hans-Henrik Pedersen

Noget som driftslederen og medarbejderne sætter særligt pris på er, at 9250’eren er enkel at betjene og vedligeholde.

- Vi bruger tid hver morgen på at gå den igennem og blæse den af, men det tager ikke lang tid, og så er den køreklar. Mejetærskeren bruger Harvest Command, og automatiseringen med kamera, der kontrollerer afgrødeflowet, har været en stor fordel for os. Halmaflægningen er fin. Den lægger halmen, hvor den skal, uanset vindforhold. Snitningen er også blevet bedre, selvom det kan være en udfordring med de store skæreborde i dårligt vejr, siger han.

Kabinen; en dejlig arbejdsplads

Også kabinen får godt med ros.

- Det er en dejlig arbejdsplads, når man sidder her. Her er et godt overblik, et godt klima og en fin, velfungerende skærm. Man skal sidde her mange timer, så det skal bare virke, siger han.

Hans-Henrik Pedersen forklarer, at skærmen giver et fantastisk overblik over, hvad der foregår med rotor, sold, underblæser osv.

Større skærebord

Driftslederen oplyser, at skærebordet er blevet opgraderet og er gået fra 35 til 40 fod.

- Primært for at det skal passe i vores sporsystem, som er på 36 meter. Så passer det med, at vi hver tredje gang kører i et sprøjtespor. Vi er tilfredse med det. Det bedste ved det her er faktisk skærebordsvognen, som er blevet medstyrende, så vi kan komme rundt, ellers er det lidt svært at komme rundt på de små veje. Og så har vi et pickup-skærebord, vi sætter på, når vi høster græsfrø. Det er vi også rigtig glade for, siger han.

Mere i siloerne

Hans-Henrik Pedersen fortæller, at det også har en indflydelse på kapaciteten.

- Det hjælper, for det er svært at holde maskinen til med et mindre skærebord. Der er ingen fordel i at køre hurtigt. Det er bedre at have et bredt skærebord og køre langsommere. Jeg tror, det har givet en kapacitetsforøgelse, selvom maskinen er samme størrelse. Kapaciteten afhænger af, hvad vi accepterer af spild, men vi ligger på 40-50 tons i timen under vores forhold. Vi kunne nemt tage 75-80 tons i timen, hvis vi accepterede lidt mere spild, men jeg vil gerne have lidt mere med hjem i siloerne, siger han.

Den gode service

For driftslederen handler det dog allermest om den gode service.

Hans-Henrik Pedersen fortæller, at man sagtens ville kunne få andre mærker maskiner, med en forhandler der ligger væsentligt tættere på.

- Men servicen fra Case IH er helt i top, hvilket er grunden til, at vi på Holsteinborg fortsætter, siger han.

- Det er jo ikke så meget mærket på siden af maskinen, det er lige så meget forhandleren og back-up'en, der gør det. Vi er meget tilfredse. Er det noget, der er vigtigt, så er de her stort set med det samme. Er det ikke så vigtigt, så aftaler vi noget. Det tæller mere, end hvilket navn der står på siden af maskinen.

Pløjefri dyrkning

For 25 år siden begyndte godset på en rejse mod at dyrke pløjefrit. Og for 3-4 år siden gik de 100 procent ind på den vej.

- Vi har kun oplevet fordele ved pløjefri dyrkning. Det giver sparede mandetimer, sparede omkostninger og sparede maskiner. Og efter hvad jeg kan se, er vi i hvert fald ikke gået ned i udbytte. Vores dækningsbidrag er i hvert fald det samme. Jeg vil måske sige, at det endda er bedre. Men man skal gøre det, man er til. Hvis man er til at pløje, så skal man pløje, siger driftslederen med et smil.

CNH Industrial Danmark Case IH A/S

Roholmsvej 19 2620 Albertslund