Tørrer 200 ton majskerner i døgnet: - Uden tørreriet kunne vi ikke have dyrket kernemajs
NECO-gennemløbstørreriet fra Almas Korn har fået en ny opgave hos Driftsselskabet Stougaard I/S med 250 hektar kernemajs for første gang i markplanen.
Her i oktober og november har Claas 780-mejetærskeren fortsat været på arbejde hos Driftsselskabet Stougaard I/S. Med i alt 330 hektar majs, heraf 250 hektar bjærget som kernemajs, har det forlænget høstsæsonen. Udvidelsen fra de seneste års omkring 100 hektar til biogas og ensilering har bevirket, at majsafgrøden samtidig har kunnet huse hovedparten af den store sydvestfynske bedrifts efterafgrøder. Og lige så vigtigt: Majsen har erstattet vårbyggen på de lettere jorde på bedriftens i alt 1.800 hektar markdrift.
- Med et tørreanlæg med omrøring i siloerne eller et planlager ville det ikke kunne lade sig gøre at dyrke kernemajs. Men her kan vi styre tørreprocessen. Så uden vores NECO-tørreri havde vi aldrig gået i gang med kernemajs, fastslår gårdejer Jørgen Stougaard, mens han og driftsleder Jens Skovhus med tilfredshed fortæller om en næsten problemfri både høst og nedtørring af de store mængder majskerner, der ender hos DLG som grisefoder.
Tørreriet, som Almas Korn A/S leverede i 2017 til tørring af driftsselskabets raps og korn, har kunnet behandle omkring 150-200 tons majskerner i døgnet. Det svarer til majsen fra omkring 15 hektar dagligt.
Tørres ad tre gange
Fra et vandindhold på omkring 40 procent tørres majsen ned til 15 procent ad tre omgange. I mellemtiden lægges majsen ind på et trægulv i en ladebygning, hvor en blæser hver gang medvirker til at hente omkring 4-5 procent vand ud af kernerne.
NECO mixflow-gennemløbstørrerierne, fås i størrelser med kapacitet fra 25 til 180 tons i timen med 4 procent nedtørring. Det er opbygget med tværgående, trekantede luftkanaler, som fordeler luften ensartet på tværs af tørresøjlen. Med data fra fugtighedsmålere i toppen af tørreriet og ved udløbet udarbejder styresystemet selv en model for materialets tørring og for minimalt energiforbrug.
For Stougaards vedkommende er der tale om et 52-tons anlæg, der anvender gas til opvarmningen. Men ikke biogas fra bedriftens egen store anlæg i nabolaget, hvor gylle fra griseproduktionen og restprodukter, herunder baller af majsstænglerne fra kernemajshøsten, ellers tilføres.
Kører uden rensning
- Netop ved at køre majsen igennem tre gange gennem tørreriet, sparer vi energi i tørreprocessen. Som sådan kunne vi sagtens tørre fra 40 til 15 procent vand ad én gang, men det ville koste alt for megen energi, påpeger Jørgen Stougaard.
Ved at lade majsen hvile ca. et halvt døgns tid mellem tørringerne, fordeler fugten sig, og kernerne begynder på den måde at tørre sig selv, forklarer Niels Ove Nielsen fra Almas Korn. Det gør samtidig, at de såkaldte beewings løsner sig fra majskernerne, og derved blæses af ved den efterfølgende tørreproces.
- Modsat andre typer anlæg, hvor alle beewings presses ud mod et sold på ydersiden, og anlægget må standses og renses måske efter få timers tørring, kan der her køres kontinuerligt. Men det støver selvfølgelig lidt mere, tilføjer salgskonsulenten.
- Derfor må vi leve med både støvet og kondensen udenfor, når anlægget kører i en så speciel afgrøde. Modsat er kernerne helt rene, hvis du stikker en hånd ind i tørreriet, lyder det fra driftsleder Jens Skovdal, mens han forklarer nærmere om hele tørreprocessen.
12-rækket bord næste år
Foruden driftsselskabets egne 250 hektar kernemajs behandles yderligere omkring 50 hektar for kunder, blandt andet en vestfynsk griseproducent, der både får sået, høstet og leveret de tørrede majskerner klar til formaling til foderblandingen.
- Vi kan være godt tilfredse med denne første sæson. Vi har kunnet køre 70-80 timer om ugen med mejetærskeren, lidt on/off i forbindelse med de enkelte regnvejrsdage. Udbyttet er nok 90 procent af det forventede, men til gengæld høstede vi i år blot halvdelen af normalen i vårbyggen. Heldigvis var bygarealet kun en tredjedel, efter vi nu har fået kernemajsen ind i markplanen, påpeger driftslederen.
Jørgen Stougaard forventer mindst samme areal med majs næste år, og her vil det 8-rækkede majsskærebord blive erstattet med et 12-rækket med særlige bånd, så stængler og planteresterne føres ud til siden.
- Derved kan materialet presses direkte i skåret, fortæller han og nævner, at majsballerne blandes i roetoppen, og som andengenerationsmateriale tilføres stedets biogasanlæg.
Almas Korn A/S
Hannerupvej 23
9620 Aalestrup