Sponseret af: Syngenta Nordics A/S

Majssort overvandt seneste såning nogensinde

På Kirstineminde Landbrug kom årets majs i jorden på det seneste tidspunkt nogensinde for bedriften. Såtidspunktet vakte bekymring om, hvorvidt årets majs kunne nå at blive færdig i tide til høsten. Bekymringen kom dog til skamme, da blandt andet sorten SY Silverbull stod flot og klar til snitning med god tørstofprocent allerede inden 1. oktober.

Årets majssæson har for de fleste været et udfordrende år, der med usædvanligt kolde forårsforhold pressede såtidspunktet for de fleste majsavlere. På Kirstineminde landbrug ved Løgstør betød det rekord i sen såning, da majsen først kom i jorden i maj måned. 

- I år såede vi majs det seneste vi nogensinde har prøvet. Det er en måned senere, end vi plejer. Dog fik vi dem startet fantastisk op ved at så i et perfekt såbed. De var oppe i løbet af syv-otte dage. Det gjorde, at de var grønne og havde fuld fart på fra starten, fortæller Rene Lund Hansen, medejer af Kirstineminde Landbrug. 

Efter den gode start ramte en tørkeperiode i området midt juli, hvilket yderligere stressede majsen. Slutningen af juli bød dog på 50-60 millimeter regn, inden august igen bød på tørke. De udfordrende forhold kombineret med en forkortet vækstperiode satte om noget de valgte sorters tidlighed på prøve. 

- Vi er interesseret i at have nogle forholdsvis ens FAO-tal, så de modnes ens, og så skal alle være forholdsvis tidlige sorter på grund af vores klima. Min bekymring denne sæson var, om vores majssort SY Silverbull ville være lidt til den sene side, men det har til årets høst vist sig ikke at have noget på sig, fortæller Rene Lund Hansen. 

Rene Lund Hansen snittede blandt andet den omtalte SY Silverbull før kalenderen sagde 1. oktober, hvor majsen viste sig at være høstmoden og med forholdsvis gode resultater til følge. 

- Et år som i år sammenligner vi jo med 2018, hvor vi havde århundredets tørke. Der er det væsentligt bedre. Vi ser pæne kolber og pæn modning, selv på mange af de planter der har stået i tørkepletter. Det så vi ikke i ‘18. Årets udbytte er ikke fantastisk, men det er langt over forventning.

Høj andel af hjemmeavlet grovfoder

På Kirstineminde landbrug går de enormt meget op i at avlegrovfoder. Målsætningen er altid at være i harmoni på gården, og derfor selv kunne dyrke  alt grovfoderet selv. 

- Man kan sagtens købe sig til en god foderkvalitet. Men det er ikke det, det går ud på hos os. For os går det ud på at have så høj en grovfoderandel og en så høj proteinavl herhjemme, så vi kun skal ud at købe så lidt protein som muligt. Og i de her post-corona-tider med en ekstremt høj inflation har det vist sig at være endnu mere vigtigt at være i harmoni på gården, fortæller Rene Lund Hansen og fortsætter: 

- Vi sigter efter at have et jordtillæg, der passer til den produktion vi har for at være i harmoni på vores bedrift. Skal vi dertil producere noget mælk, der er konkurrencedygtig og har en høj kvalitet ude på verdensmarkedet, skal det, vi giver vores kobesætning også være af høj kvalitet.

For at producere kvalitetsfoder har Rene Lund Hansen til året 2021 blandt andet sået og høstet SY Silverbull på 27 ud af sine 127 hektarer med majs til grovfoder. SY Silverbull er blandt andet kendt for sit høje FK NDF, og højt energiindhold i tørstoffet. 

For at kunne opretholde en høj andel af hjemmeavlet foder og et fokus på at minimere indkøbt foder, sigter Rene Lund Hansen efter majssorter, han kan stole på, som leverer resultater år efter år. 

- Vi vil gerne have sorter, som har en god standfasthed – vi befinder os i det nordvestlige Himmerland, og her blæser det 360 dage om året, og i de sidste fem der stormer det. Derudover vil vi gerne have en god grøn bladmasse til høst. Og så vil vi gerne have sorter, der er forholdsvis tidlige. Det er ud fra de parametre jeg har valgt tage SY Silverbull ind.

Tilfredse med resultatet

Hos producenten af SY Silverbull, Syngenta, er man godt tilfreds med, hvordan afgrøden så ud, da den blev høstet i slutningen september.  

- Det er jo helt fantastisk at majsen er klar efter så få vækstdage i år. Jeg kan se på Rene Lund Hansens Silverbull kolber, at han har det helt rigtige snitningstidspunkt med fine veludviklede kolber, der har nået et tørstof på de 32-33 procent. Kolberne ser fine ud, med det rigtige antal kerner, så udbyttet ligeledes ser tilfredsstillende ud, fortæller Mogens Steenholt Mogensen, Sales and Field Technician hos Syngenta Danmark, og slutter: 

- En sidste ting, vi er glade for at få bekræftet i sådan en mark som Rene Lund Hansens, er standfastheden. Vi ser, at alle planterne står pænt og jævnt uden tendens til lejesæd, eller til at de vælter. Det ved vi er et vigtigt dyrkningsparameter.

Læs mere om Syngentas majssorter og SY Silverbull!

Syngenta Nordics A/S

Strandlodsvej 44
2300 København S