Sponseret af: CNH Danmark New Holland A/S

Fra søer til piller

For 15 år siden blev Daniel uddannet landmand, men tanken om at skulle arbejde med de 400 søer på slægtsgården var ikke så fristende. Så da han var på Agromek og så en pillepresser, satte det en idé i gang.

I dag er det 10 år siden, grisene kom væk fra gården, og pilleproduktionen blev den primære levevej for Daniel og hans far. Det begyndte med en lille maskine, der kunne lave omkring 100 kilo i timen, så blev den lidt større og kunne lave 3-400 kilo timen. I dag er de oppe på omkring to tons i timen, og de kan næsten ikke følge med i forhold til efterspørgslen. 

Halmpiller

Det første vi spurgte Daniel om, var, om pillerne blev brugt til opvarmning, og det havde også været Daniels første tanke. Men halmpiller kunne ikke svare sig i forhold til træpiller af flere grunde.

Hvad bruges disse halmpiller så til? De bliver solgt som strøelse, ligesom savsmuld og spåner, men er bedre kvalitet og er prismæssigt mere konkurrencedygtige. Halmpillerne suger bedre og støver ikke som snittet halm eller savsmuld. 

Hos heste bliver de trådt ud inde i boksen, så man dermed skaber en måtte, der suger fugten og giver et godt underlag. Kyllinger, køer og smågrise får dem knust først, inden de bliver lagt ind som strøelse. 

Produktionen

Det er muligt at købe en maskine, som den Daniel bruger. Men det er ikke tilfældet her. For Daniel har en gemt »Ole Opfinder« i sig og har selv produceret maskinen. Grunden til dette var enkel, at det ville være langt billigere at producere den selv, og når man så har hænder og hoved ordentligt skruet på, så er det intet problem at bygge en kæmpe maskine. 

Til produktionen bruges der Big Baller. Disse sættes op på et transportbånd, hvor snorene klippes af. Derefter kører de ind gennem en hammermølle og bliver findelt, så et halmstrå maksimalt måler 1 cm. Derefter kommer de ind i pillepresseren og kommer ud som små halmpiller på omkring 8 mm. Der kører omkring fem baller igennem i timen, og maskinen kører på fuldt tryk minimum 11 timer om dagen, fem gange om ugen. 

Hvor kommer halmen fra? 

Der hører 100 hektar til gården, men med den fart som maskinen har på, så er det langt fra nok. Så i høstsæsonen køber de halm fra mellem 2000-3000 hektar mark og står selv for at lave hovedparten af ballerne, omkring 7.000 baller i alt. Derudover kan der også komme noget hen over vinteren, de enten selv henter eller får leveret. Alt sammen er med til at gøre, så produktionen er i gang.

Dansk kvalitet 

Daniel sælger ikke kun halmpillerne i Danmark, men er også underleverandør til selskaber, der sælger halmpillerne i Sverige og i Tyskland. Så det er ikke overraskende, at der er travlt på gården, og de næsten ikke kan følge med.

- Vi står med tanken om at hyre en mand mere eller bygge en større pillepresser, fortæller Daniel.

Som det ser ud nu er der Søren, Daniel og Daniels far i produktionen. Derudover hjælper en pensioneret nabo med lidt lastbilskørsel, når tingene virkelig presser sig på. 

Men de er ikke alene i Danmark om at producere halmpiller – der er omkring tre andre producenter. Men så længe der er noget at lave på gården, så har Daniel intet imod konkurrence. 

BigBaler Heavy Duty

Udover at vi hos New Holland synes, det er et spændende projekt, og vi helt klart var nysgerrige for at se produktionen, så var der selvfølgelig også en anden grund til, at vi gerne ville besøge gården. Daniel kører nemlig rundt i en BigBaler HD, som laver ballerne, der bruges til produktionen. 

Det er ikke ved et tilfælde, at Daniel og hans far valgte at få en New Holland-presser med ind i produktionen sammen med de andre New Holland-maskiner, for de ledte efter en maskine, der ikke kun kunne presse, men også snitte halmen og banke nogle kilo i ballerne. 

Kapaciteten i Big Baler Heavy Duty er som ønsket: »Den kan spise noget halm« – og det er meget vigtigt for Daniel. 500 kilo pr. balle var ønsket og omkring 4.000 baller. Daniel har fået mere end sit ønske opfyldt, for presseren er hurtig, laver baller på 500 kilo og han har formået at få lavet 6.000 baller i sæsonen 2021, så 2.000 baller mere end forventet. 

I bund og grund er Daniel helt fint tilfreds og har kun nogle enkle ønsker til småjusteringer. Vi ser frem til at høre, hvilken løsning Daniel finder på, om han ansætter en mere eller bygger maskinen større. Vi er i hvert fald blevet inspireret af Daniels rejse fra søer til halmpiller. 

CNH Danmark New Holland A/S

Roholmsvej
2620 Albertslund