Sydjysk maskinstation satser på bedre udbytter i majs med test af ny biostimulant
Hos Rostgård Maskinstation tester man i samarbejde med Corteva Agriscience biostimulanten BlueN. Nu satser man på at kunne gentage de imponerende resultater, man har set i forsøg i udlandet.
En marktur med Sagro sidste år gik hen og åbnede driftsleder Jan Laursens øjne for et helt nyt produkt, der på anderledes vis kan være med til at skubbe til resultaterne hos hans arbejdsplads, Rostgård Maskinstation, hvor man håndterer 1700 hektar landbrugsjord.
Rostgård Maskinstation tester i samarbejde med Corteva Agriscience selskabets biostimulant, BlueN, der både kan øge udbytterne og spare på gødningen.
- På markturen så vi en, der havde sprøjtet med BlueN. Og der var en vis højdeforskel i planterne, som gjorde os interesserede. Og hvis vi kunne hæve vores udbytte, eller spare noget kvælstof, ved at sprøjte med BlueN, så var det pludselig meget interessant, siger Jan Laursen.
Lovende resultater
I andre lande som Tyskland har man indtil videre set gode resultater med BlueN. Udover resultaterne fra Tyskland har man i et kernemajsforsøg i Sverige set et øget udbytte på 600 kg/ha. Produktet er også muligt at købe i Danmark.
Men for at øge sin dokumentation har Corteva også valgt at indlede samarbejder om testforsøg under danske forhold. Det fortæller produktkonsulent med ansvar for blandt andet såsæd og planteværn hos Cortevas danske afdeling, Emil Dollerup.
- Grunden til, vi gerne vil teste BlueN ude hos landmændene, heriblandt Rostgård, det er, fordi vi har haft nogle spændende oplevelser med det her produkt sidste år. Vi har set, at der var nogle højdeforskelle hos nogle landmænd, hvor BlueN er blevet kørt ud. Og så har vi set, at planterne har en tendens til at være en smule grønnere. Derudover har vi en række data fra andre lande, som tyder på, at vi godt kunne hente noget udbytte her. Derfor er det rigtig spændende at få det testet af i stor skala, fortæller Emil Dollerup.
Optager kvælstof fra luften
På Rostgård Maskinstation har man udset sig en halv hektar med majs, hvor man prøver BlueN af i forbindelse med sin ukrudtssprøjtning til sommer. Arealet har man opdelt i fire parceller, som får tilført BlueN. Og i to af parcellerne tager man noget gødning fra for selv at få syn for sagen.
Konkret hjælper BlueN afgrøderne til at optage yderligere kvælstof fra atmosfæren og bidrager til planternes vækst- og udbyttepotentiale. Under sprøjtning trænger biostimulanten ind gennem bladene, og når den er inde i planten, så kan den binde kvælstof fra luften, lidt ligesom man kender det fra ærter og hestebønner, fortæller Emil Dollerup.
- Så kan vi fiksere kvælstof fra luften. Og derfor kan vi sikre os, at planterne har en optimal kvælstofforsyning. Og så kan vi sikre, at vi har nogle høje udbytter, når kvælstof ikke er den begrænsende faktor i planten, siger produktkonsulenten.
Bruges i flere typer afgrøder
Ved påførsel i planten begynder planten at omdanne kvælstof fra luften til ammonium. Det ammonium kan så bruges af plantens egne enzymer til at producere glutamin.
Til høsttid skal majsen fra forsøgsfeltet hos Rostgård Maskinstation snittes, og man vejer 300 meter fra hver parcel. Det får man taget en analyse på, så man også kender foderkvaliteten på udbyttet. Corteva Agriscience har i år indgået 6 samarbejder om markforsøg i majs med BlueN i Danmark.
BlueN er en effektiv løsning i både korn, raps, majs og kartofler. Biostimulanten kan også bruges i økologisk planteavl.
Corteva Agriscience Denmark A/S
Langebrogade 3H
1411 København