Sponseret af: Syngenta Nordics A/S

Video: Kvælstoffikserende bakterier viser de første tegn på udbytte

Biostimulanten VIXERAN er et nyt middel i kvælstofarsenalet. VIXERAN giver dig mulighed for at optimere din kvælstofstrategi ved at bruge en ny kvælstofkilde, nemlig kvælstoffiksering. Det betyder, at du kan skrue ned for brugen af handelsgødning, uden at du skruer ned for udbyttet. I en ny videoserie kan du følge landmændenes oplevelser med VIXERAN – fra tildeling til høstet udbytte.

Kvælstof er en af de vigtigste byggesten i planteproduktionen. Der er dog mange situationer, hvor afgrøden ikke får adgang til den mængde kvælstof, den har brug for.

VIXERAN er en unik bakteriel endofyt med en stærk evne til kvælstoffiksering. Den anvender en specifik stamme af Azotobacter salinestris, kendt som stamme CECT 9690. Bakterien lever i symbiose med planten, og kan fiksere kvælstof fra luften.

- Vi oplever afhængigt af efterårstildelingen, altså summen af det placerede kvælstof i form af enten biogylle, slam eller kvælstof, at der er op til 0,4 kilos forskel i planteklippene i rapsmarkerne alt efter, om der har været sprøjtet med VIXERAN eller ej. Det svarer vel til omkring 20-25 kilo N, fortæller driftsleder Thomas Larsen fra Holmegaard Gods i en ny videoserie om biologiske midler.

Flere muligheder med kvælstoffikserende bakterier

Kvælstof er en af de vigtigste midler til de gode udbytter – at ramme det rigtige kvælstofniveau sikrer næring til planterne, når de skal bruge det. At få flere muligheder for tildeling af kvælstof under de nuværende stramme lovgivningskrav er interessant for mange.

Derfor kigger flere landmænd mod de nye biostimulanter, der i mange tilfælde tilbyder et boost til afgrødernes vækst – og nu også en direkte kilde til ekstra kvælstof. Et nyt produkt som VIXERAN, der er landet på det danske marked, vækker derfor interesse blandt danske landmænd.

Et stærkt supplement

På Kragerup Gods får de kalkunmøg leveret som en af deres kilder til kvælstof, hvilket er med til at gøre VIXERAN til et interessant supplement.

- Vores forventninger til VIXERAN her i marken er selvfølgelig, at vi måske kan hive nogle flere kilo ud af det og få et større output. Kan vi se en lille forskel, eller en plante, der måske er lidt sundere, fordi den har lidt mere at stå imod med, så er det faktisk også godt nok til os, fortæller driftsleder Søren Møller og fortsætter:

- Vi modtager en hel del kalkunmøg, så det kommer rundt på vores arealer en gang cirka hver fjerde år. Så derfor er vi inddækket af fosfor og kalium. Derfor bruger vi egentlig bare ren kvælstofgødning. Og jeg tænker, at hvis VIXERAN kan hjælpe os lidt med det, så kan vi måske få en besparelse eller et højere udbytte.

Begge landmænd deler deres erfaringer og tanker i en ny videoserie, der følger danske landmænds første erfaringer med biostimulanten VIXERAN. Virksomheden bag kalder landmændene for »Syngenta Biological Innovators«.

Udligner forskelle mellem det aktuelle og ønskede kvælstofniveau

VIXERAN er robust og nem at bruge, allerede aktivt ved lave temperaturer og forsyner afgrøden med kvælstof på tre niveauer: bladene, rødderne og rhizosfæren. Derfor kan du allerede køre ud med biostimulanten tidligt på sæsonen til planter i aktiv vækst.

- I den ideelle verden ville vi sørge for, at alle afgrøder blev tildelt og var i stand til at kunne optage det perfekte niveau af kvælstof. Men der er desværre mange situationer, hvor dette ikke er tilfældet. Her kan VIXERAN hjælpe på forskellen mellem det ønskede kvælstofniveau og det aktuelle, fortæller Henrik Ryberg, Sales and Field Technician hos Syngenta Nordic

Se hvilke tanker to danske landmænd har gjort sig, inden de har sprøjtet deres raps med VIXERAN i efteråret 2023.

Syngenta Nordics A/S

Strandlodsvej 44
2300 København S