bannerPos

Hver femte landmand har svært ved at skaffe arbejdskraft

Manglen på arbejdskraft er en stigende bekymring for landmænd i forhold til produktionsbegrænsninger, viser en ny undersøgelse fra Seges. Arkivfoto.

Henning K. Andersen

13-06-2018 10:25
De gode tider i dansk økonomi og forventningen om øget produktion medfører stigende mangel på arbejdskraft i landbruget, viser ny måling fra Seges.

De danske landmænd forventer at øge produktionen i 2018 og 2019. Der er dog en række barrierer, som begrænser produktionen, hvoraf manglen på arbejdskraft er en af de væsentligste.
 
Det viser en ny måling i Landmandsbarometeret, der to gange om året spørger over 2.000 landmænd om deres forventninger til fremtiden.
 
- Det er den største mangel på arbejdskraft, der er målt siden undersøgelsen startede tilbage i 2010, siger Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef på Seges.
 
Adgangen til arbejdskraft har indtil 2016 ikke udgjort en væsentlig begrænsning på produktionen, men nu angiver næsten hver femte bedrift, at manglen på arbejdskraft bremser produktionen. Manglen er størst inden for produktion af gris, fjerkræ og mælk.
 
 
Ifølge undersøgelsen er der også andre alvorlige barrierer for produktionen, blandt andet i form af høje produktionsomkostninger, lave afregningspriser og lovgivningsmæssige begrænsninger.
 
- Store dele af landbruget har igen mod på at investere og udvide produktionen efter en række vanskelige år med lave priser, Ruslandsembargo mv., og det har medført behov for ekstra arbejdskraft. Men da arbejdsløsheden i Danmark generelt er meget lav, ser vi nu i stigende omfang flaskehalse i landbruget, fortæller Klaus Kaiser.
 
Adm. direktør for Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup er bekymret for den begyndende mangel på arbejdskraft:
 
- Det er derfor tvingende nødvendigt at sikre tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft til vores vigtige eksporterhverv. Ellers kan vi risikere, at vores ordrer og arbejdspladser flytter til udlandet, siger hun.

Det er dog stadig lave afregningspriser, der er den største bekymring i forhold til produktionsbegrænsninger hos de landmænd, der har deltaget i barometerundersøgelsen. 

Ny type afdækning til ensilagestakken

Silage Safe er navnet på et nyt system til afdækning af ensilagestakkene, der går udenom dæksider.

Landbrugsuddannelsen lukker i Holstebro

Der var glæde, optimisme og en tro på flere elever, da Uddannelsescenter Holstebro og Landboforeningen Holstebro Struer i efteråret kunne meddele at landbrugsuddannelsen skulle flytte fra Lægaard Landbrugsskole til Uddannelsescenter Holstebro. Men glæden holdt kun kort og nu nedlægges uddannelsen.

Styrelse ændrer i vilkår for efterafgrøder

Landbrugsstyrelsen har ændret i vilkårene for at indberette efterafgrøder, alternativer herfor samt for at opgøre sit krav om pligtige og husdyrefterafgrøder.

Danish Crown sænker noteringen

Danish Crown sænker noteringen for slagtesvin med 40 øre, så den fremover er på 11,40 kroner.

Nyt biogasanlæg rykker tættere på

De nødvendige tilladelser til et nyt biogasanlæg i Sønderjylland er nu kommet i hus, og hvis landmændene bakker op, kan der indbydes til rejsegilde i efteråret.

Store stigninger i traktorsalget

John Deere indtager førstepladsen for juni måned og er også nummer ét for første halvår af 2019.

Korn i amerikanersiloer kræver korrekt management

- Husk, at korn opbevaret i amerikanersiloer skal beluftes hver tredje uge hele året rundt. Det er blot en af anbefalingerne fra chefkonsulent Jan Brochstedt Olsen.

EU’s miljøpolitik skal være et forbillede for resten af verden

Miljøminister Lea Wermelin tager i dag til Helsinki for at mødes med de europæiske kollegaer for at drøfte fremtidens miljøpolitik med det klare mål, at de europæiske lande skal sætte sig i spidsen for arbejdet for en mere grøn og bæredygtig fremtid.

Landbruget fik ros på havnen i Aalborg

Agri Nords tiltag ved The Tall Ships Races i Aalborg blev positivt modtaget af både forbrugere, landmænd og politikere.

- Vi bør øge landbrugsproduktionen, ikke sænke den, i klimaets navn

Det danske landbrug er et af de mest klimavenlige i verden, så det vil være en katastrofe for klimaet, hvis vi vælger at lukke ned for produktionen for at leve op til diverse klimakrav, mener områdedirektør i Landbrug & Fødevarer Niels Peter Nørring. Se videoen og hør hans argumenter.
Side 1 af 1583 (31644 artikler)Prev1234567158115821583Next