Kartofler får EU-beskyttelse

Europa-Kommissionen har givet grønt lys for, at Lammefjordskartofler får Beskyttet Geografisk Betegnelse

Parmaskinke, fetaost og en lang række andre fødevarer er knyttet til et bestemt geografisk område – og har EU-status af ”Beskyttet Geografisk Betegnelse” (BGB).

Nu har Europa-Kommissionen godkendt, at også Lammefjordskartofler må bruge betegnelsen. Det oplyser Lammefjordens Grøntsagslaug.  

- Vi er meget stolte over at få dette kvalitetsstempel fra EU. Lammefjordsguleroden fik jo en af de første danske BGB’er i 1996. Vi er stadig de eneste grønsagsproducenter i Danmark, som kan give forbrugerne den sikkerhed for kvalitet og oprindelse, som ligger i BGB, siger formand for Lammefjordens Grøntsagslaug Hans Møller Olsen i en pressemeddelelse.

Ifølge Hans Møller Olsen er det de specielle jordforhold på den tidligere havbund, der gør lammefjordskartoflerne unikke. Han peger på, at blandingen af dynd, naturlige mineraler og fin jord giver rodfrugterne skånsomme forhold at vokse i.

 - Nu er det så op til os avlere at fastholde og udvikle den kvalitet og sikkerhed, som forbrugerne kan forbinde med grøntsager fra Lammefjorden.  Kan vi med EU’s kvalitetsstempel få danskerne til at spise flere kartofler i stedet for ris og pasta, vil det være et godt udbytte af de kræfter, vi har lagt i at få beskyttet vores produktnavne.

 Den inddæmmede del af Lammefjorden udgør omkring 5.000 hektar. Heraf dyrker 30-40 avlere cirka 1.000 hektar med kartofler.




Læs også