Europa-Kommissionen har givet grønt lys for, at Lammefjordskartofler får Beskyttet Geografisk Betegnelse
Parmaskinke, fetaost og en lang række andre fødevarer er
knyttet til et bestemt geografisk område – og har EU-status af ”Beskyttet
Geografisk Betegnelse” (BGB).
Nu har Europa-Kommissionen godkendt, at
også Lammefjordskartofler må bruge betegnelsen. Det oplyser Lammefjordens
Grøntsagslaug.
- Vi er meget stolte over at få dette kvalitetsstempel fra
EU. Lammefjordsguleroden fik jo en af de første danske BGB’er i 1996. Vi er
stadig de eneste grønsagsproducenter i Danmark, som kan give forbrugerne den
sikkerhed for kvalitet og oprindelse, som ligger i BGB, siger formand for
Lammefjordens Grøntsagslaug Hans Møller Olsen i en pressemeddelelse.
Ifølge Hans Møller Olsen er det de specielle jordforhold
på den tidligere havbund, der gør lammefjordskartoflerne unikke. Han peger på,
at blandingen af dynd, naturlige mineraler og fin jord giver rodfrugterne
skånsomme forhold at vokse i.
- Nu er det så op til os avlere at fastholde og
udvikle den kvalitet og sikkerhed, som forbrugerne kan forbinde med grøntsager
fra Lammefjorden. Kan vi med EU’s kvalitetsstempel få danskerne til at
spise flere kartofler i stedet for ris og pasta, vil det være et godt udbytte
af de kræfter, vi har lagt i at få beskyttet vores produktnavne.
Den inddæmmede del af Lammefjorden udgør omkring
5.000 hektar. Heraf dyrker 30-40 avlere cirka 1.000 hektar med kartofler.