Målet er gode rideheste

En Oldenborg hest kan både tændes og slukkes, siger erfaren fynsk avler.

- Vi forsøger at avle så gode heste som muligt, der kan sælges og bruges til ridning.

Så enkelt lød det, da Gitte og Hans Jørgensen for ni år siden før et dyrskue fortalte Landbrug FYN om deres arbejde med avl af Oldenborg heste. Og målet er stadig det samme, selv om familien Jørgensen for fire år siden flyttede fra Hesbjerghuse i Vissenbjerg til Lilletoftevej i Gamtofte ved Assens.

Ejendommen i Vissenbjerg på 10 tønder land, som Hans Jørgensen havde købt i 1981, blev i 2008 eksproprieret af kommunen til etablering af et nyt boligområde. I juli samme år flyttede familien til Gamtofte, hvor de overtog ejendommen Tokkelund, hvor Gitte og Hans Jørgensen og deres tre sønner på 19 og 16 år bor i dag.

Til ejendommen hører godt fire ha, som ligger med græs til hestene. Staldbygningen har rummelige bokse til seks heste - og mulighed for en mere. Gitte arbejder som pædagog i en børnehave i Middelfart, og Hans er ansat i »den grønne afdeling« i Assens Kommune.

Én hestefamilie
Hans Jørgensen (52) fik sin første hest, da han var 12 år. Og han har haft heste lige siden. I nogle år var det fuldblods Arabere. Men for ca. 20 år siden blev der mulighed for at købe en gammel Oldenborg hoppe, Pippi, der blev stammoder til hele besætningen. Der har ikke været indkøbt andre, og alle hestene er således i familie.

- Her og nu har vi fem heste, fortæller Hans Jørgensen. Den ældste er den 15-årige vallak, Pondus, der er søn af vores første Oldenborg hoppe, Pippi. Dernæst kommer den 11-årige hoppe, Pippi II, der er datter af gamle Pippis datter, nu afdøde Prisca, og hingsten Union Jack.

- Den 5-årige hoppe, Petruska, der er efter Pippi II og hingsten Underworld xx, fik 23 point og ærespræmie på Brahetrolleborg Hesteskue 2011. Så har vi den 4-årige vallak, Benson, der er søn af Prisca, og endelig 2-års hoppen, Tokkelund Polly, der ligeledes er efter Prisca.

Dyrskuer er fest
- Vi har kendt hinanden i 25 år, og vi har været på dyrskue i alle årene. Dyrskuer - det er fest, og avlsarbejdet er sjovt, siger Gitte, som konstaterer, at finanskrisen har betydet, at der bliver lagt færre føl til hos de danske hesteavlere.

- Et år havde vi Danmarks bedste Oldenborg føl - et hingsteføl. Og vi vil fortsat satse på kvaliteten, understreger Hans. Vores mål er at lave nogle gode rideheste. Oldenborgavlen omfatter i dag to spor, de renstammede Oldenborgere og de forædlede.

- Vi avler efter de forædlede. I dag må der være op til 75 procent fuldblod, men vi satser på 37,5 procent Oldenborg i avlen. Men, betoner Hans, i avlsarbejdet handler det stadig først og fremmest om at se på hesten - frem for procenttal.

- Vi sælger primært rideheste, siger Gitte. I den forbindelse er det slet ikke så galt, at vi i flere år har fået flest hingsteføl. De bliver kastreret og bliver som vallakker nogle gode rideheste. Mange af vore dyr har været ude hos ryttere - og er blevet brugt.

Ud over stepperne
Gitte rider ikke selv. Derimod er Hans en ivrig rytter. Han arbejder blandt andet med at tilride de 4- og 5-års heste. Og de senere år er jagtridning blevet den store hobby. Der rider han på den 15-årige vallak, Pondus, og de to har også været med i opvisninger på Det fynske Dyrskue.

- Jeg er begyndt at træne - tre-fire gange om ugen - til sommerens jagtridninger, fortæller Hans. Sæsonen for jagtridning starter 15. april, og så går det ellers løs ca. hver 14. dag indtil først i juni. Efter sommerferien starter sæsonen igen i august og slutter til november. Der til kommer den årlige julejagt i Langesøskovene, første søndag i advent.

Hans Jørgensen fremhæver et godt og roligt temperament som et typisk kendetegn for Oldenborg hestene.

- Men, fastslår han, de er også gode til krævende ting. De kan populært sagt både tændes og slukkes. Det er gode egenskaber, blandt andet når det gælder jagtridning, der foregår ude i terrænet og med passage af mange forskellige forhindringer.

Læs også