Mælkeproducenter jubler over Lactalis' indtog i Skåne

Andelshaverne i Skånemejerier har givet grønt lys for, at man fortsætter forhandlingerne med den franske mejerigigant, Lactalis. LDM-formand kalder det for en tidlig julegave.

Svenske Skånemejerier er meget tæt på at være på franske hænder.

I gennem den seneste tid har Lactalis, der målt på omsætning er mere end dobbelt så store end Arla, nemlig ligget i tæt dialog med Skånemejerier omkring en overtagelse af det svenske mejeri.

Mandag aften gav repræsentantskabet i Skånemejerier ved et møde i Malmø grønt lys for, at bestyrelsen indleder slutforhandlingerne med Lactalis.

29. december skal det endeligt afgøres, om det kriseramte svenske mejeri, der ved sidste regnskab omsatte for 2,9 milliarder kroner, ender med at komme på franske hænder.

Stærk mælkepris i ti år
Ifølge en pressemeddelelse fra Skånemejeriers ledelse vil salget af andelsselskabet sikre ejerne en stærk mælkepris de næste ti år, samtidig med at Skånemejeriers varemærker vil leve videre.

- Produktionen fortsætter som sædvanligt ved vores anlæg med den forskel, at selskabet drives videre af økonomisk stærkere ejere, som kan fortsætte med at udvikle selskabet til at klare sig i den hårde konkurrence, der er på mejerimarkedet i dag, siger Skånemejeriers adm. direktør Björn Sederblad.

Får dansk betydning
Lactalis indtog i Skånemejerier får ikke bare betydning for det svenske mejerimarked.

Det store skånske mejeri har tidligere erklæret, at den har en vækststrategi i Danmark, hvor selskabet allerede sælger en række mejeriprodukter for et trecifret millionbeløb om året via Dansk Supermarked. Derudover har Skånemejerier tidligere bejlet til sjællandske mælkeproducenter for at begynde at levere mælk til selskabets mejeri i Malmø.

- Det er sjældent, at man får julegaver før tid, men det kan være, at det sker her. Det her vil give noget mere ligeværdig konkurrence på mejerimarkedet i Skandinavien. Sådan en ligeværdig konkurrence har der ikke været længe, siger Kjartan Poulsen, formand for LDM.

Milko eksempel på uligeværdig konkurrence
Herfra håber man, at vækststrategien i Danmark som Skånemejerier har proklameret vil bibeholdes, såfremt Lactalis overtager mejeriet i Skåne.

- Vi så jo, at der ikke er en ligeværdig konkurrence i Skandinavien senest med Milko, der var hårdt presset af Arla i markedet. Som landmænd kan vi nu håbe på, at den her nye konkurrencesituation vil udmønte sig i, at Arla siger, at de nu også vil være bedre og ikke bare billigere ude i detailledet, siger Kjartan Poulsen.

LDM-formanden mener, at den vækst, som Arla har oplevet i specielt det sidste halve år ikke har kastet meget højere mælkepriser af sted til mælkeproducenterne.

Franske Lactalis er verdens største mejeriselskab og omsætter årligt for gigantiske 110 milliarder kroner. Selskabet har ifølge egen hjemmeside 198 mejerier kloden over og over 52.000 ansatte. Arla omsatte ved seneste årsregnskab i 2009 for 49 milliarder kroner.

Læs også