Vestjyske sojabønner blev pløjet ned

Forventning om at mejetærske afgrøden forsvandt, da det mislykkedes at nedvisne sojabønner og ukrudt med Roundup.

De tre hektar vestjyske sojabønner, der blev sået på en mark i Sædding nord for Skjern den 20. april, blev pløjet ned i begyndelsen af oktober.

Karsten Gammeljord, som i år har forsøgt sig med sojabønner til modenhed, har brugt den østrigske sort Merlin. Der er sået 145 kilo pr. hektar i fire centimeters dybde på en lidt kold og sen JB4-jord.

Det har ikke været muligt at finde egnede ukrudtsmidler, og han har derfor ikke foretaget nogen form for ukrudtsbekæmpelse.

Regn ødelagde nedvisning
Karsten Gammeljord oplyste den 30. august, at der havde været meget ukrudt i marken, men at det var ved at visne ned og standse væksten. På samme tidspunkt var der stadig vækst i sojabønnerne, der blev ved med at sætte bælge i toppen af planten.

- For at tvangsmodne afgrøden og lette høsten sprøjtede jeg sojabønnerne ned med Roundup den 3. oktober. Desværre kom der regn halvanden time senere, så det havde overhovedet ingen effekt, forklarer han.

- Men det er de vilkår, vi har haft i år. I stedet for at sprøjte igen og vente yderligere tid valgte jeg at pløje det ned, hvorefter jeg såede vinterhvede i marken, tilføjer den vestjyske planteavler.

Ikke sidste gang
Karsten Gammeljord vurderer, at der kunne være blevet et udbytte.

- Frøene var sunde og veludviklede, men de fleste frø var stadig meget bløde i begyndelsen af oktober, oplyser han.

Men det er nok ikke sidste gang, han forsøger sig med den subtropiske afgrøde.

- Min holdning er, at »èn gang er ingen gang«. Måske ville det være gået bedre i et normalt vækstår, vurderer Karsten Gammeljord.

I første omgang skal der laves mere research med hensyn til at styre ukrudtet. Dels vil han bruge sine kontakter i Canada, hvor den subtropiske afgrøde også dyrkes, og dels vil han se på mulighederne for at så på stor rækkeafstand og foretage radrensning og eventuel strigling

Læs også