Traktordemonstration i København er ikke en demonstration

Christiansborg Slotsplads bliver 16. marts indtaget af landmænd og traktorer. Arrangørerne selv betragter det ikke som en demonstration, men som et kæmpe reklamefremstød for dansk landbrug.

Landmand Thyge Wissing fra Glumsø-egnen er en af arrangørerne bag initiativet i næste uge, hvor det forventes, at hundredvis af traktorer indtager Christiansborg Slotsplads. For ham er det vigtigt at understrege, at denne begivenhed mere er en oplysningskampagne end en demonstration. Også selvom arrangørerne på deres egen hjemmeside - traktorinfo.dk - selv anvender ordet »traktordemonstration«.

- Vi har anmeldt en demonstration til politiet, men demonstration lyder forkert og frem for alt negativt. Når vi kommer til København, er vi ikke vrede, og vi har ikke tænkt os at gøre københavnerne sure. Vi vil i stedet gøre reklame for vores erhverv. Og derfor vil vi sørge, for at denne dag bliver det største reklamefremstød for dansk landbrug i nyere tid.

For Peter Rasmussen, Thyge Wissinge og alle de andre landmænd er budskabet dog klart. De vil samarbejde med alle, men Grøn Vækst skal af bordet, og der skal være lige konkurrencevilkår inden for EU.

Gefion og DLS tror ikke på demonstration
I Gefion forstår man til fulde de sjællandske landmænds frustrationer. Men formand Torben Hansen understreger, at der er mange måder at lade denne frustration komme til udtryk.

- Nogle vælger at køre traktorer ind på Christiansborg Slotsplads. I Gefion tror vi på, at vi kommer længst med stærke faglige argumenter.

Samme indstilling har de i DLS, hvor formand John Nielsen ikke tror, at en demonstration nytter noget.

- Jeg tror ikke, det gavner vores omdømme, og jeg kan ikke anbefale mine medlemmer at deltage. Vi skal skabe sammenhold og ikke splittelse, forklarer han.

Størstedelen er bag os
De kritiske argumenter påvirker ikke medarrangør landmand Rasmus Petersen. Han ser ikke nogen splittelse, men opbakning fra alle steder i landet.

- Vi har størstedelen af landmændene bag os, og den 16. marts kommer der traktorer fra hele Danmark, fortæller Rasmus Pedersen og forsætter:

- Alle landmænd er klar over situationens alvor. Og tilslutningen er overvældende. Der er stadigvæk landmænd, som melder sig. Det her er landsdækkende og kæmpe reklame for landbruget. Den største i mange år, siger han og fortsætter:

- Vi er godt klar over, at vores arrangement kan blive tolket negativt, men det er ikke hensigten, og sådan bliver det ikke. Tilslutningen fortæller mig samtidig, at vi gør det rigtige, slutter Rasmus Petersen.

Læs også