Kører kompost ud i marken

VINTERARBEJDE: Der er tryk på hos Terndrup Markservice, der blandt andet har meget arbejde med at sprede kompost ud.

Tre traktorer med møgspredere kører i rutefart til og fra den store, sorte dynge med kompost, og gummigeden har nok at se til med at fylde vognene.

På en af traktorerne sidder Nikolaj Guldbæk, Terndrup Markservice. De seneste tre døgn, fra klokken 7 om morgenen til 21 om aftenen, har han haft fast plads på traktoren.

I dag sker det hos en planteavler ved Havndal syd for Hadsund, mens hans far og samarbejdspartner på maskinstationen udfører samme opgave ved Randers sammen med Balgårde Landhandels maskinstation.

I Havndal arbejder Nikolaj Guldbæk sammen med tre andre maskinførere fra Poul Rye Maskiner, Hadsten. De kører alle sammen kompost ud på marken.

- Der har været rigtig stor interesse i år, siger Nikolaj Guldbæk, der startede med at køre med kompost for tre år siden.

Kompost til jorden
Det kompost, de kører ud, består af spildevandsslam, der er blandet med en smule sand og træaffald fra Århus Kommune.

Komposten kommer fra Overgaard Gods, hvor det er blevet varmebehandlet i containere.

- Det må spredes ud på det hele og skal ikke pløjes ned med det samme ligesom spildevandsslam. Det skulle have en god gødningsværdi og forbedre jordstrukturen, siger Nikolaj Guldbæk.

Det er foderstoffirmaet Balgårde Landhandel i Spentrup, der forhandler komposten og sørger for, at det bliver spredt ud.

Krav til maskineriet
Komposten er tung, og det er hårdt for sprederen, både når der læsses, og når der spredes ud.

Derfor er Nikolaj Guldbæk glad for sin 22 kubikmeter store Tebbe-spreder med spredebord, der har en arbejdsbredde på op til 28 meter. Den kan holde til det, og på baggrund af den store interesse for kompostspredning er han nu i gang med at kigge på en Tebbe-spreder mere.

Den har også et spredebord, der kan fordele materialet nøjagtigt, og det er nødvendigt, når der eksempelvis spredes hønsemøg.

Når forholdene er optimale, kan sprederen køre mellem 80 og 100 ton ud i timen.

Men den kræver også en stor traktor. Vognen trækkes af en Case IH Puma med 210 hestekræfter.

God sæson
Sæsonen begyndte tidligt i år. Allerede den 27. januar var Terndrup Markservice ude og køre møg og blandt andet også rester fra biogasproduktion.

- Det har været rigtigt godt at køre alle steder i år. Vi har kun siddet fast én gang, smiler Nikolaj Guldbæk.

Han, faren og deres medhjælper har også travlt med at rydde sne og salte. Når gødningssæsonen er overstået, gælder det presning og høst, som er maskinstationens andre store arbejdsområder.

Læs også