- Selvfølgelig er der plads til traditionelt landbrug i fremtiden

Fødevareminister Henrik Høegh føler sig misforstået efter opsigtsvækkende historie i fredags på DR's hjemmeside, og kalder kritik fra Bæredygtigt Landbrug for absurd.

Fødevareminister Henrik Høegh (V) føler sig fejlfortolket af Danmarks Radio, som i fredags på dr.dk bragte historien om, at ministeren skulle mene, at der ikke er nogen fremtid for traditionelt landbrug i Danmark, og at landbruget skal i en helt andet retning. Det slår han fast over for Effektivt Landbrug.

Henrik Høegh fortæller, at interviewet med DR fandt sted under et uformelt pressemøde på verdens største økologiske fødevaremesse, Biofach i Tyskland, i sidste uge.

- Det er et fejlcitat, at vi ikke skal have et konventionelt og traditionelt landbrug i fremtiden. Selvfølgelig skal vi det. På mødet sad der en fem-seks journalister. DR var de eneste, der fik den vinkel ud af det, siger Henrik Høegh.

DR's indslag fra P1 Morgen med fødevaremininsteren kan høres her.

Finde nye parametre
Fødevareministeren fortæller, at det, som han har sagt, er, at i fremtiden, uanset om man er økologisk landmand eller konventionel landmand, så skal man gøre sig klart, at der skal tænkes nyt for, at dansk fødevareproduktion kan finde en merpris i eksportmarkedet. En merpris, der er nødvendig at finde på grund af høje danske lønomkostninger.

Henrik Høegh nævner tre parametre, hvor danske fødevareproducenter hidtil har været rigtig gode til at finde denne merpris, men hvor hård konkurrence fra udlandet har gjort, at der ikke længere er samme mulighed. Det drejer sig om fødevaresikkerhed, levering til tiden og ensartethed.

- De tre parametre har i mange år hjembragt os den merpris, men det begynder at knibe nu. Og så er det så, jeg kigger fremad, og her tror jeg, at det er smag og det ernæringsrigtige, som vi skal satse på, siger Henrik Høegh.

Ros til Arla
I den forbindelse roser fødevareministeren Arla som en af de virksomheder, der går foran med et godt eksempel, idet mejeriselskabet har lanceret en masse produkter med stor variation af smagsoplevelser, og som har stor fokus på det sunde og ernæringsmæssige.

- Så i virkeligheden er jeg måske lidt bagefter med mine visioner, men jeg tror altså, at det er den vej, som Arla er gået, at andre også skal, siger Henrik Høegh.

Absurd kritik
Netop det med at se fremad fik i øvrigt i fredags Bæredygtigt Landbrugs næstformand, Flemming Fuglede Jørgensen, til skarpt at kritisere fødevareministeren.

- Ministeren skal ikke spilde sin tid på gætværk og på, hvad han tror, kommer til at ske i fremtiden, sagde han således til Effektivt Landbrug.

Ifølge Henrik Høegh er den kritik helt absurd.

- Jeg kunne forstå, hvis Bæredygtigt Landbrug kritiserede en minister, hvis han overhovedet ikke havde nogle visioner eller bud på, hvordan han troede, at vindene blæste i fremtiden. Jeg synes, at det er absurd, hvis Bæredygtigt Landbrug synes, at en minister ikke må have det, siger Henrik Høegh.

Læs også