Danmarks konkurrenceevne styrtdykker

Hvis politikerne ikke ændrer kurs, så fortsætter nedturen, mener planteavlsformand.

Den danske konkurrenceevne er i frit fald, og med udsigten til Grøn Vækst og de ambitiøse vandplaner, der stiller landbruget overfor store udfordringer, er det nødvendigt med en markant forbedring af konkurrenceevnen. Det fastslog formanden for Dansk Planteproduktion, Torben Hansen, torsdag på et debatmøde i landboforeningen Centrovice på Fyn.

- I 2009 lå Danmark på en 5. plads på top 20 listen over lande med den bedste konkurrenceevne. På bare et år er Danmark styrtdykket til en 13. plads, og hvis politikerne ikke ændres kurs, så fortsætter nedturen, sagde Torben Hansen, som blandt andet pegede på, at Danmark har verdens højeste skattetryk, verdens største offentlige sektor og verdens højeste lønomkostninger.

- På det sidste har vi set Vestas outsource 3000 arbejdspladser. Det viser, at der er noget fundamentalt galt i dansk økonomi. Politikerne må vågne op og tage fat på nogle af de store udfordringer, vi har i forhold til økonomien og erhvervslivets konkurrenceevne, sagde Torben Hansen.

Urimelige restriktioner
I lyset af den økonomiske udvikling betegner planteavlsformanden Grøn Vækst som en urimelig og overvældende samling af restriktioner for dansk landbrug, som vil svække konkurrenceevnen yderligere.

- Der er foretaget alt for få økonomiske beregninger over de økonomiske konsekvenser for landbruget, og der er heller ikke kigget på, hvad andre lande i EU gør. Der er ingen andre lande, som er gået så detaljeret til værks som Danmark i forbindelse med Grøn Vækst og vandplanerne, sagde Torben Hansen.

Han slog samtidig fast, at Vandplanerne og Grøn Vækst ikke forsvinder igen.

- Vi bliver nok nødt til at dyrke miljø og biodiversitet på nogle af de marginale jorder. Til gengæld vil vi have lov til at dyrke landbrug på fuld kraft på de øvrige arealer. Vi vil ikke have flere generelle reguleringer, vi vil have efterafgrødekravet fjernet, og vi vil have justeret normsystemet, så vi kan gødske vore afgrøder optimalt, lød nogle af kravene fra planteavlsformanden.

Optimisme trods alt
Hvis politikerne hjælper landbruget igennem Grøn Vækst og vandplanerne på en fornuftig måde, så ser Torben Hansen trods de aktuelle vanskeligheder optimistisk på dansk planteavls fremtid.

- Hvis politikerne indser nødvendigheden af at gennemføre nogle reformer, så erhvervslivet styrkes og den danske fødevareklynge, der er verdens tredje største, fortsat kan udvikle sig, så er jeg sikker på, der bliver efterspørgsel efter vores produkter. Vi vil se nogle meget svingende afgrødepriser, men de vil få en opadgående tendens. sagde Torben Hansen, som blandt andet pegede på, at verdens befolkning vil vokse fra 6 milliarder til 9 milliarder frem til 2050.

Læs også