KONTAKT: Fyns Familieudvalg udfører noget af den vigtige opgave, som landbrugets »store« organisationer har valgt at spare på, nemlig kontakten mellem landbruget og det øvrige samfund.
Fredag den 20. august var tæt på 100 personer - lige fra blebørn til bedsteforældre - samlet til kombineret bedsteforældredag og høstfest i Haastrup Børnehus i Haastrup ved Faaborg.
Den festlige dag var samtidig kulminationen på to uger, hvor Fyns Familieudvalg i samarbejde med Børnehuset havde gennemført projektet »Hvor kommer maden fra?«, der handlede om landbrug og mad. Projektet var primært for børnehavebørnene fra 3-6 år, men også vuggestuebørnene deltog i aktiviteterne i det omfang, det var muligt.
Med dette projekt - og tilsvarende på Fjelsted-Harndrup Skole sidste år og på en østfynsk skole næste år - har Fyns Familieudvalg med opbakning fra Fyns Familielandbrug gjort noget af det, som »de store« landbrugsorganisationer egentlig burde, men som de har valgt at spare på. Nemlig kontakten og orienteringen til det øvrige samfund om landbruget.
På landbrugsbesøg
Blandt de mange aktiviteter, som blev gennemført i løbet af de to uger, kan for eksempel nævnes besøg på en gård med grise, hvorefter man smagte på, hvad man spiste på rugbrød, da »Bedste« var barn. Besøg på en gård med køer, hvor der var lejlighed til at smage på den friske mælk. Desuden var børnene med til at sylte rødbeder, lave frikadeller og leverpostej, stege til pålæg, lave sky, male korn, bage brød - og mange andre ting.
Endvidere var børnene med, da der hos Vester Hæsinge Slagteren blev slagtet og parteret en gris, som efterfølgende blev brugt til at lave mad til høstfesten.
De to landbrug, som børnene besøgte i forbindelse med projektet, var hos Kirsten og Niels Hansen, Bøjden, hvor man så grisene, en ærtemark og en produktion af tomater. Og hos Kirsten og Benny Bonde, Nr. Broby, der har en kvægbesætning, og hvor børnene blandt andet oplevede at træde i »kokasser« i græsmarken.
Positive oplevelser
- Det har været en fantastisk oplevelse for børnene, fortalte en af bedstemødrene, Anni Wils, Odense, som var med til høstfesten sammen med barnebarnet, toårige Anton, der bor med sine forældre i Jordløse.
- Børnehuset er et fantastisk sted, og vi føler os altid velkomne, understreger Merete Lyhning, Svanninge, der er farmor til Emilie på næsten fire år. - Projektet i samarbejde med Fyns Familieudvalg har været meget positivt, og både børn og voksne har fået meget ud af det.
Haastrup Børnehus har ca. 30 børn. De mindste har været med ude at se høns og æg og har hjulpet til med madlavningen. Men de har ikke været med ude at se køer og grise, for det foregik lige i deres middagssøvnstid.
Grisen fra sti til køkkenbord
- Børnene har oplevet noget spændende hver dag. For eksempel har de fulgt grisen fra stalden og til slagteren, og de har været med til at lave mad og pålæg af grisen, fortæller børnehusets køkkenchef, Tina Rowley.
- Det har også været en stor oplevelse for os. Vi har været med ude at se det hele, og børnene har været med til at lave alle de forskellige ting, for eksempel at sylte rødbeder. Og det hele - leverpostej, frikadeller, pålæg, fedt og alt muligt andet - er alt sammen lavet fra bunden af.
- Vi har haft en madordning her i fem år, og vi laver maden på stedet. God, gammeldags mad, som både dufter og smager af noget.