V: Minkfarmerne er ikke dyrplagere

Torsten Schack Pedersen (V), næstformand i Folketingets Fødevareudvalg, kritiserer, at TV2 har ladet sig trække rundt i manegen af aktivister i sagen om pelsdyravlerne.

Den store annonce som Dansk Pelsdyravlerforening i går valgte at indrykke i Politiken og Jyllands-Posten, har fået næstformand i Folketingets Fødevareudvalg, Torsten Schack Pedersen på banen.

I annoncen fremhæver foreningen, at politiet har afvist de skjulte optagelser, der blev brugt i udsendelsen, Operation X - Pelsdyr på vrangen, som blev sendt i oktober sidste år. Derudover henviser Dansk Pelsdyravlerforening til en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, der ikke kan genkende billedet fra tv-udsendelsen.

Torsten Schack Pedersen mener nu, at TV2 har ladet sig vildlede af aktivister.

- Selvfølgelig skal vi behandle dyrene ordentlig. Det skal der overhovedet ikke herske tvivl om. Det er jeg tryg ved, at pelsdyravlerne gør efter meldingerne fra Fødevarestyrelsens øverste chef om, at man ikke har genfundet det billede i den ekstraordinære kontrol, som TV 2 har tegnet. Niveauet for skader er tydeligvis ekstremt lille, og det skal vi forholde os til som politikere og samfund. Derimod er det ikke i verdensklasse, at TV2 har ladet sig trække rundt i manegen af aktivister, siger Torsten Schack Pedersen.

Fødevarestyrelsens rapport viser, at der ud af ca. 1,7 millioner dyr kun har været anledning til at rejse konkret kritik i forhold til 81 dyr.

Kigge nærmere på Anima
Torsten Schack Pedersen mener nu, at der skal kigges nærmere på den rolle, som Anima og søsterorganisationen, Dyrenes Alliance spiller. Det var deres folk, der brød ind på minkfarmene for at lave de kritiske indslag for TV2

- Anima er repræsenteret i justitsministeriets rådgivende komite, og deres ungdomsorganisation får tilskud fra Tipsmidlerne. De to ting vil jeg bede ministeren kigge nærmere på. Min opfattelse er, at man ikke kan have organisationer, der virker via kriminelle metoder, siddende i statslige udvalg. Jeg er sikker på, at ministeren vil gå ind i sagen, når disse oplysninger bliver forelagt, siger Torsten Schack Pedersen.

TV2 afviser kritik
Den hårde kritik som Dansk Pelsdyravlerforening har rettet i deres annoncer mod TV2, blev i gårsdagens udgave af Jyllands-Posten pure afvist af Lasse Bjerre, dokumentarredaktør på TV 2.

Han mener, det var et både sobert og veldokumenteret program, som kanalen viste i oktober sidste år.

- Myndighedernes efterfølgende kontrol viste, at der var overtrædelser på et betydeligt antal farme. Vi står 100 pct. inde for programmet og måden, det blev til på. Vi foretog en grundig efterprøvning af alle de oplysninger, der lå i billedmaterialet, og vi finder materialet fuldstændig holdbart, sagde Lasse Bjerre.

Redaktøren holder fast i, modsat politiets opfattelse, at man ud fra optagelserne i programmet godt kan se, hvor de er optaget henne.

Læs også