Hvis sprøjten skal være funktionsklar og lovlig at bruge til næste forår, skal alle sprøjter i Danmark i de kommende måneder tilpasses de nye regler, der trådte i kraft fra 8. april i år. Fra denne dato havde landmanden 12 måneder til at få sin sprøjte opdateret og lovliggjort.

Mens selve kemikaliet og dets anvendelse på afgrøden reguleres af kemikaliernes godkendelser, afgrødernes skadetærskler og sprøjtefrister, søger de nye regler især at eliminere årsagerne til såkaldt punktforurening. Sprøjtefabrikanten Hardi opfordrer i sit augustnummer af Hardi News landmændene til at kigge på de ældre sprøjter, der ikke opfylde de nye krav.

- Om kort tid vil vi på Hardis hjemmeside gøre det muligt for landmanden at indtaste sprøjtens model og specifikationer, hvorefter det automatisk beregnes, hvad der skal til for at lovliggøre sprøjten og hvad udstyret dertil koster, lover Knud Rughave, salgsdirektør i Hardi Skandinavien.

Opdaterings-kit
Med de nye regler kommer blandt andet krav om udvendig skylning af sprøjten og mulighed for at fortynde tankblandingen med 50 gange i marken.  

- En del har måske allerede anskaffet en præparatfylder til sprøjten, men mangler så de øvrige ting, fortæller Knud Rughave.

Har man for eksempel en ældre 800 liters Hardi liftsprøjte, kan udstyret anskaffes for cirka 12.000 kroner, hvilket ifølge sprøjteproducenten er en beskeden investering sammenlignet med en betonbefæstet fylde- og vaskeplads med opsamling. For eksempel kræver det en 14 meter bred plads for at rengøre en 24 meter sprøjte.

Sprøjten vasker sig selv
På en moderne Hardi Commander fås der i dag et automatisk vaskeprogram til indvendig vask af sprøjten.

Det betyder at sprøjteføreren, uden at forlade traktoren, blot vælger det ønskede vaskeprogram i sprøjtecomputeren, så gør sprøjten sig selv ren. Computeren styrer alle ventiler og sørger for til sidst at udbringe skyllevandet igennem dyserne. I praksis foregår det sådan, at sprøjteføreren kører langsomt hen over marken, mens programmet kører.

Til sidst er der cirka 100 liter vand tilbage i skylletanken til den udvendig vask af sprøjten, og der kan køres fra marken med en fuldstændig ren sprøjte. Denne operation tager cirka 15 minutter uden at sprøjteføreren behøver at forlade førersædet.

Halvdelen mangler
Hardi vil i løbet af efteråret 2009 tilbyde et semi-automatisk vaskeudstyr til Navigator modellerne. Dette udstyr giver sprøjteføreren mulighed for at rengøre denne sprøjtetype fra førerkabinen.

Knud Rughave refererer til en undersøgelse, foretaget af Landskontoret, der viser, at op mod halvdelen af de adspurgte ikke havde udstyr til indvendig rengøring af sprøjten. Mange påfylder kemikalier og vasker sprøjten på grusbelagt underlag, hvor nedbrydningen af pesticider er minimal, ligesom ufortyndet restsprøjtemiddel lukkes direkte ud på marken eller på markvejen. En stor punktforureningskilde er uskyllede kemikaliedunke og værst af alt, forseglingen under skruelåget tabes eller smides på jorden.

Bliv i marken
Det fastslås at god adfærd er, at påfylde kemikalier og vaske sprøjten i marken. Indvendig vask af sprøjten virker mange gange bedre, hvis det medbragte skyllevand deles i tre, således at sprøjten gennemskylles tre gange med tre fjerdedele af skyllevandet. Det bringer restkoncentrationen i sprøjten langt under to procent af sprøjtekoncentrationen, hvilket er acceptabelt for udtømning.

Herefter bruges den sidste fjerdedel til udvendig vask af sprøjten – og gerne i marken.

Sprøjtefabrikanten Hardi har påvist, at det er hurtigere at gøre sprøjten ren i marken end hjemme på gården, fordi det er nemmere straks at skylle en våd sprøjte end at vaske en sprøjte, hvor sprøjtevæsken er tørret ind.

Fra www.Hardi.dk kan downloades en pjece med 14 gode råd i forbindelse med sprøjtearbejde.

Rensetank til indvendig skylning af sprøjten. Tanken skal indeholde vand til minimum 50 gange fortynding af restsprøjtevæsken eller med andre ord ned til maksimum 2 % opløsning. Kravet er, at restsprøjtevæsken umiddelbart kan fortyndes og sprøjtes ud eller anvendes på det behandlede areal, samt at skyllevandet ledes gennem en spuledysse til indvendig skylning af sprøjtetanken.

Vaskeudstyr til udvendig vask af sprøjten og bommen i marken, medmindre vaskevandet kan opsamles fra betonbefæstet vaskeplads til gylletank eller anden opsamlingstank. Det er ikke lovligt at rengøre sprøjte og sprøjtetraktor på vaskepladser, hvor vaskevandet ikke kan opsamles.

Præparatfyldeudstyr med udstyr til rengøring af emballage. Udstyret kan etableres på ejendommen som stationær enhed, men udstyret skal have samme virkemåde som en påmonteret enhed.

Såfremt man ikke har en fyldeplads med opsamling, skal påfyldning af kemikalie ske i marken efter følgende regler: Mindst 300 meter fra vandforsyning til drikkevandsformål og mindst 50 meter fra overfladevand og (vandløb, søer og kystvand), drænsystemers rense- og samlebrønde samt § 3-naturbeskyttelsesområder.

Vandur til kontrolleret fyldning, således at overløb undgås, eller så stor fyldekapacitet at sprøjteføreren holder opsyn med fyldningen. Slange fra tapstedet må ikke komme i kontakt med væsken i sprøjten. Ved påfyldning fra tapsted (vandhane, hydrant m.v.) skal monteres en kontraventil, så tilbageløb undgås.

Reglerne for vandforsyningen kan undgås, hvis der fyldes fra separat fyldetank.