Med spand og vægt i frømarken

Det vigtigste udstyr ved frøtærskning er en 10 liters spand, en vægt og så et indgående kendskab til sin mejetærsker, siger frøavlskonsulent.

Selvom både vejr og materiel drillede ved den demonstrationen af frøtærskning, DLF-Trifolium, Frøavlerforeningen Fyn og Langeland samt Centrovice torsdag afholds på Siø mellem Tåsinge og Langeland, var dagen lærerig.

- Jeg lærte i hvert fald, at jeg kun skal ændre på ét parameter ad gangen, når jeg indstiller mejetærskeren til frøhøst. Og så gælder det om at kontrollere hver eneste ændring med en 10 liter spand og en vægt, fortæller Peter Jonassen, der fredag høster rødsvingel hjemme på bedriften mellem Glamsbjerg og Assens på Vestfyn.

Han startede fredag formiddag med at tærske sin frømark og får efter eget udsagn en fin vare i tanken.

- Den holder de to kilo i en 10 liter spand og virker både fin og tør, siger han uden at turde spå om udbytteniveauet pr. hektar.

Venter på resultater
Frøavlskonsulent Peter Rasmussen fra DLF-Trifolium, der var med til at arrangere frødemonstrationen på Siø, har endnu ikke resultater fra de to tærskertypers arbejde torsdag.

- Først skal varerne tørres og analyseres, så må vi se, hvad vi kan lære derfra, siger han og giver straks nogle råd til alle frøavlere, der skal tærske frø i de kommende dage.

- Jeg tror da på, at også de nye og store rotortærskere og hybridmaskiner kan lave et godt arbejde i frømarken på en god dag. Men rotormaskinerne havde ikke den bedste dag på Siø, indrømmer han.

- Jeg tør da godt sige, at vi har erfaring med at en rystermaskine og et powerflowbord er en god kombination i frø. Først og fremmest handler det dog om, at piloten kender sin maskine og de forskellige frøarters vilkår rigtig godt, når der skal tærskes frø. Og så skal man have en spand og en vægt med sig i marken og bruge dette vigtige udstyr flittigt hver eneste gang, man ændrer ved indstillingerne i soldkassen, luften, fremkørselshastigheden og cylinder indstillingerne og så videre. Ellers ved man ikke, hvor man er, fastslår den erfarne frøavlskonsulent.

Læs også