Halmfyring er ikke bare halmfyring. På Studstrupværket ved Århus har Dong Energy valgt at satse på en speciel metode, hvor halmen brændes sammen med traditionel kulfyring.

- I en forenklet version handler det om, at vi først snitter halmen ned til omkring fem centimeters længde, hvorefter den blæses 250 meter gennem rørføringer, for til sidst at blive brændt sammen med kulstøv, siger Poul Rokkjær, der er afdelingsleder for brændselsafdelingen på Studstrupværket.

- I 1993 vedtog Folketinget en biomassehandlingsplan, som betød at danske kraftværker skulle brænde 1.200.000 ton halm årligt. Det var baggrunden for, at vi gik i gang med at udvikle den specielle metode, siger Poul Rokkjær.

Han tilføjer, at planen senere blev ændret, så halmandelen nu udgør 1.000.000 ton årligt.

Metoden med samfyring stiller ifølge afdelingslederen store krav til kvaliteten af halm.

- Vi kan maksimum arbejde med 23 procent vand. Er vandprocenten højere i en enkelt balle kasserer vi konsekvent hele laget, der består af tolv baller. Det skyldes, at vi simpelthen ikke har tid eller mulighed for at sortere de enkelte baller i hvert lag, siger Poul Rokkjær.

Ifølge Poul Rokkjær kan for vådt halm medføre stor risiko for at halmen klumper sig sammen, og at systemet tilstoppes med efterfølgende afbrydelse af halmtilførslen til følge.

Netop på grund af den specielle metode med samfyring er Studstrupværket ifølge Poul Rokkjær et af de mest strikse værker i landet med hensyn til halmkvalitet.

- Det er dog efterhånden ganske få procent halm, der bliver afvist. Landmændene har fået en god forståelse for systemets store følsomhed, forklarer han.

Selvom Studstrupværkets metode med samfyring efterhånden fungerer stabilt, så bliver produktionen ikke sat væsentligt i vejret. Det er nemlig den aktuelle situation på elmarkedet, som er helt afgørende.

- Det er udelukkende udbud og efterspørgsel, som afgør, hvor meget produktion vi får. Er der mangel på strøm, så bliver produktionen sat op, og her er det så de billigste værker der først bliver sat op i drift, siger afdelingsleder Poul Rokkjær.

Ifølge Poul Rokkjær er Studstrupværket stadig det eneste værk i landet, som bruger metoden med samfyring. Der er dog andre steder, hvor man afbrænder biomasse sammen med kul, men det sker ifølge afdelingslederen med en væsentlig anderledes teknik.

Læs hele temaet om halm og halmhåndtering i Effektivt Landbrug Weekend lørdag 12. april.