Handlede ny mejetærsker i Tyskland

Johnny Sørensen, Jejsing Maskinstation, har købt en ny CaseIH CF 80 »Cross-Flow« 24 fods mejetærsker. Han handlede med en tysk forhandler, og gav 750.000 kroner for maskinen – inklusiv to års garanti.

Egentlig var indehaveren af Jejsing Maskinstation, Johnny Sørensen, slet ikke på udkig efter en ny mejetærsker. Alligevel omfatter maskinstationens store maskinpark nu også en funklende ny CaseIH CF 80 ”Cross-Flow” mejetærsker på 24 fod. Der er tale om en maskine med seks halmrystere, der ikke kan købes hos en CaseIH-forhandler i Danmark.

- Vi var kørt til Tyskland for at se på brugte New Holland mejetærskere. Og ved et tilfælde så vi den nye CF 80’er fra Case. To ting afgjorde sagen: Dels prisen på cirka 100.000 euro – altså cirka 750.000 kroner – og dels at forhandleren gav os to års garanti på maskinen. Det tilbud var så godt, at vi slog til, forklarer Johnny Sørensen over en kop kaffe hjemme på maskinstationen i Jejsing på Tønderegnen.

Johnnys kone, Jette, har lavet kaffen, i en pausen fra regnskabsbunken. Hun forklarer, at den nyindkøbte mejetærsker er forsikret for en million kroner, fordi man vurderer, at en maskine i samme størrelse købt i Danmark vil koste omkring millionen.

Det hører med, at skærebordet på mejetærskeren er et år gammelt, og at skærebordet altså har kørt en sæson syd for grænsen.

Det hænger blandt andet sammen med, at servicen på mejetærskeren skal komme fra den tyske forhandler, som ligger inde med de relevante reservedele til Case IH’s CF 80 Cross-Flow der som nævnt ikke forhandles i Danmark.

Johnny Sørensen har handlet hos en forhandler i byen Klempau ved Lübeck. Han vurderer, at det tager cirka to en halv time, før servicefolkene fra Tyskland kan være hos maskinstationen i grænselandet.

Johnny Sørensen peger samtidig på, at det i høj grad er et temperamentsspørgsmål, om man som køber kan finde sig i at skulle trække på servicefolk i et andet land - relativt langt væk.

- Skulle det ske, at de ikke kan komme, tager turen fem timer frem og tilbage for mig. Det er til at leve med for mig. Samtidig skal vi i gang med at opbygge et lager af sliddele til maskinen hos os selv, ligesom vi har til alle andre maskiner. Så vi forventer ikke at skulle have servicefolkene herop alt for ofte, forklarer den sønderjyske maskinstationsejer.

Den tyske forhandler har i øvrigt ikke taget nogen brugt mejetærsker i bytte. Jejsing maskinstations gamle Bizon mejetærsker er solgt til anden side. Johnny Sørensens far, 57-årige Knud Sørensen, er fast mejetærskerpilot på den nye maskine.

I stedet importerer LMB CaseIH’s »Axial-Flow«-serie. Samtidig er LMB importør af Claas mejetærskere, og importøren påpeger, at Claas program er så bredt, at man ikke føler, der er behov for at importere CaseIH’s Cross-Flow-serie.

Fra LMB’s side påpeger man samtidig, at det er noget nær umuligt at prissætte en maskine, der ikke importeres til landet. Derfor ønsker importøren ikke at give et bud på, hvad maskinen ville have kostet på det danske marked.

En CaseIH-forhandler påpeger desuden over for Effektivt Landbrug, at en brugt Cross-Flow maskine kan vise sig at være vanskelig at sælge herhjemme.

CaseIH CF 80 Cross-Flow har et skærebord på 24 fod. Maskinen har 6 halmrystere og en korntank på 9.000 liter. Brændstofkapaciteten ligger på 650 liter.

Motoren er en 6-cylindret 8,3 liters Case-motor, der i mejetærskerversionen maksimalt yder 224 kW eller cirka 300 hk. Motoren kendes også fra blandt andet CaseIH’s MX Magnum 220 traktor, som Jejsing Maskinstation også råder over.

Læs også