Maskinfolk advarer mod tuning af traktorer
Manipulerer man med en traktors motoreffekt, kommer den til at forurene for meget. Samtidig dækker hverken fabriksgaranti eller en eventuel maskinskadeforsikring en tunet traktor.
Et par af maskinbranchens topfolk advarer nu direkte danske landmænd mod at tune traktorer.
Problemet er, at tunede traktorer forurener for meget. Samtidig dækker hverken fabriksgaranti eller en eventuel maskinskadeforsikring en tunet traktor.
- I det øjeblik man ændrer på en traktors effekt, annullerer man alle de godkendelser, der er på den enkelte traktor. Det betyder, at de bremse- forurenings- og støjgodkendelser, der er på den fabrikstraktor, der stilles på, sættes ud af funktion. Man gør altså noget ulovligt, forklarer direktør og traktorimportør Christian Devantier fra New Holland Danmark A/S.
Han nævner videre, at en tunet traktormotor gennem udstødningsrøgen udleder betydelige mængder såkaldte NOx’er, der mistænkes for at være kræftfremkaldende. Årsagen til den øgede udledning af de skadelige stoffer er, at en tunet traktor forbrænder dieselolien på en anden måde, end det var tiltænkt fra fabrikkens side.
- Af miljømæssige årsager tilstræber man fra fabrikken en såkaldt »kold« forbrænding i motoren. Ændrer man forbrændingen til en såkaldt »varm« forbrænding, reagerer traktoren hurtigere, når man giver gas. Men samtidig ryger der langt større mængder skadelige stoffer med ud gennem udstødningen. Derfor overholder en tunet traktor ikke EU’s miljølovgivning, og det er vi som importør nødt til at gøre opmærksom på, siger Christian Devantier til Effektivt Landbrug.
- Der er kun en korrekt måde, hvorpå man kan hente en højere ydelse ud af sin traktor på: Ved at købe en maskine med en større effekt.
- Stiller man på effekten, løber man på mange måde en stor risiko, og det skal man være klar over, og det har vi som importører en opgave i at få formidlet ud til landmændene, siger John Arildsen.
Christian Devantier og John Arildsen understreger, at det ikke kun er på miljøområdet, en tunet traktor skaber problemer. Ejeren af en traktor løber således også en betydelig økonomisk risiko, hvis han justerer motorens effekt i vejret.
- Alle garantier ryger, hvis man tuner en traktor. Samtidig dækker en eventuel maskinskadeforsikringen heller ikke, hvis man har pillet ved sin maskine, påpeger de to maskinimportører, der ikke ønsker at komme med et bud på, hvor udbredt traktortuning er.
Fænomenet er dog så udbredt, at man i importørernes brancheforening har emnet på dagsordenen ved førstkommende møde.
- Det er korrekt, at samme motor benyttes i traktorer, der yder fra 125 hk og op til 160 hk. Men dimensioneringen af modellerne er vidt forskellig. Eksempelvis er transmissionen i en traktor med 125 hk anderledes end i en traktor med 160 hk. Så det er altså også på den baggrund en rigtig dårlig ide at begynde at ændre på effekten, nævner Christian Devantier.
John Arildsen mistænker de stadig mere avancerede elektroniske transmissioner, aircondition-anlæg og andet udstyr til at være en af hovedårsagerne til, at traktorer tunes.
- Der kommer mere og mere udstyr på maskinerne. Og det sluger nogle af kræfterne. Derfor oplever folk i nogle tilfælde, at en ny maskine med 125 hk måske føles svagere end den gamle 110 hk traktor, og så bliver man kreativ. Men det skal man altså holde sig fra, siger John Arildsen, der påpeger, at han ikke præcis ved, hvem der foretager tuningen af landmændenes traktorer.
Reelt er det dog ikke teknisk muligt for landmanden selv at tune en moderne traktor.
Når forårsarbejdet går i gang i den danske muld, trækkes redskaber og maskiner tilsyneladende ofte af en traktor, der er ulovlig.
Mange traktorer har således fået sat motorens ydelse i vejret, og denne motormanipulation – eller tuning - er sjældent lovlig. Problemet er, at den der foretager tuning – ved at ændre på brændstofpumpe eller tændingssystem – efter indgrebet ikke kan dokumentere, at traktoren fortsat overholder EU’s miljøregler eller emissionsnormer.
Reelt vil myndighederne ikke kunne måle, om køretøjet overholder reglerne. Men har man ændret på den oprindelige indstilling, kan man i teorien blive bedt om at stille med dokumentation for, at traktoren fortsat overholder reglerne.
Ifølge Preben Rask stilles der på mange nye traktorer, fordi disse har et »forkert« momentet efter dansk målestok. Det vil sige, at traktorernes højeste ydeevne ligger i et omdrejningsområde, der ikke passer til den type arbejdsopgaver, traktorerne udfører på danske gårde, hvor der blandt andet transporteres store mængder gylle på landevej.
- Vi gør blot det, landmændene beder os om. Det er jo landmændene, der ejer os, og mig bekendt er der ikke noget ulovligt i det, vi foretager os, siger Preben Rask, der understreger, at traktorafprøvningen ingenlunde har intentioner om at medvirke til ulovligheder.
- Som organisation kan vi ikke køre rundt og lave ting, som ikke følger forskrifterne. Jeg er ikke ekspert på dette område, men selvfølgelig skal formalia være i orden. Og jeg vil undersøge sagen nærmere, lover Jørgen Elkjær, der afslutter med følgende opfordring:
- Man skal aldrig nogensinde stille på sin traktor eller få andre til det, med mindre alle regler følges.
Samme holdning har formanden for Landbrugets Traktorafprøvning Syd, Knud Jeppesen.