Småkalvene har høj prioritet
Råmælk lige efter fødslen, opstaldning i hytter i de første uger, altid friskt foder og høj hygiejne kan reducere kalvedødeligheden, viser erfaringen i vestjysk SDM-besætning.
Hos Vagn og Henny Olesen, »Blæsbjerg« ved Råsted imellem Holstebro og Ulfborg, er der ingen tvivl om, hvem der har ansvaret for småkalvene. De har høj prioritet og passes med nænsom hånd af Henny Olesen. Besætningen er på 85 SDM køer, der står i en moderniseret bindestald med blandt andet skinne-rørmalkningsanlæg og en automatisk, computerstyret, skinnehængt fodervogn.
- Det er pragtfuldt, når det går godt, siger Henny, der ikke er typen, der går på kompromis, når der for eksempel en ko har kælvet midt om natten: hun går ikke ind og sover videre, før kalven har fået al den råmælk den kan drikke. Når det en sjælden gang sker, at en nyfødt kalv slet ikke vil drikke, får den sin første råmælk gennem en sonde.
- Når jeg er så konsekvent, skyldes det også, at det ifølge min erfaring er lettere at få en kalv til at drikke første gang én time efter fødslen end 12 timer efter, fortæller hun.
Alle kalvene får råmælk fra moderen i de første fire dage - omkring tre liter pr. fodring - alt efter den enkelte kalvs størrelse. Herefter skiftes der normalt over på sødmælkserstatning, indtil kalvene er cirka to måneder. Lige nu er sødmælkserstatningen dog erstattet af sødmælk på grund af problemer med mælkekvoten, og af samme årsag er mælkefodringsperioden er forlænget lidt.
Fra den fjerde dag får kalvene tilbudt såvel kraftfoder som hø. Her er hun meget omhyggelig med ikke at tildele mere, end kalvene æder. Kraftfoder og hø, der ikke bliver ædt indenfor kort tid, fjernes og erstattes af nyt, så kalvene altid har adgang til helt friskt foder, som stimulerer ædelysten og forebygger dårlige maver.
For tre-fire år siden tog Vagn og Henny springet og investerede i fem udendørs kalvehytter. Hver hytte har plads til to kalve, som dog er helt adskilte. Kalvene kommer ud i hytterne straks efter fødslen og går her i en til to måneder, alt efter hvor mange kælvninger, der er. Hytterne blev anskaffet på grund af en alvorlig infektion blandt kalvene, som betød, at de var plaget af både diarré, lungebetændelse og ledbetændelse - det hjalp at få kalvene ud i den friske luft.
Efter opstarten i hytter kommer kalvene ind i en kalvestald, hvor de går på dybstrøelse. Hytterne, der står på en grusbelagt plads med åbningerne mod vest for at undgå slagregn fra vest, vaskes og flyttes nogle meter, inden der sættes nye nyfødte kalve ind.
Småkalvene på Blæsbjerg kvitterer for den omhyggelige pasning og pleje, idet kalvedødeligheden ligger under halvdelen af gennemsnittet for SDM. Lige nu ligger den samlede kalvedødelighed i besætningen på 7,5 procent - heraf 4,1 procent dødfødte.
Det er en højere dødelighed end normalt i besætningen, idet den har været nede på 5,5 procent. Årsagen er, at der er blevet født en del defekte kalve, som har måttet aflives. Men det er meget få kalve, der dør af sygdom.
Henny fortæller afslutningsvis, at hun i samråd med sin dyrlæge netop er begyndt at tilsætte flydende naturligt E-vitamin til mælkefoderet i de første 10 dage efter fødslen - også til råmælken - for at styrke kalvene.