Børnefamilier besøgte landbruget

Efter to års corona-begrænsninger var der igen fuld skrue på det landsdækkende Åbent Landbrug-arrangement tredje søndag i september. På Fyn deltog otte bedrifter, heriblandt Christiansborg i Måre, hvor der kom 2.000 besøgende.

Den tredje søndag i september er et hit for mange børnefamilier eller bedsteforældre og deres børnebørn. Her skal man afsted til »Åbent Landbrug«. Sådan har det været siden 1996, og med et års pause og en corona-version sidste år med færre besøgssteder var der skruet helt op for blusset igen her søndag den 18. september.

I alt 79 landbrugsbedrifter, landbrugsvirksomheder samt -skoler på landet åbnede i år for besøg, og det benyttede 75.135 gæster sig af.

- Børnefamilier fra byerne kom i stort tal, men også bedsteforældre, samt mange lokale, som kører forbi oppe på vejen, har været her i dag, konstaterede mælkeproducent Carsten Hedegaard, der sammen med familien, venner og naboer tog imod omkring 2.000 besøgende på gården Christiansborg i Måre ved Ørbæk.

 

Kun glade gæster

Den store bedrift med 675 køer, 600 kalve og ungdyr var blandt de i alt otte fynske bedrifter, som deltog i Åbent Landbrug 2022.

Den østfynske gårdejer glæder sig over, at det kun var glade mennesker, som mødte frem, ganske som det har været alle seks gange, hvor Christiansborg har været vært ved arrangementet gennem årene.

- De konstaterer, at dyrene har det godt, og spørger ind til mange ting. Lige fra hvad NTM står for, eller hvordan det er muligt at overskue så mange dyr. For en del er det fortsat en gåde, at køerne malkes helt automatisk. Et enkelt veganerpar var også blandt gæsterne. Vi fik her også en god snak, og vores forskellige holdninger blev luftet og respekteret, lyder det fra Carsten Hedegaard efter det vellykkede arrangement.

Mange aktiviteter

I alt 30 hjælpere - alle iklædt let genkendelige røde trøjer - tog imod på gården, hvor der var et væld af aktiviteter. Allerede ved indkørslen var bedriftens store maskiner udstillet, og mange børn var både en tur i førerhuset på den store Fendt-traktor og Claas-mejetærskeren. Også pedaltraktorerne med udstedelse af kørekort var et hit.

På marken langs parkeringsarealet kørte veterantraktorer og pløjede i den fortsat meget tørre østfynske muld. Endnu en veterantraktor med vogn kørte i fast rutefart rundt på gården med børn og voksne.

Og efter turen rundt i de store stalde kunne alle forsyne sig med smagsprøver fra Arla, pølser, pizzasnitter eller kage/brød, serveret af den lokale idrætsforening.

Værn om fynsk landbrugs vinduer

- Det er et stort setup, og lige midt i en travl tid. Men det er anstrengelserne værd, helt sikkert, understreger Carsten Hedegaard, der som vært, men også som medlem af bestyrelsen i Centrovice finder det meget vigtigt at værne om både Åbent Landbrug og Det Fynske Dyrskue, som han betegner som de bedste vinduer for fynsk landbrug.

- Det er en kæmpe oplevelse, og vi får en god snak og respons fra vores kunder, nemlig forbrugerne, siger han og opfordrer derfor flere kolleger til at åbne deres landbrug i de kommende år.

Sidste gang, at Christiansborg var vært, var i 2019, altså lige inden coronaen. Her kom der 2.200 gæster. Samme antal havde booket billetter på forhånd i år, men besøgstallet blev »kun« omkring de 2.000, folkene ved indkørslen talte til.

- Drop tilmeldingen

Derfor vil Carsten Hedegaard ved evalueringen hos arrangøren Landbrug & Fødevarer foreslå at afskaffe tilmeldingen ved de besøgssteder, hvor der er åbent hus og dermed ikke en begrænsning af antal besøgende.

- Nogle er måske blevet hjemme, efter der om formiddagen faldt nogle heftige regnbyger andre steder i det fynske end her. Og det gjorde det ikke bedre, at tilmeldingssystemet brød ned først på dagen, hvor mange måske ville tilmelde sig. Faktisk hørte vi om flere, der derfor troede, at man skulle betale, når man ikke var tilmeldt.

Næste år afvikles Åbent Landbrug søndag den 17. september - på den traditionelle tredje søndag i september.

Læs også