Friland går ud af regnskabsåret 2024/25 med en markant forbedret top- og bundlinje. Selskabet, der står for Danish Crowns salg af økologisk kød og kød fra frilandsdyr, løfter omsætningen fra 966,1 millioner kroner til 1,03 milliarder kroner – en stigning på 7,1 procent.

Det sker, selv om der er slagtet færre økologiske grise og kreaturer.

Forklaringen er stigende værdier pr. kilo. Friland har kunnet afsætte kødet på markeder, hvor forbrugerne fortsat betaler for økologi og dyrevelfærd, især i Danmark og Tyskland.

Adm. direktør i Friland, Svend Schou Borch, der tiltrådte i september 2025, kalder året usædvanligt stærkt:

- Regnskabsåret 2024/25 har samlet set været et stærkt år for Friland. Forbrugerne har i høj grad valgt økologi og dyrevelfærd, og i lange perioder har efterspørgslen ligget over de mængder, vi har haft til rådighed. Det betyder, at vi har kunnet sælge kødet der, hvor værdien er højest, og det har styrket både afregningen til vores leverandører og vores position i markedet. For mig har det været vigtigt at sikre, at landmændene tydeligt kan mærke, når værdien løftes i markedet, og det er det billede, vi ser i 2025, siger han i en pressemeddelelse.

Værdistigninger på både gris og okse

Især økologisk grisekød har trukket tallene op. Omsætningen på kategorien er steget 13 procent, drevet af højere priser gennem året. Også økologisk oksekød har oplevet markant værdiløft, selv om mængderne er faldet.

For frilandsgrise er afsætningen en smule lavere, men niveauet har ifølge Friland stadig sikret solid indtjening.

Også eksporten til centraleuropæiske markeder er vokset, og Frilands tyske salgsselskab leverer et »meget tilfredsstillende resultat«.

Men i årets sidste måneder meldes både danske og tyske forbrugere mere prisfølsomme, og markedet bevæger sig mod en mere normal balance mellem udbud og efterspørgsel.

Svend Schou Borch understreger, at det kræver skarpere fokus i 2026:

- Vi står stærkt i både Danmark og Tyskland, men vi har bevæget os ind i et marked, hvor konkurrencen øges, og hvor kunderne er mere prisfølsomme og købelysten bremset op. Det betyder ikke, at efterspørgslen forsvinder, men vi skal arbejde tættere sammen med de kunder, der deler vores fokus på dyrevelfærd og kvalitet, forklarer han.

Han tilføjer samtidig, at dialogen med Frilands danske detailkæder og vores strategiske eksportkunder derfor få endnu større betydning i 2026.


Løft i afregning – men fortsat pres på frilandsgrise

Afregningspriserne viser samme billede:

  • Økologiske grise: +25 procent til 15,94 kr./kg
  • Frilandsgrise: fald til 3,65 kr./kg
  • Økologiske kreaturer: stigning til 7,93 kr./kg

Derudover får leverandører til Friland Økologi resttillæg på 0,95 kr./kg for grise og 0,85 kr./kg for kreaturer, mens Frilandsgris-leverandører får 1,00 kr./kg for kvalitetsgodkendte kilo.

Ifølge Svend Schou Borch er forbedringerne stærkt tiltrængte:

- Vi er glade for det løft i afregningen, som vi har leveret i 2025, men vi ved også, at der var tiltrængt efter et par vanskelige år. Vi er meget opmærksomme på, at især økologiske producenter har brug for stabilitet. En økologisk produktion kan ikke bare skrues op og ned efter markedet, og derfor skal vi sikre en afsætning og en afregning, der giver mulighed for at drive produktionen langsigtet, siger direktøren.

Detail og eksport trækker i samme retning

På hjemmemarkedet er Friland blevet mere synlig i detailhandlen, bl.a. gennem lanceringen af Friland Økologi-pålæg og samarbejdet med detailkæden Meny. Selskabet har også opnået tre dyrevelfærdshjerter på økologisk oksekød, hvilket har styrket virksomhedernes dialog med detailkæderne.

Internationalt har 2025 budt på stærkere samhandel med økologiske forædlingsvirksomheder i Tyskland, Italien og USA – relationer, der efter planen skal udvikles yderligere i 2026.

Business