Efter bundlinjefordobling: - Jeg ville også være tilfreds med mindre

Præstbro Maskiner A/S formåede i 2021 at fordoble overskuddet. Direktør og medejer af forretningen, Flemming Larsen, er dog nervøs for udviklingen fremover.

2,6 millioner kroner.

Så stort var overskuddet for den Dronninglund-baserede maskinforretning Præstbro Maskiner A/S i 2021. Det er en stigning i forhold til 2020, hvor resultatet blev 1,3 millioner kroner.

Også bruttofortjenesten er steget til 8,5 millioner kroner fra 6,9 millioner kroner året før. Virksomheden, der sælger og reparerer landbrugsmaskiner, har således ved regnskabafslutning en samlet egenkapital på 9,2 millioner kroner mod 6,9 millioner kroner i 2020.

- Fremgangen skyldes hovedsageligt øget aktivitet – altså vi har øget omsætningen. Og så har vi sparet lidt på omkostningerne, fortæller den administrerende direktør og medindehaver af Præstbro Maskiner A/S, Flemming Larsen, til Effektivt Landbrug Business.

- Vi har ikke været på så mange udstillinger, som vi har været nogle år. Det gavner selvfølgelig lige på kort sigt, men måske ikke på langt sigt. Men corona har gjort, at vi har sparet nogle penge, og det har egentlig ikke ødelagt noget salg, tilføjer han.

Har udvidet produktporteføljen

Direktøren fortæller desuden, at en af årsagerne til det øgede overskud er, at virksomheden nu tilbyder et bredere sortiment af maskiner.

- De er blevet taget rigtig godt imod ude ved vores kunder og forhandlere. Vi startede med nogle nye agenturer tilbage i 2019 med Stronga-kroghejsevogne og Randex-entreprenørvogne, og det har kun vokset for os, så det har selvfølgelig også hjulpet på bundlinjen, fastslår Flemming Larsen.

Og spørger man ham, om det er et led i en overordnet strategi løbende at udvide udvalget for kunderne, er svaret klart:

- Ja, absolut.

Nervøs for 2022

Selvom virksomheden har vækstet hvert år siden 2019, erkender Flemming Larsen, at det er svært at forudsige, hvordan Præstbro Maskiner kommer til at præstere, når man kigger ind i det kommende regnskabsår. Han understreger dog, at han er tilfreds med resultatet for 2021.

- Ja, det er vi. Jeg ville også være tilfreds med et lidt dårligere resultat i det kommende år. Nu er vi er ramt ind i mange andre faktorer, der kan gøre, at resultatet ikke bliver helt så godt, fortæller han og tilføjer:

- Indtil videre går det godt nok, men jeg er jo lidt nervøs for de her lidt længere leveringstider, som vi har kæmpet lidt med – og også de højere priser. Hvor længe kan markedet bære det?

Han håber, virksomheden kan komme ud med noget tilsvarende i 2022 – men medgiver, at han også ville være tilfreds med et lavere niveau.

- Vi behøver jo ikke tjene så mange penge hvert år – på ingen måde – men selvfølgelig er det dejligt, når det går. Indtil videre er der ikke noget, der tyder på, at det går i stå, men alligevel er min mavefornemmelse, at vi skal tænke os godt om det næste års tid, siger han.

- Det er ikke sådan, at nu er det her niveauet for vores forretning – det behøver vi ikke.

Flemming Larsen,
Adm. direktør og medejer af Præstbro Maskiner A/S

Corona blev ingen bremseklods

Den nordjyske virksomhedsejer påpeger, at Præstbro Maskiner – som mange andre i branchen – undgik at blive ramt af corona, for som han siger: »Landbruget fortsatte fuldstændig uændret«.

- Det er klart: Tingene gik jo helt i stå her og nu, da landet skulle lukkes ned – det gjorde det også for os i 14 dage eller tre uger, og selvfølgelig har vi undværet nogle folk i en periode. Men behovet for maskinerne er det samme, udtaler han.

Og selvom der foreløbigt er positive udsigter til regnskabsåret 2022, forventer Flemming Larsen et bagslag før eller siden.

- Jeg tænker: Hvor længe kan det her blive ved med at gå godt for os, når priserne stiger så voldsomt? Jeg kan være nervøs for, at vores slutkunder vil holde lidt igen, for så går det ud over nogle af vores kunder. Selvom der indtil videre ikke er noget, der indikerer, at det går i stå, er jeg stadig lidt mere nervøs, end jeg har været.

 

Regnskabstal for Præstbro Maskiner A/S
Regnskabstal
Nøgletal for regnskab (opgjort i 1.000)
År20222021202020192018
OmsætningNANANANANA
Bruttofortjeneste8.4506.9055.9865.3819.316
Resultat før skatNANANA5744.890
Resultat2.5521.2656185744.390
Balance29.04925.24621.91721.43921.711
Egenkapital9.1986.8965.6315.0124.438
Antal ansatte12121198
Link til regnskaberPDF
XML
PDF
XML
PDF
XML
PDF
XML
PDF
XML

Læs også