Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.
Øl stod øverst på dagsordenen, da Jørgen Hoff i 2007 købte Gundestrup Mejeri. Ideen var at bruge vallen fra osteproduktionen til noget fornuftigt.
- Mejerifolk har aldrig kunnet finde ud af, hvad de skulle bruge vallen til. Jeg havde i nogle år syslet med at lave gær, der kunne forgære laktosen og fik udviklet to typer gær: En der kunne lave aroma, og en der kunne lave alkohol. Det betød, at jeg kunne begynde at brygge øl på vallen, fortæller Jørgen Hoff, der er den eneste i Danmark, der benytter sig af dette helt specielle bryggekoncept.
- Men den første øl, jeg lavede på valle, blev ikke noget at skrive hjem om, erkender brygmesteren, der imidlertid har fået styr på tingene, så han nu brygger flere forskellige øl på valle. Han brygger også andre former for øl, så bryggeriet i dag producerer et fast sortiment bestående af otte forskellige specialøl plus sæsonøl til påsken og julen.
- Når vi laver julebryg, kommer der et hav af mennesker for at smage, om den nu også smager som sidste år. Det er blevet en fast tradition, fortæller Jørgen Hoff, der understreger, at han ikke ændrer på sine recepter.
Ost til øl og øl til ost
Kombinationen af ost og øl har Jørgen Hoff udviklet til sit helt eget koncept: Osten til øllen og øllen til oste. Det betyder, at mange af ostene, som produceres på mejeriet, passer som fod i hose til øllen, som kommer fra tankene i bryggeriet.
- Jeg foretrækker at drikke øl frem for vin til osten, og sådan er der heldigvis flere og flere danskere, der har det. Derfor er det en oplagt ide at producere begge ting det samme sted, siger den fynske mejerimand og brygmester.
Jørgen Hoff købte faktisk sit bryggeri, før han købte Gundestrup Mejeri, og han fandt først det helt rigtige bryggeri efter en køretur på 4,5 tusinde kilometer rundt på landevejene i Østrig, Schweiz og Tyskland, hvor han så på en masse forskellige bryggerier.
- Og det tog tre måneder at installerede bryggeriet, som jeg endte med at købe i Schweitz, fortæller brygmesteren.