bannerPos

Hoff brygger øl på ostevalle

Jørgen Hoff har udviklet to typer gær, en som kan lave aroma, og en som kan lave alkohol. Det betyder, at han kan udnytte vallen fra mejeriets osteproduktion til produktionen af øl fra sig bryggeri, som han fandt i Schweiz

Ebbe Mortensen

Freelance journalist
16-05-2020 08:37
Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.

Øl stod øverst på dagsordenen, da Jørgen Hoff i 2007 købte Gundestrup Mejeri. Ideen var at bruge vallen fra osteproduktionen til noget fornuftigt.

- Mejerifolk har aldrig kunnet finde ud af, hvad de skulle bruge vallen til. Jeg havde i nogle år syslet med at lave gær, der kunne forgære laktosen og fik udviklet to typer gær: En der kunne lave aroma, og en der kunne lave alkohol. Det betød, at jeg kunne begynde at brygge øl på vallen, fortæller Jørgen Hoff, der er den eneste i Danmark, der benytter sig af dette helt specielle bryggekoncept.

- Men den første øl, jeg lavede på valle, blev ikke noget at skrive hjem om, erkender brygmesteren, der imidlertid har fået styr på tingene, så han nu brygger flere forskellige øl på valle. Han brygger også andre former for øl, så bryggeriet i dag producerer et fast sortiment bestående af otte forskellige specialøl plus sæsonøl til påsken og julen.

- Når vi laver julebryg, kommer der et hav af mennesker for at smage, om den nu også smager som sidste år. Det er blevet en fast tradition, fortæller Jørgen Hoff, der understreger, at han ikke ændrer på sine recepter.

Ost til øl og øl til ost

Kombinationen af ost og øl har Jørgen Hoff udviklet til sit helt eget koncept: Osten til øllen og øllen til oste. Det betyder, at mange af ostene, som produceres på mejeriet, passer som fod i hose til øllen, som kommer fra tankene i bryggeriet.

- Jeg foretrækker at drikke øl frem for vin til osten, og sådan er der heldigvis flere og flere danskere, der har det. Derfor er det en oplagt ide at producere begge ting det samme sted, siger den fynske mejerimand og brygmester.

Jørgen Hoff købte faktisk sit bryggeri, før han købte Gundestrup Mejeri, og han fandt først det helt rigtige bryggeri efter en køretur på 4,5 tusinde kilometer rundt på landevejene i Østrig, Schweiz og Tyskland, hvor han så på en masse forskellige bryggerier.

- Og det tog tre måneder at installerede bryggeriet, som jeg endte med at købe i Schweitz, fortæller brygmesteren.

 du blevet klogere på EU's fælles landbrugspolitik?

Hoff brygger øl på ostevalle

Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.

Mejerimand forelskede sig i en gammel dame

Den gamle dame er identisk med Gundestrup Mejeri og Bryggeri, hvor Jørgen Hoff i dag producerer 22 forskellige specialoste og 8 forskellige specialøl.

Kompost af pileflis nedbringer udledningen af næringsstoffer fra marken

Et EU-støttet forsøgsprojekt vil i år vise i hvilket omfang, kompost af pileflis kan nedbringe økologernes behov for at køre staldgødning ud.

Flis er for godt til at brænde af

Ny Vraa Bioenergi er stoppet med at afsætte pileflis til forbrænding i varmeværker. Brødrene Henrik og Anders Bach jagter en større værdiskabelse i deres produktion.

De vilde heste tiltrækker tusindvis af turister

Flokken af vilde heste på Langelands sydspids er blevet det helt store trækplaster for turister og naturinteresserede.

Vilde heste plejer truet naturtype

En flok Exmoor-ponyer fremmer biodiversiteten og beskytter overdrev på Sydlangeland. Hestene er samtidig en kæmpe turistmagnet.

Tilskud kan gå tabt

Der er fortsat risiko for, at ansøgere hamstrer tilskud uden fast vilje til at bygge. Da skal EU have penge tilbage fra Danmark.

Nyt tilskud til byggeri af slagtesvinestalde skruer op for miljøeffekten

Barren for tilskudsberettigede staldprojekter er sat højt over emissionskravene til almindelige miljøgodkendelser.

Teknisk kvælstoffilter med natur- effekt

Et åbent minivådområde fremstår som en sø i landskabet, der tiltrækker både fugle, padder og insekter.

40 minivådområder i spil på Fyn

Oplandskonsulenterne hos Velas i Vissenbjerg på Fyn har søgt EU-tilskud og tilladelse til godt 40 mini- vådområder. Cirka 30 har fået tilsagn fra Landbrugsstyrelsen og knap 20 har fået tilladelse fra kommunerne.

Græsæg til restauranter og til salg i gårdbutikken

I Dalbakkegaards gårdbutik kan kunderne både købe gårdens egne produkter og produkter fra andre lokale producenter.

Dyrevelfærd på meder

På Dalbakkegaard på Lolland producerer Dorthe og Bryan Hansen økologiske kyllinger i mobile kyllingehuse, hvoraf det ene har fået økonomisk støtte fra EU via Landdistriktsprogrammet.

AMU-kurser skal professionalisere naturplejere

Med biodiversitet og klima højt på dagsordenen i den offentlige debat får naturplejere en vigtig rolle for hele landbruget.

Naturpleje er på vej til at blive et levebrød

Naturstyrelsen og Seges arbejder på at ophøje med naturpleje med græssende dyr til en regulær driftsgren.

- Planen er, at jeg skal leve af butikken

Naturpleje med kvæg og får sikrer efterhånden en stor del af indtægten for ægteparret Michael Baun og Bente Villadsen på Fanø.

Bidt af naturpleje

Før overså Michael Baun sjældne sommerfugle og blomster i marken. Sidste år fik han sammen med sin hustru, Bente Villadsen, 15. Juni Fondens årlige ildsjælepris for at have gjort en særlig indsats for naturen.

12 millioner øko-æg

Det producerer hønsene pr. år i Vallø Øko ApS, hvor dyrevelfærd står højt på dagsordenen, og EU har ydet tilskud til forskellige former for miljøteknologi.

Dyrevelfærd står højt på dagsordenen

Valløs filosofi: En høne, der har det godt, spiser mindre foder og lægger mange æg.