Torsdagens aktier: Alm. Brand blussede op efter direktørexit

Alm. Brand var det varmeste emne i torsdagens aktiehandel i et marked, som målt på C25-indekset var lidt til den triste side. Eliteindekset faldt over dagen til 0,6 eller med 1149,41 pct. i forhold til niveauet onsdag eftermiddag.

Indekset var trykket af tunge aktier som Novo Nordisk, der faldt 1,6 pct. til 365,85 kr. og Carlsberg, der tabte 2,4 pct. til 942,40 kr. i bunden af indekset.

Uden for eliteindekset steg Alm. Brand-aktien 6,1 pct. til 54,50 kr. i forlængelse af meddelelsen onsdag aften om, at finanskoncernen siger farvel til sin topchef gennem 18 år, Søren Boe Mortensen.

- Der er sat nogle spekulationer i gang om, hvad hensigten og de strategiske overvejelser er. Der kan måske være en opsplitning i gang, så man får forsikring og bank hver for sig, så der på den måde kan blive synliggjort nogle værdier. Banken er lidt en klods om benet, og fik man et rent forsikringsselskab, så ser aktien billig ud i forhold til Topdanmark og Tryg, siger Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank.

Men i et interview med Ritzau Finans bedyrer bestyrelsesformanden i Alm. Brand, Jørgen Hesselbjerg Mikkelsen, imidlertid, at der ikke er planer om at skille sig af med banken.

KINESISK USIKKERHED

Den generelle stemning i torsdagens aktiemarked var præger af formiddagens oplysninger om, at Kina tvivler på, at det vil lykkes at forhandle en langsigtet handelsaftale med USA på plads.

- Der har været sådan en småsur stemning derude. Og det kom vel i løbet af formiddagen, da vi fik en melding om, at Kina tror, at det bliver svært at lande den helt store handelsaftale. Det er jo et stort globalt tema, konstaterer Martin Munk.

I toppen af C25-indekset steg GN-aktien 3,9 pct. til 294,40 kr.

- Det var en opjustering fra Goldman Sachs, der var med til at tricke den, siger Martin Munk.

Finanskæmpen løftede sin anbefaling af høreapparat-aktien til "køb" fra "hold" og hævede kursmålet til 305 kr. fra 262 kr.

Omvendt sænkedes anbefalingen af Demant-aktien til "sælg fra "neutral", mens kursmålet blev sat ned til 150 kr. fra 165 kr. Aktien faldt 0,4 pct. til 176,80 kr.

Novo trak ned dagen før regnskabet for tredje kvartal.

- Jeg tænker, at der er nogen, der forud for i morgen tager lidt hjem på bogen, vurderer Martin Munk, der for sit eget vedkommende forestiller sig, at Novo godt kan komme med en opjustering i forbindelse med regnskabet.

Novo Nordisk fik konkurrentnyt fra franske Sanofi, der konkurrerer med den danske medicinalkoncern på markedet for diabetesbehandling. Sanofi kom ud af tredje kvartal med en stærkere indtjening end ventet i analytikerkredse.

NEDTUR TIL FLSMIDTH OG CARLSBERG

FLSmidth sluttede 1,6 pct. lavere i 239,70 kr. Aktien er sædvanligvis følsom over for usikkerhed i den globale handel, og dertil kom torsdag, at et af verdens største mineselskaber Rio Tinto nedjusterede sine investeringsforventninger, påpeger Martin Munk.

Carlsberg kom tidligt torsdag med handelsopdatering for tredje kvartal uden at markedet så meget nyt i tallene.

- Men det kunne måske tyde på gevinsthjemtagning, funderer Martin Munk som begrundelse for faldet i aktien.

Bryggerikoncernen løftede omsætningen i tredje kvartal til 18,5 mia. kr. fra 17,6 mia. kr. samme periode 2018. Omsætningen i regionerne Vesteuropa og Asien var noget bedre end ventet, mens salget i Østeuropa lå lidt under forventningerne ifølge estimater indsamlet af Carlsberg selv inden opjusteringen i mandags.

REGNSKABER I SIDEPAPIRERNE

Blandt sidepapirerne kom Spar Nord med regnskab for tredje kvartal torsdag morgen. Her blev de nyligt opjusterede forventninger gentaget, og samtidig kunne den nordjyske bank præsentere pænt stigende indtægter på de øvre regnskabslinjer og et stærkt voksende overskud. Spar Nord-aktien faldt 0,2 pct. til 65,40 kr.

Veloxis Pharmaceuticals opjusterede forventningerne til 2019 og ser nu omsætningen lande på 75-82 mio. dollar mod tidligere ventet 69-77 mio. dollar. Veloxis-aktien steg torsdag med 6,7 pct. til 4,08 kr.

Jyske Bank var onsdagens boksebold efter et skuffende regnskab for tredje kvartal, der blandt andet bød på en nedpræcisering af forventningerne til året. Øretæverne fik et lille plaster torsdag, hvor ABG Sundal Collier løftede sit kursmål for aktien til 240 kr. fra 225 kr. Jyske Bank tabte 5,4 pct. af værdien onsdag, og torsdag fortsatte nedturen med et dyk på 2,3 pct. til 222,70 kr.

Sydbanks regnskab onsdag var heller ikke prangende. Banken fik efterfølgende sænket sin anbefaling hos Nordea til "hold" fra "køb". Sydbank faldt 1,4 pct. til 131,40 kr. efter et dyk på 1,6 pct. onsdag.

Solar fremlagde regnskab for tredje kvartal og heri præciseret omsætningsforventningerne til 2019.

Nu ventes der en omsætning på omkring 11,75 mia. kr., hvor der tidligere var tale om en omsætning på "mindst" 11,60 mia. kr. Det operationelle driftsresultatet (EBITA) ventes fortsat at lande på omkring 365 mio. kr. Solar-aktien 4,3 pct. til 281 kr.

Hen på eftermiddagen måtte Harboes Bryggerier nedjustere forventningerne. Bryggeriet venter nu at lande på et underskud i det skæve regnskabsår 2019/20. Lavere omsætning i Sydamerika er en af årsagerne til nedjusteringen. Her skyldes det en "uvarslet opsigelse af et distributørsamarbejde grundet partneres forretningsmæssige omstrukturering", oplyste bryggeriet.

Aktien tabte 8,3 pct. til 66 kr.

Læs også