Valuta: Norske kr. rammer laveste niveau i årtier

Den norske kr. bliver svækket onsdag, og over for den danske kr. er valutaen i det svageste niveau i årtier.

Ifølge Kim Blindbæk, der er makroanalytiker i Sydbank, er den norske kr. blevet ramt af den usikkerhed, som har præget verdensøkonomien de seneste måneder.

- Den norske kr. har generelt set været under pres på grund af usikkerheden omkring den globale økonomi i kølvandet på handelskonflikten. Den usikkerhed rammer en lille åben økonomi som den norske, skriver han i en kommentar.

Nervøsiteten har rod i handelskonflikten mellem USA og Kina, der har sendt rystelser igennem den globale økonomi og skabt usikkerhed.

I Sverige er billedet det samme, og den svenske kr. er også underdrejet.

- I Sverige har vi set, at den svenske kr. er faldet til det laveste niveau i noget, der ligner ti år, siger Kim Blindbæk.

I Sydbank er der ingen forventning om, at nervøsiteten på de finansielle markeder vil forsvinde lige foreløbigt, og derfor kan svækkelsen af norske og svenske kr. vare ved noget tid endnu.

Onsdag eftermiddag koster en svensk kr. 0,6911 danske kr., hvilket er tæt på det laveste niveau i et årti. Sammenlignet med tirsdag er valutaen svækket fra 0,6920 kr.

Samtidig koster en norsk krone 0,7371 danske kr. I forhold til tirsdag er valutaen svækket fra 0,7417 danske kr.

Selv om den danske kr. er stærkere end sine skandinaviske modparter, er kr. på sit laveste niveau i fire år sammenlignet med euro.

Det hænger ifølge Sydbank sammen med, at der ikke længere er så stor usikkerhed om euroen efter det seneste regeringsskift i Italien.

Samtidig har Den Europæiske Centralbank lempet sin pengepolitik i mindre grad end den danske Nationalbank, hvilket har gjort det mere interessant at købe euro frem for kroner.

En euro koster onsdag 7,4712 kr. mod 7,4706 kr. tirsdag eftermiddag.

Læs også