Sjette stigning i træk for C25 med cyklisk i front

Cykliske aktier som Mærsk, FLSmidth og DSV Panalpina klarede sig rigtigt godt i mandagens danske aktiehandel, hvor investorerne hæftede sig ved positive toner om muligheden for en snarlig aftale mellem USA og Kina på handelsområdet.

- Der har været relativt roligt på markedet, men trods alt med en positiv undertone og udvikling hen over dagen.

- Det skyldes opløftende meldinger i forhold til, at der i næste måned måske kan blive underskrevet en eller anden form for aftale mellem USA og Kina på handelsområdet, siger senioranalytiker Martin Munk fra Jyske Bank.

Herhjemme smittede det i C25 særligt af på de cykliske aktier, som ofte også har været dem, der har været hårdest ramt, når handelskrigen eskalerede. Det gælder blandt andet Mærsk, hvis B-aktie steg 2,0 pct. til 8724 kr.

- Mærsk har om nogen været den knap, man trykkede på, når der har været nyt om handelskrigen, og lige nu er der mere optimisme omkring det forhold, så jeg tænker, at det er det, der er med til at løfte den aktie, siger Martin Munk.

Blandt andre af de cykliske aktier steg FLSmidth 2,0 pct. til kurs 249,80 kr. forud for ingeniørkoncernens regnskab for tredje kvartal tirsdag, og DSV Panalpina endte desuden 2,5 pct. højere i 655 kr.

SMYKKEBRANCHEN I FOKUS

Det var også en god dag for smykkeaktien Pandora, efter at franske LVMH's bud på den amerikanske smykkekæde Tiffany bragte fokus på branchen.

- Buddet på Tiffany sætter tankerne i gang igen om den mulige opkøbsaktivitet i branchen, og Pandora har fra tid til anden været nævnt som opkøbskandidat på grund af selskabets lave prissætning, fortæller Martin Munk.

Pandora endte i kurs 320,60 kr. efter en stigning på 1,5 pct.

Der kom mandag positivt nyt fra Carlsberg, som forud for sit regnskab for tredje kvartal opjusterede forventningerne til 2019, hvor det nu venter en organisk vækst i driftsresultatet på omkring 10 pct. mod en tidligere forventning om en organisk vækst på et højt encifret procentuelt niveau.

- Opjusteringen skyldes en solid indtjeningsudvikling i Vesteuropa og Kina, der mere end opvejer svaghed i Rusland, skrev Carlsberg, der efter opjusteringen endte 0,7 pct. højere i 964,40 kr.

BANKERNE HAVDE DET SVÆRT

Bankaktierne fik generelt baghjul på de ellers positive europæiske aktiemarkeder mandag, efter at storbanken HSBC fra morgenstunden var kommet med et skuffende regnskab.

Herhjemme endte Danske Bank 0,3 pct. lavere i 98,30 kr., og Nordea faldt desuden 0,3 pct. til 50,14 kr. efter en stigning på 2 pct. fredag, da banken holdt kapitalmarkedsdag i London.

Uden for C25 faldt SP Group med 11 pct. til 194 kr. Baggrunden var en nedjustering af forventningerne til 2019, som selskabet annoncerede søndag.

Efter et mindre salg og indtjening end ventet i årets tredje kvartal venter SP Group nu en omsætning i år på 1,9-2,0 mia. kr. og et resultat på 175 mio. kr. Tidligere forventede selskabet at nå en omsætning på 2,0-2,1 mia. kr. og et resultat på 200 mio. kr.

- Vi oplever, at der er en række brancher, der har mindre travlt, end de har haft, og det smitter af på os. Det er en opbremsning i økonomien, som gør, at vores kunder har købt lidt mindre, end vi havde håbet på, forklarede administrerende direktør Frank Gad mandag morgen til Ritzau Finans.

Læs også