Formand savner større perspektiv på udfordringer

Der er brug for at man tager et større perspektiv i brug for at løse fremtidens udfordringer i danske landbrug, sagde formand for Nordsjælland Landboforening, Lars Jonsson, på foreningens generalforsamling.

Der var blomster og gaver til årets unge landmænd, Katja Gullaksen (til venstre) og Matilde Frølund fra Skolelandbruget i Furesø. Formand Lars Jonsson blev genvalgt på generalforsamlingen uden modkandidater.

Når problemerne hænger sammen, så skal løsningerne også gøre det. For der er brug for en mere overordnet tilgang til fremtidens fødevareproduktion. 

Det fremgik af bestyrelsens beretning, da formand for Nordsjælland Landboforening, Lars Jonsson, gik på talerstolen på foreningens generalforsamling, der blev afholdt på Metalskolen i Jørlunde ved Slangerup. 

For krigen i Ukraine påvirker både hverdagen for landmænd verden over, og sår tvivl om fødevareforsyning, også set i relation til den grønne omstilling, lød det fra talerstolen.

- Med de forfærdelige ting, som sker i Ukraine lige nu, kan dagsordnerne rykke sig meget på ganske kort tid. Vil det sætte den grønne omstilling i stå på grund af frygt for fødevaremangel, eller vil det måske speede den op, fordi vi skal være uafhængige af den russiske gas, sagde Lars Jonsson.

Mere helikopterperspektiv

- Jeg bliver nødt til at sige det igen og i år lidt højere: Vi har brug for mere helikopterperspektiv i mindset og planlægning, både hos os selv og hos de politikere, som sætter rammerne. Som sagt, problemerne hænger sammen, og det skal løsningerne også gøre, lød det fra Lars Jonsson.

Han blev genvalgt som formand for en ny periode uden modkandidater, og der var også genvalg til bestyrelsen til Christel Hansen, Carl Frederik Bruun og Rune Bak Jensen.

Formand for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, havde også fundet vej til generalforsamlingen, hvor han takkede Lars Jonsson for godt samarbejde, siden Søndergaard i sin tid afløste Martin Merrild i spidsen for L&F.

Årsregnskabet for rådgivningsselskabet Agrovi blev også gennemgået på generalforsamlingen og godkendt. Det viste et overskud på 272.000 kroner, hvilket dog var utilfredsstillende ifølge direktør Niels Peter Ravnsborg. Man havde således budgetteret med et overskud på 800.000 kroner. 

Kvinder blev årets landmænd

På generalforsamlingen i Nordsjælland Landboforening var der også hyldest til Matilde Frølund og Katja Gullaksen fra Skolelandbruget i Furesø, der i fællesskab blev kåret til Årets unge landmand.

Læs også