85 procent af de adspurgte i en ny undersøgelse forventer, at der står brun sovs på bordet juleaften. Kun ganske få forventer, at der serveres vegansk mad.
En ny undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer udført af Norstat i november 2024 viser, at julen stadig er en stor begivenhed for danskerne. Halvdelen glæder sig i høj eller meget høj grad til julen, primært på grund af samværet med familie og venner, men også den traditionelle julemad vækker stor forventning.
Halvdelen af danskerne finder det vigtigt, at julemaden laves med danske råvarer og med hensyn til dyrevelfærd. Samtidig planlægger 70 procent at have et juletræ, hvoraf 44 procent vælger et naturligt træ. Udseende, farve og pris er de vigtigste kriterier.
Omkring otte ud af ti danskere forventer, at brun sovs (85 procent), brunede kartofler (84 procent), hvide kartofler (79 procent) og risalamande (82 procent) vil være en del af julemiddagen. Rødkål følger tæt efter med 72 procent, der forventer denne syrlige ledsager til de tunge kødretter.
Når det kommer til hovedretten, synes der at være plads til både and og flæskesteg. Hele 73 procent forventer at spise and, mens 72 procent ser frem til flæskesteg. Kombinationen af begge kødtyper vil derfor sandsynligvis være en realitet på mange juleborde.
Under julen bliver de kødfri »korstogsflag« ikke rejst
Regionale forskelle
Selvom der er bred enighed om de klassiske retter, viser undersøgelsen også nogle interessante regionale forskelle. Medisterpølse er eksempelvis særligt populær i Region Syddanmark, hvor hele 30 procent forventer at finde den på julebordet. Til sammenligning er tallet kun 9 procent i Region Hovedstaden og 7 procent i Region Sjælland.
Flæskestegen har sin største fanskare i Region Sjælland, hvor 82 procent forventer, at den vil pryde deres julebord.
Cirka 2 procent på landsplan forventer at holde vegansk jul, imens 4 procent vil holde vegetarisk jul. Vegetariske retter står svagest i Region Nordjylland med kun 1 procent, mens Region Hovedstaden topper med 6 procent.
Ud over de traditionelle hovedretter og tilbehør er der også plads til lidt ekstra på bordet. Mere end halvdelen af danskerne regner med, at chips vil finde vej til julebordet, mens hver tredje forventer ribsgelé eller lignende sødt. Omkring en fjerdedel ser frem til rødbeder eller andre syltede delikatesser.
Selvom de klassiske retter dominerer, er der også plads til alternative valg. 17 procent regner med medister, 6 procent kalkun og 4 procent gås. Vegetariske og veganske muligheder er stadig sjældne, men viser en stigende tendens i enkelte regioner.
Selvom økonomien er i fokus, vil 60 procent af danskerne hverken ændre deres julegavebudget eller forbrug sammenlignet med tidligere år. Dog har hver fjerde særligt fokus på tilbud og ønsker at minimere madspild.
Danskerne vælger juletræer med øjnene
Hvad kigger danskerne så efter, når de vælger årets juletræ? Først og fremmest synes især træets udtryk at være vigtigt, både når det gælder et flot udseende/farve, et ensartet/symmetrisk udseende, men også typen af gran ifølge undersøgelsen. Yderligere har det en væsentlig betydning, at det kan købes i nærheden af, hvor man bor, og at det har en god pris.
Hver tredje kigger efter, om juletræet er danskproduceret, når de skal købe juletræ i år. Også her ser vi, at det oftere er danskere over 50 år, der har dette med på deres liste over ting, de kigger efter ved et juletræ. Blandt de 50-59-årige er det vigtigt for 46 procent mens det er vigtigt for 44 procent blandt de 60-71-årige i undersøgelsen. Det samme gælder blot 22 procent blandt de 18-29-årige.
Analysen er baseret på data indsamlet af Norstat for Landbrug & Fødevarer i november måned 2024, og er repræsentativ på køn, alder, region og uddannelse. I undersøgelsen deltog 1.506 danskere mellem 18-80 år, hvoraf 1.471 svarer, at de holder jul og planlægger at fejre juleaften enten hos sig selv eller hos andre.
Top 10 mest forventede retter på julebordet
- Brun sovs (85 procent)
- Brunede kartofler / brunkartofler (84 procent)
- Risalamande (82 procent)
- Hvide kartofler (79 procent)
- And (73 procent)
- Rødkål/rødkålssalat (72 procent)
- Flæskesteg (72 procent)
- Chips (57 procent)
- Ribsgelé, syltetøj el. lign. sødt (31 procent)
- Rødbeder, asier el. lign. surt/syltet (25 procent)