Direktør: - En aflysning er den eneste forsvarlige beslutning

Ledelsen på Kimbrerskuet har sammen med dyreudvalget besluttet, at Kimbrerskuet 2024 aflyses på grund af den aktuelle bluetongue-situation.

Det var en ærgerlig formand for Kimbrerskuet Ditte Hammershøj og direktør for Messecenter Vesthimmerland, Brian Otte, som tirsdag meldte ud, at Kimbrerskuet, som hvert år holdes i oktober i messecenteret i Aars, i år er aflyst.

Grunden er bluetongue og det stigende smitteantal.

- Risikoen for at vi – i den aktuelle situation – ville stå med et Kimbrerskue med et lavt antal tilmeldte dyr, et lavt besøgstal, og en situation, hvor der ville kunne føres smitte med bluetonguevirus tilbage til Kimbrerskuet, er for stor til, at vi tør gennemføre dyrskuet, siger direktør Brian Otte.

Risikoen er for stor

Og det er ærgerligt for alle.

- Kimbrerskuet har igennem flere år vist en rigtig flot udvikling med et rekordantal tilmeldte dyr, en stor og flot erhvervs- og maskinudstilling samt et show i ringen, der kan måle sig med de helt store dyrskuer i Europa. Derfor havde vi glædet os til at fortsætte denne flotte udvikling i år, fortæller Ditte Hammershøj.

Ledelsen på Kimbrerskuet har løbende holdt møder de seneste par uger for at følge smitteudviklingen. Men risikoen ved at gennemføre er for stor.

Bekymringen er dels begrundet i risikoen for, at inficerede mitter kan sprede smitten på Kimbrerskuet, når dyrene står sammen i staldene.

Herforuden er der også en bekymring for, at antallet af dyr, der udstilles på Kimbrerskuet, vil blive væsentlig reduceret, dels på grund af smittede besætninger, der ikke kan udstille, dels på grund af besætningsejere, der melder afbud, da man ikke ønsker at løbe risikoen for, at man får smittede dyr med hjem fra Kimbrerskuet.

Ser frem mod 2025

- Det er utrolig trist, at vi har måttet tage denne beslutning, men med udsigt til et forventet stigende smittetal i løbet af septembermåned, hvor flere eksperter spår, at bluetonguevirus vil sprede sig til det meste af landet, mener vi, at en aflysning er den eneste forsvarlige beslutning, som vi kan tage, forklarer Brian Otte og fortæller, at alle udstillere på erhvervs- og maskinudstillingen får tilbagebetalt deres standleje. Dyreudstillerne har endnu ikke indbetalt tilmeldingsgebyrer, hvorfor der ikke er et økonomisk mellemværende med dem.

Kimbrerskuet afholdes af messecenteret, NF Plus og Agri Nord (nu Agri Nord/LandboNord) og bliver hvert år besøgt af omkring 5.500 mennesker. Sidste år stillede over 600 dyr til bedømmelse, og knap 500 af dem var køer og får, som er i risikogruppen for bluetongue.

Selvom det lige nu er trist, at bluetongue har sat en stopper for Kimbrerskuet, så kan Ditte Hammershøj og Brian Otte ikke gøre andet end at se frem mod Kimbrerskuet 2025.

- Vi vender stærkt tilbage med et fantastisk Kimbrerskue i 2025, lyder det.

Læs mere om Bluetongue

Bluetongue er konstateret i en række fåre- og kvægbesætninger i Danmark. Her kan du holde dig opdateret om dyresygdommen.

Læs mere her

Læs også